Адвокатська етика: знайти вихід з лабіринту

26 жовтня 2018 року у м. Києві відбулася конференція «Адвокатська етика: знайти вихід з лабіринту«. Захід пройшов у межах Програми «Адвокат Майбутнього» за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

«Спостерігаючи за роботою восьми груп учасників, які, на наше переконання, є найкращими адвокатами країни, адже були відібрані саме за ціннісними критеріями, ми з прикрістю помітили, що адвокатська етика все ще залишається для всіх нас певною абстракцією. Вона не є щоденним робочим інструментом. І якщо це так, тоді така ситуація може пояснювати ті кризові явища, які наразі відбуваються в адвокатурі. Не дивно тоді, що спільнота є фрагментованою, розрізненою, що частини спільноти намагаються рухатися в різні боки або взагалі не рухаються і перебувають в стані стагнації. Це не дивно, тому що лише спільні цінності, лише етика можуть бути кістяком будь-якої спільноти. І це те, навколо чого спільнота об’єднується. Але мені здається, що надія є. Якщо ми оголошуємо захід, присвячений адвокатській етиці, і кількість бажаючих є настільки великою, що ми вимушені закрити реєстрацію задовго до дня конференції, – це означає, що надія є, і наше завдання – перетворити цю надію на дію, наповнивши її новим змістом», – промовив на відкритті конференції Андрій Вишневський, керівник Програми «Адвокат Майбутнього».

Також він озвучив довгострокову мету заходу: «Наша головна амбіція полягає в тому, щоб виробити нові Правила адвокатської етики. Тому завдання нашого зібрання дуже практичне: отримати конкретні напрацювання, які стануть основою нових етичних стандартів адвокатури майбутнього».

Про підтримку цінностей Програми «Адвокат Майбутнього у своєму вступному слові говорив Пітер Ярош, федеральний прокурор США, радник з правових питань Посольства США в Україні. «Не зважаючи на те, що я як прокурор виступаю ніби по іншу сторону барикади, однак я є таким самим юристом як і мої колеги-адвокати. І ми всі працюємо над однією метою – утвердження верховенства права», – зазначив Пітер Ярош. На додачу, він звернув увагу на високий рівень підготовки українських адвокатів.

Вийти за межі «професійної мушлі» адвокатам допомагала надихаюча промова Мирослава Мариновича, проректора з призначення та місії Українського католицького університету. У минулому – дисидент, політв’язень, засуджений за антирадянську пропаганду, Мирослав Маринович як ніхто інший знає, яку ціну доводиться платити за власні принципи та переконання. Саме тому він закликав не боятися бути у меншості, адже зміни стають можливими лише стараннями критичної маси людей, які не бажають жити за старими правилами.

«На зламі тисячоліть до нашого життя увійшов вираз values matter – цінності мають значення. І це дуже важливо, адже саме цінності мають визначати наше майбутнє», – зазначив він. Мирослав Маринович переконаний, що наступною після Революції Гідності стане революція цінностей – мирна та дійсно визначальна для суспільства.

Основній частині заходу передувало обговорення у форматі панельних дискусій. Перша, міжнародна, панель дозволила поглянути на закордонний вимір звичних для нас питань.

Експерти та гості ділилися своїми думками з низки питань етики адвоката: свободи висловлювання, принципів чесності та добропорядності, конфлікту інтересів та пріоритетності інтересів клієнта.

У дискусії взяли участь доктор Клаудія Зайбель, віце-президентка Асоціації адвокатів

ФРН, голова німецької делегації у CCBE, Джон Стайгер, адвокат судової практики в Howard & Howard PLLC, США, Пітер Ярош, а також Ольга Жуковська, віце-президентка Спілки адвокатів України, експертка Програми «Адвокат Майбутнього». Модерував дискусію Андрій Костін, заступник голови Ради адвокатів Одеської області, Член Ради IBA, експерт Програми «Адвокат Майбутнього».

Про динаміку змін та нові вимоги щодо адвокатської етики говорили Олена Кібенко, суддя Верховного Суду, Олег Макаров, партнер АО «Василь Кісіль і Партнери«, Дмитро Кухнюк, доцент кафедри нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт Програми «Адвокат Майбутнього». У ролі модератора виступав Андрій Вишневський.

По обіді адвокати, які взяли участь у заході, розподілившись по групам, працювали у форматі «світового кафе» над розробкою пропозицій щодо етичних правил адвокатури майбутнього. Модератором практичної частини стала експертка Програми Юлія Лісова. Ключовими питаннями для роботи стали доброчесність адвоката, конфлікт інтересів, незалежність адвоката та навіть поведінка адвоката у соціальних мережах.

«Територія етики», – так назвав захід співорганізатор Програми «Адвокат Майбутнього», президент Асоціації правників України у відставці Денис Бугай, представляючи результати роботи груп. «Сподіваюсь, що напрацювання груп будуть відображені в регулюванні питань етики українських адвокатів», – зазначив він.

Особливе значення мали не лише доповіді та робота учасників, але й традиційні матеріали для учасників конференції. «Ми переконані, що етичний адвокат складає основу екологічної адвокатури. Професія має самоочищуватися і позбавлятися від шкідливих елементів, які забруднюють середовище. Саме такий символізм наших торбинок, які ми розробили  для учасників конференції. Вони виготовлені з екологічних матеріалів й оздоблені написами, які закликають відмовлятися від пластику. Також у якості невеличкого сувеніру ми підготували будівельні олівці як символ будівничих нової адвокатури», – коментує Дар’я Писаренко, заступниця виконавчого директора Програми «Адвокат Майбутнього». На додачу до цього, кожен учасник конференції міг залишити на спеціальній дошці власний автограф, відповівши на питання, що для нього є правила адвокатської етики.

Далі на вас чекає серія матеріалів за результатами конференції «Адвокатська етика: вихід з лабіринту». Слідкуйте за нашими новинами!

ФОТОЗВІТ ЗАХОДУ

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди спікерів заходу. Вони не є офіційною позицією Програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.