Адвокат дорівнює лідер? Думки учасників програми

Роль адвокатів в суспільствах розвинутих демократій не обмежується представництвом та захистом. Адвокати володіють тими знаннями та досвідом, які дозволяють їм виявляти системні помилки і виправляти їх, рухати і розвивати. Адвокати – це ті, хто має додаткову довіру від суспільства. Це ті, до кого в кризові моменти суспільство готово дослухатися. І все це можливо за значущої міри відповідальності, яку має відчувати і нести кожен адвокат-лідер.

Лідерами не народжуються. Навички лідера за бажання можна розвинути в кожному з нас. На третьому модулі програми працювали саме над цим. Як управляти змінами в сучасному світі, де стабільність є розкішшю? Якою може бути команда? Які існують етапи розвитку команди? Чи може адвокат бути лідером для свого клієнта? На ці та багато інших питань ми шукали відповіді з учасникам третього сезону. Учасники програми «Адвокат майбутнього» поділились враженнями про третій модуль.

 


Олена Слупко

Адвокат по суті своїй – лідер, чи принаймні, має бути таким. Третій модуль не лише підкріпив це переконання, але й дозволив зрозуміти природні процеси, про які раніше не задумувалась. Лідер – той, хто має мету, уявлення про те, як її реалізувати та веде за собою свою команду, яка довіряє лідеру.

Книга Дж.Коттера «Наш Айсберг тане» («Our Iceberg is Melting»), яку із захопленням прочитала після Модуля, – приклад того, як лідерство зводиться не лише до управління і керування.

Лідерство – це сміливість сказати про власну точку зору, сила її відстояти та вміння переконати або ж зацікавити інших у життєздатності ідеї.

Лідерство – вміння слухати і чути, терпіння довести справу до кінця, готовність бути непочутим і одиноким, а також мужність за наслідки взяти на себе відповідальність. При чому відповідальність не лише за себе, а і за всю свою команду.

Модуль дав розуміння того, що від ідеї до її реалізації ми природньо проходимо через стадію внутрішнього несприйняття та заперечення успішності нашої ж ідеї. Це важливе для мене усвідомлення, оскільки доволі часто гарні ідеї можна не озвучити або не втілити лише через власне внутрішнє їх спростування.

На прикладі впровадження системи безоплатної правової допомоги мене вразило те, як людина, що має чітку мету, здатна змінити систему і привнести якісні зміни.

Програма надихнула до вступу та активної діяльності у ВГО «Асоціація правників України», де через організацію заходів регіонального відділення хочеться зміцнити правничу спільноту і налагодити ефективну комунікацію серед правників з різних сфер юридичної практики. Адже конструктивна взаємодія юристів може кожній стороні допомогти виконати свій професійний обов’язок якісніше, простіше та з меншими затратами часу.

 

 

Андрій Яковлєв 

До третього модуля програми мені здавалося, що розумію визначення термінів «лідер» та «лідерство». Коли нам запропонували висловитись у інтерактивній формі, виявилося, що у кожного є власне розуміння лідерства.

Очевидно, інститут лідерства існує лише в соціумі, лідерство є суто соціальним явищем.

Лідерами є особистості, які можуть поєднувати розрізнені частини в ціле, задавати йому напрямок руху та перманентно підтримувати його в тонусі.

Під час третього модулю ми намагалися знайти спільні ознаки лідерства. І в цьому нам допоміг Андрій Вишневський. Він назвав три ознаки лідерства:

а) делегування;

б) піклування про інших;

в) своєчасність прийняття рішень.

Лідерство – це про ефективну суспільну взаємодію у тій або іншій спільноті (на рівні суспільства в цілому, професійної спільноти чи адвокатського об’єднання).

Лідер має різні функції, однак, найважливішою є його легітимність, втрата якої призводить до майже непоновлюваних репутаційних втрат.

Спільнота завжди складається з окремих елементів, які мають становити єдиний організм, для ефективного функціонування якого потрібен лідер, і він ще має бути легітимним (така собі особа з невичерпним кредитом довіри).

Відразу починаєш розмірковувати, а чому в нас ніби є лідери, а професійна адвокатська спільнота не функціонує як цілісний організм? Може відсутні легітимні лідери, визнані адвокатською спільнотою, а якщо так, то чому це триває так довго?

Незрозуміло, чому адвокатська спільнота генерує так мало лідерів суспільної думки. Можливо, через невіру у спільні інститути, через уявлення, що кожний сам може зробити більше, досягти більшого. Думаю, це ілюзія.

Можливо це тому, що відсутні спільно прийняті значимі цінності. Якщо на рівні адвокатського об’єднання цінності визначити і прийняти простіше, то в професійній спільності та в суспільстві в цілому зі спільно сприйнятими цінностями складніше.

Якщо між членами спільноти бракує таких значимих спільних цінностей, які вони розділяють, то чи є така професійна група спільнотою взагалі?

Сподіваюся, що тенденції розвитку права в Україні, які спрямовані саме на досягнення єдності в розумінні пріоритетів та загальновизнаних стандартів прав людини, поверне адвокатурі лідерство в суспільстві.

 

Дмитро Майстро

Адвокатура для мене – справа всього життя. Починаючи практику адвоката 10 років тому, я розумів, що лідерство в професії для мене вкрай важливо і значимо. Шкода, правда, що навичкам ефективного лідера тоді не вчили в університетах. Вважаю, це обов’язкові навички і знання для кожного, хто хоче домогтися успіху в будь-якій сфері.

Пізнавати навик лідерства мені доводилося самостійно. На практиці, набиваючи гулі, пробуючи і помиляючись, за цей час я навчився багато чому, але, звичайно, не всьому, що важливо і потрібно для сучасного адвоката.

Лідер – той, хто йде вперед, хто веде за собою і розуміє кінцеву мету. Як точно ця теза пов’язана з професією адвоката! Адвокат – лідер для свого клієнта, на нього покладається формування стратегії і тактики ведення справи, він несе відповідальність за досягнення мети.

Наш швидкий світ мчиться з високою швидкістю. Глобалізація диктує свої потреби, і вони – в об’єднанні лідерів ринку, в гармонійному співдружності кращих з кращих.

Кілька слів про менторство. Чому наставник важливий? У будь-якій справі, в усі часи – це той, хто своїм прикладом показує, що успіх можливий, гарантований для тих, хто має велике бажання розвиватися і працювати в своїй професії. Молоді колеги-юристи – наша зміна, і ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти їм стати краще нас. Традиції і цінності юридичної професії, закладені наставником, в поєднанні з сучасними тенденціями розвитку адвокатського бізнесу, думаю, творять чудеса, виводячи на арену молодих, цілеспрямованих і вольових лідерів.

Хочу сказати слова подяки проекту «Адвокат майбутнього»: для нас розкривають суть багатьох найважливіших питань саме в контексті юридичного бізнесу. Це найцінніша інформація, це ні з чим незрівняний досвід, це яскраві враження.

 

Катерина Самардак

Третій модуль програми «Адвокат майбутнього» особисто для мене був, у першу часу, про те, що лідер без команди існувати не може!

Тема комунікації у адвокатській спільноті насправді є дійсно актуальною, адже практично всі адвокати – сильні особистості, які відверто кажучи не завжди готові чути та прислухатись до порад інших.

Модуль проходив дуже комфортно, оскільки інформація, яку ми отримували, не була чимось абсолютно новим, а скоріше була тими концентрованим крапками, які розставлялись все по своїх місцях.

Крім того, для мене цей модуль був дуже на часі, оскільки я лише за декілька місяців до того змінила формат роботи свого адвокатського бюро, розширила штат і розпочала процес формування команди. І почувши про обрання членів команди за цінностями, я була невимовно втішена тим, що провівши напередодні масу співбесід, підсвідомо обрала саме за таким принципом.

Якщо говорити про практичне застосування навик, то можу сказати, що, повернувшись, я невідкладно скористалась і картками з компетентностями і завдяки цьому ми в команді дізналися про багато ного один про одного та про себе.

Величезне дякую організаторам та команді за прекрасний модуль, для мене він був надзвичайно корисним та цінним!

 

Назар Шпарик

У наших буденних справах ми часто забуваємо про важливі речі та поринаємо у побут. Це для нас звична річ: робота, офіс, суди, клієнти, сім’я, діти. Але як же важливо відволіктися від рутини і ще раз подивитися на цінності.

Юристи люблять все структурувати і з цінностями можна зробити так само: їх можна поділити на загальні і спеціальні. Загальні цінності стосуються нас як людини в суспільстві, а спеціальні безпосередньо нашого статусу адвоката.

То хто ж такий адвокат в українському суспільстві? Якщо ви в чомусь сумнівалися або не до кінця осмислили свою роль, то на допомогу прийде модуль №3. І повірте, ви далеко не все знаєте про лідерство!

На перший погляд може здаватися, що ця тема є надто загальною або не стосується адвокатури. Але ж ми як адвокати в більшості процесів відіграємо ключову роль. То чи стали ми від цього лідерами? Не факт. Тому модуль №3 це must have у житті адвоката майбутнього.

Ви дізнаєтеся про шість стилів управління, гормон довіри і нейролідерство, вплив окситоцину, емоційну криву, етапи успішного процесу змін, адаптивне лідерство, розвиток мереж, етапи розвитку групи, світ VUCA, стереотипи і як з ними боротися та обговорите навички, без яких успішний адвокат не уявляє свого життя.

Невже ви сумнівалися що програма «Адвокат майбутнього» вас вкотре не здивує? ?Навчайтеся серед кращих і ставайте лідерами у своїй компанії, спільноті, самоврядуванні та в українському суспільстві вцілому.

А якщо вам забракне мотивації, то почитайте про подвиги Ернеста Шеклтона. Це гідний приклад лідера.

 

Олексій Зайцев

Програма «Адвокат майбутнього» – це значно більше, ніж просто лекції або семінари підвищення кваліфікації адвокатів. Це середовище професійного зростання адвокатів, яке є неминучим наслідком для кожного учасника програми. Саме такі враження були після перших двох модулів.

Не був виключенням і третій модуль програми: «Комунікація в адвокатській спільноті». Він так само перевершив мої очікування, хоча й після перших двох вони вже були завищені.

Це був модуль про лідерство, про загальне та різностороннє розуміння цього поняття, про його прояви як в професійній спільноті, так і лідерство адвоката в іншому середовищі. Через потужний кейс: «Етнічна подорож Ернеста Шеклтона та Endorance» ми зрозуміли, що лідерство це не завжди про визнання та перемоги, але це й про цінності, які можуть змінюватися в залежності від обставин, які того вимагають.

Два приклади справжнього професійного лідерства серед адвокатів були представлені нам самими його героями, що справило особливе враження. Розумієш, як через певні життєві обставини формуються принципи та цінності, якими такі лідери діляться з оточуючими, та на яких будують власну справу.

На третьому модулі, як завжди, було достатньо практичних цікавих групових завдань, які змушують переглянути погляди на професійні звички та повсякденне життя, розібрати старих «слонів» та полегшити робочі процеси.

Історія про чотирнадцять вовків, які змінили напрямок річки та покращили екосистему величезної території, мотивує до змін ще більше, незважаючи на перебування у меншості.

Адвокат – це безумовно лідер, агент змін, який не повинен боятись цих змін, вчасно приймати відповідальні рішення, прогнозуючи можливі ризики.

P.S. Після третього модуля я також почав читати книжку «Our iceberg is melting» Джона Коттера. Легко, цікаво та корисно. Дякую за таке натхнення.

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки авторів. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

 Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

 Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.