«Викликає повагу, коли адвокат поводить себе так, що прокурору є чого в нього повчитися», – прокурор

Автор статті адвокат та експерт Програми «Адвоката Майбутнього» Юлія Лісова

Учасники Програми «Адвоката Майбутнього» на другому навчальному модулі досліджували питання ефективної взаємодії з судом та іншими учасниками процесу.

Показниками ефективної взаємодії між учасниками кримінального процесу є стан правосуддя, коли його процес відповідає закону, при цьому дотримуються права людини (незалежно від процесуальної ролі), правосуддя відбувається з оптимальними часовими та ресурсними витратами.

Якщо виходити із загального розуміння процесів комунікації, то відповідальність за якість та результат лежить на всіх її учасниках: не буває лише одного винного у комунікаційних невдачах.

Разом з тим, в адвокатському середовищі панує презумпція винуватості прокурора за всі невдачі у взаємодії між стороною захисту та стороною обвинувачення, які тягнуть за собою недосконалість здійснення правосуддя. Дуже часто від адвокатів можна почути звинувачення прокурора у корупції, непрофесійності, схильності до порушень закону, нехтуванні правами інших учасників процесу та етичними нормами.

Прокуратура традиційно більш стримана у своїх публічних висловлюваннях, тому найчастіше ми чуємо версію лише однієї сторони (сторони захисту) щодо причин недосконалості взаємовідносин між стороною захисту та стороною обвинувачення.

Щоб почути думку прокурорів про те, якими вони бачать взаємовідносини між прокурором та адвокатом у кримінальному процесі, а також що саме, на їхню думку, є недосконалим у поведінці адвокатів, а що, навпаки, викликає повагу, команда Програми «Адвокат Майбутнього» за сприяння Академії прокуратури України провела опитування прокурорів, яке складалося з наступних питань:

  1.  Кому в процесі легше захистити свою позицію: державному обвинувачу чи захиснику?
  2. Чи погоджуєтеся Ви, що більшість адвокатів є висококваліфікованими юристами-професіоналами?
  3. Чи є нормою взаємоповага між адвокатом і прокурором у реальних професійних взаємовідносинах?
  4. Чи є адвокати у своїй професійній діяльності ввічливими й тактовними?
  5. Що найбільше Вас дратує у поведінці адвокатів?
  6. Які дії адвоката викликають у Вас повагу?
  7. Чи важливою є ефективна комунікація між прокурором та адвокатом у кримінальному провадженні?
  8. Чи впливає поведінка адвоката на Ваше ставлення до його клієнта?
  9. Чи часто адвокат у своїй професійній діяльності вдається до незаконних методів?

В анонімному опитуванні взяли участь 117 прокурорів зі всієї України, які виконують функцію процесуальних керівників. Також це опитування пройшли 87 адвокатів, перед якими було поставлено завдання відповісти на запитання, ставлячи себе на місце прокурорів. Мета цього експерименту – зрозуміти, чи об’єктивно адвокати оцінюють ставлення прокурорів до себе.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ

50,4% опитаних прокурорів вказали, що шанси на захист своєї правової позиції у сторони обвинувачення та сторони захисту рівні. При цьому 28,2% прокурорів зазначили, що у захисників більше можливостей для захисту прав та інтересів клієнта у судовому процесі, ніж у державного обвинувача – для доведення обвинувачення. Лише 19,7% опитаних прокурорів стверджують, що публічному обвинувачу легше доводити обвинувачення, ніж захиснику – невинуватість.

(натисніть для збільшення зображення)

З твердженням про те, що адвокати у більшості випадків є висококваліфікованими професіоналами, погодилися лише 15,4% опитаних прокурорів. Натомість 54,7% прокурорів висловили протилежну думку.

(натисніть для збільшення зображення)

Більшість прокурорів (62,4%) вважають, що для професійних взаємовідносин між адвокатом та прокурором характерна взаємоповага. Не погодилися з цим твердженням 23,9%, прокурорів, які вважають, що такі стосунки є скоріше винятком, ніж правилом. Водночас лише 46% адвокатів, ставлячи себе на місце прокурорів, припустили, що взаємоповага у відносинах між прокурором та адвокатом є нормою.

Разом з тим, 53,8% опитаних не змогли визначитися з відповіддю на питання про те, чи є адвокати у своїй професійній діяльності ввічливими й тактовними, які з повагою та розумінням ставляться до повноважень та інтересів інших учасників процесу. При цьому інші опитані майже у рівних частинах надали протилежні одна одній відповіді: 20,5% вважають адвокатів ввічливими й тактовними, 21,4% відповіли на питання негативно. Аналогічно відповіли опитані адвокати.

Цікаві результати продемонстрували відповіді на запитання: «Чи часто адвокат вдається до незаконних методів, щоб захистити свого клієнта?». Більш критично до себе поставилися самі адвокати, адже 51% надали відповідь «так». З опитаних прокурорів 43% погодилися з таким твердженням.

(натисніть для збільшення зображення)

64,1% опитаних прокурорів вважають, що ефективна комунікація між прокурором та адвокатом під час досудового розслідування і судового процесу є важливою. Адвокати, відповідаючи на це питання, знову недооцінили прокурорів: лише 42% припустили, що для прокурорів важлива ефективна комунікація.

В інтересах свого клієнта адвокатам слід мати на увазі, що 35% опитаних прокурорів відповіли, що на їхнє ставлення до підозрюваного/обвинуваченого впливає некоректна та неввічлива поведінка його адвоката. Цікавими для аналізу виявилися відповіді прокурорів на запитання про те, що дратує, а що викликає повагу в поведінці адвоката.

Дратує, коли адвокат (захисник) : Викликає повагу, коли адвокат (захисник):
  • Не з’являється без поважних причин на судове засідання;
  • Затягує розгляд справи;
  • Поводить себе зухвало (ніби наперед знає рішення суду);
  • Переходить на особистості, ображає та принижує інших учасників процесу;
  • Не знає норм права;
  • Заявляє безглузді клопотання;
  • Домовляється з суддею;
  • Перекручує факти;
  • Обіцяє клієнту виправдувальний вирок, незалежно від наявних доказів;
  • Намагається побудувати свій захист на неправді;
  • Задля відпрацьовування гонорару робить непотрібні речі;
  • Порушує норми професійної етики;
  • Чинить тиск на свідків та потерпілих.

 

  • Є висококваліфікованим юристом;
  • Може компетентно довести свою позицію, не принижуючи інших учасників процесу;
  • Об’єктивно оцінює ситуацію та обставини справи;
  • Знає закон;
  • Є чесним зі своїм клієнтом;
  • Поважає інших учасників процесу;
  • Готується до процесу, знає матеріали справи;
  • Ділиться своїми думками щодо обвинувачення та відповідною правозастосовчою практикою;
  • Активно збирає докази;
  • Наділений морально-етичними рисами;
  • Дотримується порядку судового процесу;
  • Поводить себе так, що в нього є чого повчитися прокурору.

ВИСНОВКИ

У взаємовідносинах «адвокат-прокурор» незадоволеним від рівня професіоналізму опонента часто є не лише адвокат. Насправді, частина нарікань на роботу та поведінку адвокатів є об’єктивно обґрунтованими. Тому аналіз відповідей прокурорів щодо недосконалості діяльності адвоката – база для роботи над помилками задля власного вдосконалення, покращення професійних взаємовідносин з опонентами, здійснення ефективного правосуддя.

Деякі розбіжності у відповідях адвокатів та прокурорів свідчать про те, що адвокати завищують показник негативного ставлення до себе з боку прокурорів, а також недооцінюють налаштування прокурорів на ефективну взаємодію зі стороною захисту.

Професійні риси та варіанти поведінки адвоката, які прокурори назвали такими, що викликають повагу, допомагають зрозуміти, як потрібно будувати ефективні професійні взаємовідносини з процесуальними опонентами.

***

«Адвокат Майбутнього» – перша канадсько-українська програма професійного розвитку адвокатів, спрямована на розвиток soft skills. Вона була розроблена канадськими адвокатами та адаптована українськими експертами.

З 707 конкурсантів було обрано 111 адвокатів, які протягом 2017 р. пройдуть 4 модулі у Києві, Львові, Харкові та Одесі. Теми модулів: «Робота з клієнтом», «Взаємодія адвоката з судом та іншими учасниками процесу», «Комунікація в адвокатській спільноті», «Зв’язки з громадськістю та медіа».

Програма реалізується Асоціацією правників України (АПУ) та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу (BALAP), за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти в партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується урядом Канади.  

Текст вперше був опублікований на порталі Юридична Газета