Дискусія на тему захисту прав адвокатів та семінар по захисту за ст.130 КУпАП у Львові

4 липня 2018 року у Львові пройшов захід за ініціативи випускників Програми Артема Донця, Алли Ширант і адвоката Олега Іванова та за підтримки Ради адвокатів Львівської області та ГО «Адвокат Майбутнього».

Перша частина заходу – семінар на тему «Практичні аспекти захисту по статті 130 КУпАП» охопила такі теми:

  • Особливості захисту за ст.130 КУпАП на досудовій стадії та в суді;
  • Особливості підготовки до захисту по ст.130 КУпАП задля подальшого звернення до ЄСПЛ;
  • Протидія суб’єктивному підходу;
  • Інтерактивний семінар від доповідачів ув продовжений роботою в групах з опрацювання практичних кейсів.

Нагадаємо, що стаття ст.130 КУпАП передбачає відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів. За словами Артема Донця тема захисту за ст. 130 КУпАП є непопулярною і токсичною, адже в суспільстві та навіть в адвокатських колах існує різко негативне ставлення до осіб, яких притягують до відповідальності за цією статтею, навіть за умов, коли обвинувачення не ґрунтується на належних і допустимих доказах. Хоча за своєю формою покарання за ст. 130 КУпАП має кримінально-карний характер, і щорічно до відповідальності за цією кваліфікацією притягаються більше ніж 50 тис. людей, ця категорія справ все ще викликає суспільне неприйняття та осуд захисників, незважаючи на домінанту права людини на захист. На його думку, це відбувається через малу поінформованість адвокатів та суддів про особливості таких справ.

До семінару долучились Роман Грицко, суддя Личаківського районного суду та Олег Бариляк, начальник відділу адмінпрактики Управління патрульної поліції м. Львова. Таким чином, участь всіх сторін процесу забезпечила проведення повноцінної дискусії та фаховий обмін думками задля вирішення спільних проблемних питань.

Дуже цінно, що учасники, спікери та гості семінару у процесі спільного обговорення знаходили порозуміння та шляхи подальшої співпраці та можливості  вдосконалення практики. Ми переконані, що лише спільними зусиллями всіх учасників процесу можна вибудувати максимально орієнтований на права людини процес.

Надзвичайно насиченою та актуальною була друга частина заходу – дискусія на тему «Захист прав адвокатів». Учасниками дискусії стали: Олег Іванов, член комітету з захисту прав адвокатів у Львівській області, Сергій Матвіїв, керуючий партнер АО «Матвіїв і Партнери», Володимир Марусяк, адвокат, випускник Програми «Адвокат Майбутнього», керуючий партнер ЮФ «Марусяк і партнери» та Артем Донець.

Модераторка дискусії Дар’я Писаренко, менеджерка Програми «Адвокат Майбутнього», у вступному слові до дискусії зазначила: «Кожен адвокат з моменту отримання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю  набуває низку специфічних прав, які притаманні лише адвокатам. Суспільству важливо знати, що права адвоката існують не стільки для захисту інтересів самих адвокатів, скільки задля захисту прав та інтересів клієнтів та суспільства в цілому. Адже кожне порушення професійних прав і гарантій адвоката, водночас,є порушенням прав його клієнта або суспільства. А адвокат, реалізуючи свої права, сприяє об’єктивності та змагальності в правосудді.

Існує доволі вагомий перелік актів, як національних так і міжнародних, в яких закріплені права адвокатів. Проте, важливо звертати увагу на якість таких актів, а головне – на механізм їх реалізації та імплементації в Україні. Процес реалізації прав адвоката не є одностороннім. І тут важлива участь адвокатів та інших суб’єктів правовідносин. Саме тому, на мою думку, ми маємо говорити на тему захисту прав адвокатів, привертаючи тим самим увагу до проблеми».

Олег Іванов у своєму виступів надав декілька порад адвокатам щодо превентивних заходів: «Адвокат ніколи не може бути готовим до обшуку на всі сто відсотків. Водночас, не варто забувати про важливість превентивних заходів. Всі ми є під ризиком того, що завтра, замість того, щоб здобувати докази, прийдуть до адвоката за досьє. Рекомендую вживати превентивні заходи: не тримати в офісі зайвих речей, знищувати досьє по тим справам, по яким вже скінчилося провадження, не фіксувати конфіденційне спілкування з клієнтом чи хоча б не зберігати його, не  тримати зайвого. Ретельно підходьте до охорони офісу: двері, сейфи та охорона варті вашої додаткової уваги».

«Я погоджуюсь з думкою адвокатів Львівщини у тому, що наша спільнота ще не достатньо ще консолідована з питання захисту прав адвокатів. Важливо об’єднуватися навколо такої проблеми. Порушувати права адвоката, знаючи про єдність всіх його колег, майже неможливо. На жаль, більшість адвокатів звикли ладнати з цими питаннями самостійно. Проте, об’єднане товариство адвокатів може зробити набагато більше», – зазначив у своєму виступі Сергій Матвіїв.

«Раджу кожному з нас – адвокатів – подумати, а хто буде для вас адвокатом у разі такої необхідності. Будьте готові до нестандартної ситуації. Укладіть договір з адвокатом. Це має бути людина, до якої ви будете мати високий рівень довіри і, відповідно, вона – до вас. Будьте готові», – рекомендував адвокатам Володимир Марусяк.

Артем Донець говорив про вплив інституту ордерів на незалежність адвоката. Він акцентував увагу на відсутності необхідності у наявності такого атрибуту адвокатської діяльності, яка не додає жодних інструментів адвокату в його діяльності.

ФОТОЗВІТ заходу – за посиланням.

***

Матеріали, викладений у цій статті – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.