Дискусія «Шляхи до єдності правничої професії»

Третя група випускників програми «Адвокат Майбутнього» за підтримки Ради адвокатів Полтавської області провели дискусію, присвячену обговоренню єдності правничої професії.

Модерувала дискусію Дар’я Писаренко, менеджерка Програми «Адвокат Майбутнього». За словами Дар’ї, цінності та етичні стандарти в учасників системи правосуддя різні, як на практиці, так і задекларовані. Модераторка також підкреслила важливість того, що до участі в дискусії долучились не лише адвокати, а й суддя, адже такі питання потрібно обговорювати усім разом.

Перед дискусією відбувся семінар «Практичні аспекти захисту по статті 130 КУпАП», під час якого випускники програми розповідали учасникам про особливості захисту за ст.130 КУпАП на досудовій стадії та в суді, підготовку до захисту для подальшого звернення до ЄСПЛ та практику апеляційних та касаційних судів з питань, пов’язаних із притягненням до адміністративної відповідальності за ст.130 КУпАП. Більше про суть семінару можна прочитати тут.

Серед учасників подальшої дискусії були випускники програми Едгар Сімонян, Марина Старовойтова та Артем Донець, суддя Октябрського районного суду м. Полтави Лариса Гольник та співініціатор Програми «Адвокат Майбутнього», Президент Асоціації правників України (2013-2017) Денис Бугай.

Розповідаючи про стандартизацію правничої професії, Едгар Сімонян зупинився на критеріях оцінки надання правничих послуг та, посилаючись на соціальне опитування колег-американців, виділив основні критерії: ціна послуг, об’єм, складність, швидкість та якість надання послуг.

«Основним оцінювачем якості правової допомоги повинен бути клієнт, тобто отримувач цієї допомоги. І як не дивно, в контексті якості правової допомоги для клієнта головне не фаховість та оперативність, а емпатія. Клієнту потрібно, щоб його чули», зазначив адвокат. Також Сімонян детально розповів про кожен критерій оцінки та надав учасникам декілька порад.

Адвокатка Марина Старовойтова розповіла про впровадження єдиних етичних стандартів для правників:

«Правники повинні бути об’єднані навколо спільних цінностей. Зокрема, такою цінністю повинна стати діяльність спрямована на захист прав людини. Чесність і порядність правників повинні зайняти в єдиних етичних стандартах почесне місце. Також, в процесі об’єднання представників правничих професій в єдину професійну спільноту, вирішальним є довіра і єдність однодумців навколо спільних цінностей та бачення. Оскільки діяльність правників безпосередньо має своє спрямування на людей, повага та довіра один до одного стане запорукою поваги та довіри людей до правників», — зазначила випускниця програми.

Окрему частину заходу присвятили обговоренню громадянської позиції правника в період реформ.

«На сучасному етапі розвитку української державності для успішного проведення реформ, які мають на меті й істотне вдосконалення правової системи, потрібно, щоб правники виступали не сторонніми спостерігачами за процесом перетворень, а ставали активними й наполегливими агентами змін. Час вимагає від представників юридичної спільноти — адвокатів, прокурорів, суддів, науковців — не тільки сумлінно виконувати свою роботу, але й відкрито заявляти про свою громадянську позицію, рішуче обстоювати її. Юридична спільнота може й повинна стати рушієм перетворень, спрямованих на забезпечення захисту прав та свобод громадян. Громадянська позиція правників, їх критичне ставлення до толерування корупції, непотизму, замовчування фактів «кругової поруки» у системі та інших негативних явищ здатні якісно змінити склад юридичної спільноти, збільшивши кількість людей з високими етичними стандартами. Слід також заявити про неприпустимість того, щоб на активну громадянську позицію, на публічну критику та непримиренну боротьбу проти порушень законів наділені владними повноваженнями ретрогради відповідали фактичними репресіями, щоб під виглядом реакції на «неетичну поведінку» застосовувалися каральні санкції – позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю, інші дисциплінарні стягнення», — розповідає Лариса Гольник.

Під час дискусії Артем Донець виступив із доповіддю на тему нагальності питання гармонізації і уніфікації правничої професії, доступу до неї для учасників системи правосуддя та кваліфікаційних вимог і необхідності створення єдиного етичного кодексу правника. Серед іншого, адвокат звернув увагу на відмінність інституціональних та кваліфікаційних вимог до претендентів на посади суддів, прокурорів та адвокатів, висловивши думку, що така ситуація склалася через розірваність та надмірну закритість кожної з професій на стадії отримання вищої освіти, на відірваності від реалій правозастосування та фактичної неефективності існуючої системи виробничої/професійної практики кожної з трьох професій системи правосуддя. Крім того, Донець наголосив на необхідності поглиблення і покращення якості діалогу між трьома професіями-складовими системи правосуддя в державі, інтенсифікації процесів розробки і провадження єдиного етичного кодексу правника та підвищення взаємної поваги учасників судового процесу.

На завершення заходу Дар`я Писаренко спільно із Денисом Бугаєм розповіли учасникам про програму «Адвокат Майбутнього» та умови участі в ній.

Матеріали, викладений у цій статті – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.