Етика адвоката: Трансформація сприйняття

Учасники та випускники Програми «Адвокат Майбутнього» діляться практичними кейсами застосування Правил адвокатської етики. Чи стали для них ПАЕ провідником в прийнятті рішення?

Своєю історією ділиться Олександр Байдерін, адвокат, учасник Програми «Адвокат Майбутнього».

Історія #4 Трансформація сприйняття

«З розвитком власної практики мене дивувала трансформація сприйняття правил адвокатської етики: від суб’єктивної оцінки правил як зводу настанов до рятівного путівника у проблемних питаннях взаємовідносин за участю адвоката. Правила оживали та надавали відповіді на конкретні запитання в роботі.

Надаючи допомогу клієнтам, зокрема під час здійснення правосуддя, етичні норми дозволяють, без перебільшення, забезпечити прикладне втілення основоположних принципів адвокатської діяльності.

Підтвердженням важливості етики адвоката є випадки застосування ПАЕ, для чого наведу два приклади.

Відомо, що відповідно до ст. 38 чинної редакції ПАЕ, юридична особа є носієм прав та обов’язків клієнта, які захищає або представляє адвокат у процесі надання професійної правничої (правової) допомоги. У моїй роботі відбувалося укладання договору про надання правової допомоги з юридичною особою, від імені якої діяв керівник, який надалі був звільнений внаслідок корпоративного конфлікту.

Спір між засновниками підприємства призвів до неможливості усвідомлення, якими саме є законні інтереси юридичної особи. Зокрема, здійснюючи представництво підприємства у провадженнях щодо арешту грошових коштів на рахунках юридичної особи, який почергово накладався за заявами різних осіб (учасників корпоративного спору), за умови перманентної зміни керівництва, виявити дійсну волю клієнта було неможливо. За таких обставин я був змушений скерувати листи до всіх зацікавлених осіб, які належать до органів управління підприємством, щодо необхідності формалізації змісту доручень адвокату та кола законних інтересів юридичної особи у чітко визначених правових відносинах. У зв’язку з відсутністю відповідей у письмовому вигляді та з огляду на отримання взаємно суперечливих усних доручень від різних суб’єктів (органів управління), я утримався від представництва підприємства в судах, повідомивши органи правосуддя про причини та обґрунтування мого рішення. Згодом я реалізував приписи ст. 38 ПАЕ та положення угоди щодо права розірвання договору в односторонньому порядку.

Інший випадок стосувався пропозиції прийняти доручення з формування позиції та майбутнього представництва в судах нового клієнта – товариства, яке вже виступало відповідачем за позовом мого клієнта в поточній судовій справі. Запропоноване доручення стосувалося іншого суб’єктного складу та не передбачало участі мого клієнта, а суть спірних відносин не зачіпала інтересів останнього. Однак, вбачаючи можливість порушення принципу неприпустимості конфлікту інтересів (ст. 9 ПАЕ), я відмовився від прийняття доручення, керуючись ст. 20 ПАЕ. Особливої пікантності дослідженій ситуації додавало те, що новим клієнтом міг стати відомий лідер регіонального ринку, а тому спокуса вдатися до спірного рішення з прийняття доручення була значною.

Отже, поведінка адвоката, яка втілює етичні норми у життя, є показником професійності, зваженості та далекоглядності».

Опубліковано у тижневику «Юридична газета».

***

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.