Корнеліус Нолен: Підвищення Кваліфікації Це Не Тільки Професійне Вдосконалення, а й Можливість Допомогти Людям

Корнеліус Нолен – американський адвокат.
Про комунікацію з юридичною спільнотою; переваги вступу не до одної, а до декількох юридичних асоціацій; отримання адвокатської акредитації та удосконалення навичок у конкретній сфері юридичної практики; як навчання адвоката пов’язане з практикою; надання правової допомоги pro-bono.

У Сполучених Штатах вступ до будь-яких професійних організацій не є обов’язковим. Але більшість адвокатів вступають до Американської асоціації адвокатів через переваги, які така участь гарантує. Більше з тим, американські юристи стають членами не однієї, а одразу декількох організацій, на кількох рівнях: штату, округу, та, навіть, міста, залежно від сфери профільних знань та практичної діяльності.
Особливістю асоціацій адвокатів США є те, що всі вони є юридичними особами, зареєстровані як ТОВ або неприбуткові організації. Як юридичні особи, вони можуть вступати позивачами чи відповідачами в судах. Тому асоціації зацікавлені в дотриманні найвищих етичних стандартів у своїй діяльності та структурі. Кожна асоціація встановлює власні членські внески, які у деяких випадках можуть бути зменшені, або зняті. Наприклад, якщо адвокат працює державним захисником в інтересах суспільства, і це не приносить йому значного доходу. Або якщо адвокат працює у неприбутковій організації.

Адвокати Сполучених Штатів повинні отримувати відповідну акредитацію для роботи у певному штаті, чи певній правовій сфері. Але усі адвокати з усіх штатів зобов’язані постійно підвищувати свою професійну кваліфікацію. У деяких штатах ця вимога поширюється на один великий курс професійної етики. В інших штатах, це означає повторну перепідготовку з певною періодичністю. Без вчасного підвищення кваліфікації, адвокат втрачає право практикувати і національна асоціація знімає його членство. Заходи з підвищення кваліфікації розробляються та проводяться юридичними Вишами та асоціаціями відповідних рівнів акредитації. Адвокати на власний розсуд обирають сфери, в яких вони хочуть підвищити кваліфікацію і лекції, які вони слухатимуть.

Підвищення кваліфікації це не тільки можливість вдосконалити професійні юридичні знання, а й можливість на практиці застосувати такі знання, щоб допомогти людям. У таких тренінгах адвокати під менторством наставників-експертів вирішують практичні кейси. Юридичні фірми укладають угоди асоціаціями адвокатів, за умовами яких, вони на кілька тижнів направляють своїх працівників на такі тренінги-практики. Це допомагає їм виконувати нормативні зобов’язання по наданню безоплатної правової допомоги і, водночас, будує їх імідж, як соціально відповідальних компаній.

Це скорочений опис лекції, щоб дізнатися більше про досвід асоціації адвокатів Сполучених Штатів, дивіться відео.

Матеріал, викладений у цій статті – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади.