Медіація для адвоката: підвищення професійної майстерності

19-20 липня 2018 року випускники та учасники Програми «Адвокат Майбутнього» пройшли навчання з підвищення майстерності в медіації.

«Медіація для адвоката: підвищення професійної майстерності» – тема міжмодульного тренінгу, який був організований за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та  Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Підвищували майстерність адвокатів досвідчені медіатори та тренери: Роман Коваль та Альона Горова. Експертои виступив Андрій Костін, адвокат, експерт Програми «Адвокат Майбутнього».

Тренінг складався з теоретичної та практичної частини, у межах якої кожен адвокат міг спробувати себе у якості медіатора. Навчання охопило такі теми: виграшні стратегії медіації, підходи до вирішення конфлікту, професійні навички медіатора, робота з емоціями у процесі медіації, різниця між роллю адвоката та роллю медіатора тощо.

Для участі у тренінгу були відібрані учасники з першої та другої сотні Програми «Адвокат Майбутнього». Саме тому міжмодульний захід став ще одною комунікаційною платформою учасників з різних груп та навіть сотень.

Коментарі учасників:

Артем Донець: Медіація – це виграшний інструмент як для громадян, так і для держави на етапі  змін в суспільстві і судовій системі, який дозволяє більш ефективно розв’язувати спори та розвантажити судову систему.  Таку можливість не варто нехтувати. Медіацію слід використовувати якомога ширше і формувати власну історію успіху.

У медіації, як методу альтернативного позасудового вирішення спорів, в Україні велике майбутнє. Схожа ситуація була з приватними нотаріусами, в ефективність і зручність яких мало хто вірив ще двадцять років тому. Те ж саме зараз відбувається і з інститутом приватних виконавців, які вже довели свою корисність і зручність. Аналогічна доля чекає й медіацію – на неї є запит в суспільстві і державі. Тож варто тримати руку на пульсі та опановувати цю техніку!

Ірина Дідковська: Програма «Адвокат Майбутнього» не припиняє мотивувати до розвитку: тому підтвердженням є два дні міжмодулю, присвячені вивченню медіації. Так ким виявився медіатор? Це фахівець який м’яко, професійно та толерантно підводить сторони конфлікту до вирішення ситуації. Головна перевага медіації полягає у тому, що вибір рішення проблеми покладається на сторони конфлікту. Так, адже медіатор лише координує та спрямовую їх до вибору рішення. Саме ж рішення є поміркованим результатом комунікації сторін.

Досить цікавим інструментом медіації є можливість трансформувати токсичну емоцію, пояснивши причину її виникнення. Медіатор не додумує позиції сторін, – він уважно слухає, ставить певні структуровані питання та перефразує отримані відповіді для більш глибокого розуміння мотивації вчинків.

Медіація не нав’язує ролі (підозрюваний-потерпілий, винуватець-постраждалий) та не закладає стереотипні моделі поведінки сторін конфлікту. Натомість, вона працює із самим конфліктом. В медіації відсутні переможці та переможні   – є спільна перемога над проблемною ситуацією та покращення становища сторін.

ФОТОЗВІТ заходу – за посиланням.

 

Матеріали, викладений у цій статті – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.