Мистецтво Судової Промови: Американська Мрія в Українських Реаліях

31 січня-1 лютого Посольство США в Україні спільно з Програмою Адвокат Майбутнього провели міжмодульний тренінг «Мистецтво поводження в судовому засіданні». Про результати тренінгу та поради для правників написала Юридична Газета.

 

«Будинок, побудований на слабкій основі, розвалиться. Ви повинні бути експертом у тому, як має виглядати ідеальне розслідування і базувати захисну промову на чітко сформульованому твердженні», радить федеральний прокурор з США Джон Енгстром українським «адвокатам майбутнього».

Культура судового процесу, навіть як загальне поняття ще не надто звичне для українських правників. Всього четвертий рік, як Україна вкотре взялась реформувати судову систему і підходи до правосуддя. Але найважливіша реформа повинна пройти у свідомості самих учасників процесу, адже саме від їх професійної культури, етики та навичок буде залежати, чи наблизиться Україна до моделі «високого правосуддя», яке є не так професією, а справжнім мистецтвом.

Протягом понад двадцяти років незалежності українські адвокати не були вмотивовані розвивати навички судових виступів, адже часто успіх справи залежав зовсім не від професійних якостей адвокатів. Проте реалії змінюються. Тепер відкрито говорити чи практикувати «вирішення справ у неправовий спосіб» — ознака поганого тону у професійному середовищі. Українські адвокати повинні навчитися покладатися тільки на власні знання та навички. Адже саме вміння адвоката переконувати суддю промовами у судовому засіданні, ефективно проводити прямі та перехресні допити і є головною передумовою професійного успіху адвоката в судовому спорі у правових державах.

З огляду на запит розвитку таких компетенцій, Посольство США організувало для учасників Програми «Адвокат Майбутнього» та прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) тренінг «Мистецтво поводження в судовому засіданні».

Два дні адвокати разом з прокурорами працювали над розвитком своїх навичок поводження в суді. Тренінг охопив роботу над вступною промовою, прямим та перехресним допитом, та заключною промовою. Учасники мали можливість працювати в групах, що дозволило не тільки відпрацювати практичні навички, а і зміцнити фундамент для комунікації між адвокатами та прокурорами. Адже завзяті процесуальні супротивники перш за все є представниками єдиної правничої професії, єдині цінності та принципи якої мають їх тільки гуртувати навколо спільної місії – захисту прав людини. Метою і перших і других має стати звершення правосуддя та втілення принципу верховенства права. Також протягом тренінгу учасники мали можливість помінятися процесуальними ролями: прокурорам випадало завдання виконати роль адвокатів і навпаки.

Українським кримінальним процесуальним законодавством  прямо не передбачено вступних судових промов, в яких прокурори стисло розповідають про суть обвинувачення та йдеться про короткий виклад інформації про докази, що будуть представлені, а також передбачення та можливість спростування аргументів іншої сторони.  Натомість ст. 347 КПК передбачає оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акту, що часто перетворюється на його зачитування віл першої до останньої букви. Тому досвід американських тренерів (адвоката та прокурора), дозволив учасникам тренінгу не тільки дізнатися про культуру вступних промов в засіданнях,  але і відтренувати їх на практиці.

Тренерами та експертами заходу стали професіонали своєї справи, представники правничої спільноти США та України: Джон Стайгер (адвокат, США), Джон Енгстром (прокурор, США), Наталія Марчук (суддя Верховного суду), Людмила Вигівська (начальник відділу САП).

Джон Стайгер, партнер юридичної фірми зі штату Каліфорнія (США), пропонує шість ключових правил проведення ефективного перехресного допиту:

Підготовка. Ви маєте виконати великий об’єм роботи заздалегідь, щоб забезпечити ефективний перехресний допит та отримати максимум інформації про вашого свідка до початку процесу. Необхідно визначити, які докази краще використати та до яких аргументів апелювати, щоб дискредитувати свідка. Ви маєте передбачати, які аргументи свідок збирається використати в суді, його можливі слабкості та до яких методів вони можуть вдатися, щоб нівелювати ваші аргументи під час перехресного допиту. Ви також повинні знати, хто ваш суддя, як далеко ви можете зайти та який підхід краще використати. Все це необхідно продумати та передбачити заздалегідь.

Організація. Ви повинні підготуватися до перехресного допиту у спосіб, який є логічним, чітким, та структурує думки, які ви хочете донести. Кожен пункт має бути виокремленим та вичерпним, та містити посилання на докази (за їх наявності). Судове засідання може бути непередбачуваним. Якщо ви добре організовані, вам буде легше адаптуватися до нових обставин. Ви можете пропустити певне питання, переключитися на інше, імпровізувати. Вміло оформлений план дозволить вам швидко та легко підлаштуватися під будь-які ситуації.

Пам’ятайте про те, хто є вашою аудиторією. Ви проводите перехресний допит лише з однією метою — довести певний факт чи поставити від сумнів аргументи іншої сторони. Ваше завдання полягає не в тому, щоб вразити клієнта, свідка, чи іншу сторону. Ваше завдання — переконати в своїй правоті суддю або присяжних. І про це не варто забувати.

Контроль. Ви повинні мати контроль над свідком. Як це зробити? Поділити свої питання на окремі частини так, щоб кожне питання передбачало лише однозначну відповідь — так чи ні. Коли вам вдасться побувати просту та поетапну структуру допиту, ви контролюватимете свідка. Якщо ви почнете ставити складні запитання або запитання, які допускають різні тлумачення, ви дасте свідку понад міру свободи. Також ви повинні мати контроль над собою та демонструвати свідку та судді свою впевненість та підготовку — що ви маєте докази та супровідну інформацію. Посилання на речові докази, візуальні матеріали та наочні приклади є дуже корисними під час перехресного допиту, вони справляють добру службу, коли треба підсилити свій аргумент або тримати свідка під контролем.

Гнучкість. Незалежно від того, якою ґрунтовною була попередня робота або наскільки добре ви підготовані, ви ніколи не знаєте, що може статися в судовому засіданні. Ви ніколи не знаєте, що саме вам відповість свідок, чи не з’явиться інший свідок, тому ви повинні бути готові імпровізувати та приймати рішення сходу. І знову ж таки, підготовка є ключем до успіху. Чим краще ви підготуєтесь, тим легше вам буде прилаштуватися до нових умов — обрати саме ті інструменти, які вам необхідні, і саме тоді, коли вони необхідні.

«Зупинись». Коли ти виграєш, зупинись. Коли ти доніс свою точку зору, зупинись і сядь на місце. Коли ти не знаєш, що робити, нічого більше не роби, зупинись. Як тільки ви донесли свою думку, зупиніться і поверніться на місце. Не піддавайте себе ризику та небезпеці, продовжуючи допит, адже ви не знаєте, що може статися далі.

Дотримання цих шести базових принципів, допоможе побудувати ефективний перехресний допит.

Джон Енгстром, федеральний прокурор в місті Детройт, штат Мічиган (США), який протягом багатьох років займався кримінальним переслідуванням у справах про корупцію та організовану злочинність і в якості радника з правових питань Посольства США в Україні допомагав у розробленні та впровадженні Кримінального процесуального кодексу, поділився з учасниками шістьма уроками для ефективної заключної промови адвоката в суді.

Захист повинен базуватися на певному повідомленні, яке має бути виголошене. Наприклад, це може бути відсилка до алібі: було вчинено злочин, проте мій клієнт цього не робив.

Досконало опануйте процедуру ведення слідства. Ви маєте стати експертом в питаннях провадження і знати напевно, як має виглядати ідеальний слідчий процес. Тому вам необхідно опанувати ту інформацію, яку вивчають слідчі. Так ви зможете порівняти слідство у вашій справі з ідеальним слідчим процесом. Апелюйте до того, що з огляду на наявність помилок слідства, виникає розумний сумнів у його обґрунтованості. Доволі часто можна почути таке повідомлення захисту: «будинок, побудований на неякісному фундаменті, довго не протримається». Тож ви маєте наголошувати на тому, що кожна помилка слідства призвела до формування слабкого обґрунтування і позиція обвинувачення є помилковою.

Будьте готові прямо відповідати на аргументи, наведені прокурором. Це означає, що ви можете підготувати заключну промову заздалегідь і навіть  припустивши, що має сказати прокурор у своїй промові, дати відсіч. Водночас, вам варто уважно слухати промову прокурора і бути готовим відповідати саме на ті аргументи, які він або вона наводить в суді. Не обмежуйтесь констатацією лише тих аргументів, які ви продумали у себе в офісі заздалегідь.

Завжди зображуйте свого клієнта з людської точки зору. Переконайтесь у тому, що суд усвідомлює, що це надзвичайно значимий момент у житті вашого клієнта.

Дискредитуйте невигідного свідка. Якщо свідок сторони обвинувачення завдав вашій позиції суттєвої шкоди, ви маєте у своїй завершальній промові виділити час і поговорити про кожного такого свідка. Необхідно аргументувати, чому суд не повинен брати до уваги його свідчення. Можливо, свідок був упереджений, можливо, свідок помилково сприйняв події. Яка б не була причина, ви повинні дуже чітко пояснити, чому свідку не варто вірити. І врешті-решт, завжди нагадуйте суду, що тягар доказування лежить на стороні державного обвинувачення, і що ваш клієнт вважається невинуватим навіть під час судового засідання. І якщо обвинувачення не знатне надати достатніх доказів, то суд має визнати це. Водночас, ваші аргументи мають бути конкретними та переконливими. Проаналізуйте покази кожного свідка та поставте їх під сумнів та дайте суду достатні підстави відхилити позицію обвинувачення. Саме для цього й слугує заключна промова.

Разом з американськими колегами, тренінг проводили Наталія Марчук — новопризначена суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду та Людмила Вигівська — начальниця аналітично-статистичного відділу САП.

Людмила Вигівська, маючи досвід викладання кримінального процесу  студентам-правникам та слухачам курсів підвищення кваліфікації прокурорів,  була вражена рівнем  професійної підготовки адвокатів – учасників програми «Адвокат майбутнього». Та висловила сподівання, що раціональне сприйняття учасниками ідеї вступної промови, що має місце в американському кримінальному процесі, призведе до можливих позитивних напрацювань і в українських реаліях. «Доцільно зосередити увагу суду та учасників процесу саме на змісті, головній ідеї обвинувачення чи захисту, зрозуміло та чітко викласти свою позицію, відійшовши від сухих шаблонних фраз» — зазначила тренерка.

Наталія Марчук порадила адвокатам звертати більше уваги на теоретичну базу та навчатися комплексно її застосовувати. Зокрема, суддя рекомендує вивчати додаткові джерела і не боятися застосовувати отримані знання в судових процесах. Також, на думку тренерки, адвокатам важливо навчатися з власного досвіду і не сприймати програш як особисту образу: «Найкраще, що можна винести з поразки аналіз власних стратегій і підходів до справи».

Дар’я Писаренко, координаторка програми «Адвокат майбутнього»

Марія Уляновська, менеджерка з комунікацій програми «Адвокат майбутнього»

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.