Одні з перших законів, які мають осягнути адвокати майбутнього – це закони фізики та біології

«Населення Землі зростає невимовними темпами, і разом з ним зростають і виклики, з якими нам доводиться мати справу».

Вілфрід де Вевер,

генеральний директор Humanity Solutions

28 лютого 2019 року у м. Києві пройшла Третя щорічна конференція випускників та учасників Програми «Адвокат майбутнього» під назвою: «Професія правника. Футуристичний погляд». Захід пройшов за підтримки Посольства США в Україні.

Якою буде правнича професія майбутнього та з якими викликами доведеться мати справу вже найближчим часом, – своїми думками з цього приводу ділився Вілфрід де Вевер, генеральний директор Humanity Solutions (Бельгія).

Свою доповідь Вілфрід розпочав презентацією сучасних цифрових сервісів – програми Court Quant, яка робить припущення щодо ваших шансів на виграш у суді, вказує, які фактори можуть мати визначальне значення та радить, до якого юриста вам краще звернутися з даного питання. «Це вже відбувається в наш час і є частиною новітніх сервісів, які приходять на допомогу юристам в їх роботі», – підсумував експерт.

Ще один напрям, в якому вже помітні значні зміни, – це забезпечення доступу до правосуддя широких верств населення. І ці процеси, за словами Вілфріда, відбуваються вже в Україні – не лише шляхом підготовки адвокатів майбутнього, а й завдяки використанню новітніх технологій.

Одні з перших законів, які мають осягнути адвокати майбутнього, це закони фізики та біології, – світу, який нас оточує. «Населення Землі зростає невимовними темпами, і разом з ним зростають і виклики, з якими нам доводиться мати справу», – експерт повів хід розмови в суть процесів, які відбувають на планеті. Математичні формули доповнюються новими кодами, які створюють програмісти. Юристам, які мають тримати руку на пульсі цих подій, стає все важче розумітися у цьому полі, прогнозувати зміни, адаптувати свою практику відповідним чином. «Зусилля, які ви докладаєте сьогодні, можуть стати даремними завтра», – експерт запропонував спершу поглянути на глобальні тренди, які впливатимуть на розвиток світу.

Очікується, що до 2050 року 25% населення проживатиме в Африці, на Сході проживатиме 5 мільярдів людей. 20% населення до 2030 року досягнуть віку 65 років (в США та більшості світу). Ми вже використовуємо ресурси Землі на чверть більше за норму, а кліматичні зміни стають все більш помітними. Для адвокатів ці тренди означають нові можливості щодо встановлення професійних зв’язків з юристами з інших країн, особливо в питаннях міграції, очікуваний ріст потреби в фахівцях зі спадкового та пенсійного права, а також великі можливості для росту екологічної практики, з огляду на географічні та природні можливості України. Стрімкий розвиток штучного інтелекту дає поштовх для юристів готуватися до прийдешніх днів.

«Мабуть ви думаєте, що ці глобальні тренди поки не впливають на вашу роботу, однак вони ставатимуть все більш відчутними впродовж наступних 10 років», – зауважив керівник Humanity Solutions.

У якості поради Вілфрід запропонував слухачам подумати над тим, від чого можна відмовитися вже зараз, що стане непотрібним в майбутньому і навпаки, що можна застосувати вже сьогодні, щоби бути успішним завтра.

Переходячи до більш профільних питань, Вілфрід зупинився на інноваціях, які приходять в юридичну практику. Відповіді з аудиторії показали, що адвокати поки не відчули суттєвих змін в практиці, окрім переходу на індустріальну спеціалізацію, використання онлайн платформ та цифрових сервісів. У відповідь спікер навів декілька цифр: глобальний ринок юридичних послуг налічує 650 трлн доларів США, а на долю онлайн послуг припадає 7 трлн дол. На його думку, з перспективи глобального інвестора, Україна є привабливим ринком з огляду на наявність великої кількості високопрофесійних юристів та фахівців у галузі ІТ. Тому це може відкрити ще одне вікно можливостей для адвокатів майбутнього.

Ще один світовий тренд – віртуалізація надання юридичних послуг. Компанії починають відмовлятися від послуг дорогих юридичних фірм на користь переведення на аутсорс, або  розширення власного штату чи взагалі отримання таких послуг в альтернативний спосіб. Тому юридичні послуги все більш глобалізуються, стають міжнародними, виникають нові системи білінгу. На додачу до цього, Legaltech залучає все більше інвестицій, постійно створюються нові продукти, ця індустрія стрімко розвивається. Окуляри віртуальної реальності, через які можна спілкуватися з юристом, великі потужності хмарних сервісів, в яких можна зберігати масиви інформації, – це все вже реальності сьогодення.

У цьому контексті Вілфрід порадив обрати одну технологію чи інструмент, які є найбільш цікавими для юридичної практики, знайти відповідних партнерів та застосувати у своїй практиці.

Технології – не єдина запорука успіху. Не менш важливим елементом, за словами експерта, є лідерство. Як саме ви можете допомогти своїй компанії підготуватися до майбутнього? І як може ваша компанія допомогти вам підготуватися до майбутнього? Стати лідером – одна із ключових задач вже сьогоднішнього дня. З лідерством нерозривно пов’язані питання етики та суспільної користі: яке значення ця справа має для суспільства? що я можу зробити, щоби принести користь суспільству? Задумайтеся зі своєю командою над цими питаннями.  

ФОТОАЛЬБОМ заходу

***

Третя щорічна конференція випускників та учасників Програми «Адвокат майбутнього» була приурочена до старту третього сезону Програми «Адвокат майбутнього» – впродовж року сотня учасників, відібрана на конкурсній основі, удосконалюватиме свої soft skills та формуватиме нове покоління агентів змін в суспільстві.

 ***

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.