Перша Конференція Випускників та Учасників Програми

14 грудня 2017 року Програма «Адвокат Майбутнього» провела першу конференцію випускників та учасників Програми для обміну досвідом та кращими практиками для адвокатів, метою якої є розвиток правничої спільноти та утвердження верховенства права в Україні. У конференції взяли участь випускники першої та учасники другої сотні Програми «Адвокат Майбутнього», експерти та тренери, а також партнери Програми.

Відкривали захід посол Канади в Україні Й. В. Роман Ващук, тимчасово повірений у справах США Джордж Кент, президент Асоціації правників України Андрій Стельмащук, голова правління Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу Вікторія Мітько, заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, віце-президентка Канадського бюро міжнародної освіти та директорка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який фінансується Урядом Канади, Лариса Бізо та Голова Канадської асоціації юристів у відставці Джон Хойлз.

Спілкуючись з українськими адвокатами та лідерами думок, партнери Програми привітали учасників та випускників та обговорили питання вдосконалення професійного розвитку для адвокатів в аспекті комунікаційних та лідерських навичок та питання адвокатської етики.

Говорячи про роль адвокатів у суспільстві, Роман Ващук наголосив: «Ви повинні нагадувати своїм прикладом, що є дієва адвокатура, є справедливі суди, є система безоплатної правової допомоги. Програма дає нові ідеї, новий досвід українським адвокатам і ваші досягнення сьогодні — це є доказ того, що ситуація у правосудді змінюється. І ми, в свою чергу, готові і надалі підтримувати проект «Адвокат Майбутнього».

Джордж Кент зауважив: «З 2013 року Посольство США разом з Міністерством юстиції сприяло впровадженню системи безоплатної правової допомоги в Україні. В рамках цієї співпраці, ми також сприяємо професійному розвитку адвокатів. І ми пишаємося тим, що підтримуємо другу сотню проекту «Адвокат Майбутнього». Ця Програма є не лише унікальною можливістю для адвокатів покращити свої професійні навички, а й шансом покращити рівень надання правничої допомоги у всій Україні. Вона об’єднує лідерів юридичного ринку з різних куточків України, і дає адвокатам можливість поділитися кращими практиками і досвідом».

Звертаючись до учасників та випускників Програми, Андрій Стельмащук сказав: «Програма «Адвокат Майбутнього» — це дуже потужний крок на шляху до реформування системи адвокатури в України. Кожен з вас робить вклад у зміну професії, імплементацію кращих практик, об’єднання адвокатської спільноти. І разом, спільними зусиллями ми крок за кроком досягаємо реформування правової системи в Україні».

Гія Гецадзе, висловлюючи свою думку про стан адвокатури в Україні, зазначив: «Для Міністерства юстиції важливо реформувати систему юридичної освіти. Сьогодні юристам потрібні не тільки профільні знання, а й практичні навички та цінності. Наразі проект «Адвокат Майбутнього» — це єдина платформа, яка дає такі додаткові навички адвокатам».

У своєму відео зверненні Лариса Бізо зазначила, що Програма готувалася на основі попередньо виявлених потреб української адвокатури: «Ми зрозуміли, що існує потреба у посиленні навичок ефективної комунікації з різними зацікавленими сторонами, як в судовому процесі, так і з клієнтами та громадськістю. Саме тому ця тема є наскрізною у Програмі; так само як і питання етики, що слугують підґрунтям та орієнтиром для ефективної діяльності адвоката».

Керівник Програми Андрій Вишневський виступив з презентацією «Адвокат Майбутнього» – комунікаційна платформа, професійна спільнота, унікальний шанс», у якій він представив річні результати Програми і виклики реформування адвокатури в цілому. Вишневський наголосив, що стан адвокатури України може стати перешкодою для реалізації судової реформи через пониження етичних стандартів та опір змінам: «Всі ці зміни потребують серйозної підтримки, яка може сформуватися тільки в надрах самої адвокатури. Лише критична кількість адвокатів, які поділяють цінності і такі зміни, можуть зрушити реформу адвокатури з місця. Саме з цих причин етика і лідерство стали двома наскрізними темами Програми «Адвокат Майбутнього». І розвиток навичок, які отримують учасники, побудований на таких нових цінностях адвокатури, як незалежність та самоврядність. І тому Програма стала майданчиком, який збирає адвокатів, які ці цінності поділяють».

На панельній сесії «Нові набуті навички — нові досягнуті успіхи: досвід випускників», випускники Програми представили свої найбільш значущі річні проекти. Адвокатка з Києва Катерина Власюк розповіла про адвокацію Стамбульської конвенції, та як участь у Програмі допомогла їй розпочати активну роль в цьому процесі. Адвокатка зі Львова Христина Кіт, яка займається захистом прав жінок, що постраждали від домашнього насильства, представила першу асоціацію жінок-юристок України «ЮрФем». Випускниця Програми Віра Михайленко описала дослідження правосуддя перехідного періоду в контексті бойових дій на сході України. «В отриманні таких навичок і знань, а також у напрацюванні технології їх використання допомогла програма «Адвокат майбутнього». Але найважливіше від участі в програмі є усвідомлення згуртованості адвокатури, як певної корпорації змін, здатної впливати на всі сфери суспільного і державного життя», зазначила адвокатка. Випускниця Програми з Одеси Наталя Маркочева, розповіла, як на власному досвіді змогла змінити систему закупівлі ліків для людей, які боряться з онкологічними захворюваннями. А випускник Програми Артем Донець представив новітню краудфандінгову платформу «Народний адвокат», яка націлена на надання широким громадським колам інструменту для збору коштів та спільного фінансування ініціатив, що потребують юридичної підтримки. Модератором сесії виступив Денис Бугай, Президент АПУ у відставці.

Протягом другої панельної сесії «Професійна етика, уникнення конфлікту інтересів та запобігання корупції: рефлексії випускників і учасників», випускники Програми Володимир Марусяк, Микола Касьян, та учасниці другого набору адвокатки Валерія Савчук і Андріана Кульчицька, дискутували на тему етики в адвокатській спільноті та уникнення конфлікту інтересів. Так, Володимир Марусяк зазначив: «Адвокатура повинна бути незалежною від зовнішніх та внутрішніх чинників, а адвокати повинні стати справжніми агентами змін, кожен у своїй сфері». Організація такого діалогу між адвокатами дозволяє робити внесок у виховання нового покоління відповідальних лідерів. Модератором виступила експертка програми та адвокатка Юлія Лісова.

Підсумував дискусії філософ Андрій Баумейстер з надихаючою промовою «Справедливість і дух права».

«Адвокат Майбутнього» – це унікальна Програма професійного розвитку, обміну досвідом та кращими практиками для адвокатів заради посилення їх лідерської ролі у реалізації реформ, розвитку правничої спільноти та утвердження верховенства права в Україні.

«Адвокат Майбутнього» є дієвою мережею адвокатів, яка об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін в суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 років за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів.

В 2018 році Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.