Право знати свої права: історія співпраці з БФ “Життєлюб”

Спільноти об’єднуються навколо цінностей. «Доступність права і правосуддя» та «Служіння суспільству та цілям справедливого правосуддя» – одні з фундаментальних цінності Програми «Адвокат Майбутнбого». Ми віримо у життєву необхідність кожного бути обізнаним про свої права, мати можливість їх реалізації та захисту і активно користатись цією можливістю. Ми переконані, що адвокатура є важливим суспільним інститутом та невід’ємною складовою системи правосуддя, і це накладає на неї особливу відповідальність перед суспільством.


Адвокати майбутнього активно долучаються до правопросвітницьких ініціатив та на практиці доводять – великі зміни починаються з маленьких щоденних справ.

Влітку 2018 року ми розпочали співпрацю з благодійним фондом «Життєлюб» – серію лекцій для людей похилого віку, щоби допомогти їм легше орієнтуватися в правовому полі, знати про свої права та як їх захищати. Більше 200 бабусь та дідусів отримали відповіді на свої питання, адресні консультації та орієнтир у побутових правових ситуаціях.

Адвокати познайомили підопічних фонду з системою Безоплатної правової допомоги та показали, як можна нею скористатися для захисту свої прав та інтересів. Низка лекцій була присвячена аналізу прав та можливостей їх захисту у сфері соціального та пенсійного забезпечення, майнових відносин, спадкування, виконання судових рішень тощо.

Про можливості безоплатної правової допомоги розповідали Марина Старовойтова та Віктор Пальнюк. Власне, з цієї теми й стартував цикл лекцій. Віктор Пальнюк відразу активно долучився до процесу та взяв на себе просвітництво з низки тем, зокрема, розповів про договір довічного утримання, а також надав особисті консультації. Марина Савченко поділилася корисними порадами у сфері захисту прав споживачів.  Надія Малачлі здійснила екскурс в майнові відносини. Вона представила різницю між договором дарування, заповітом та договором купівлі-продажу. Олексій Шамов розтлумачував правила спадкування та найбільш актуальні для життєлюбів норми земельного права. З процедурою виконання судових рішень підопічних фонду знайомила Андріана Кульчицька.

Окрім суто правових дисциплін адвокати Анна Лиско, Світлана Ільницька та Роман Шпирка розповідали життєлюбам про позасудові способи врегулювання спору та медіацію.

Ми закликаємо усіх випускників та учасників Програми долучатися до ініціативи та пропонувати свої теми для зустрічі з життєлюбами.

***

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.