Тернопіль: Практичні аспекти захисту по статті 130 КУпАП

2 липня 2018 року у Тернополі випускники Програми «Адвокат Майбутнього» Артем Донець,  адвокат, керуючий партнер АО «Донець і партнери» та к.ю.н. Алла Ширант за підтримки Ради адвокатів Тернопільської області та ГО «Адвокат Майбутнього» провели семінар на тему «Практичні аспекти захисту по статті 130 КУпАП».

 Семінар охопив дві ключові теми:

  • Особливості захисту за ст.130 КУпАП на досудовій стадії та в суді;
  • Особливості підготовки до захисту по ст.130 КУпАП задля подальшого звернення до ЄСПЛ;

Нагадаємо, що стаття ст.130 КУпАП передбачає відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів. За словами Артема Донця тема захисту за ст. 130 КУпАП є непопулярною і токсичною, адже в суспільстві та навіть в адвокатських колах існує різко негативне ставлення до осіб, яких притягують до відповідальності за цією статтею, навіть за умов, коли обвинувачення не ґрунтується на належних і допустимих доказах. Хоча за своєю формою покарання за ст. 130 КУпАП має кримінально-карний характер, і щорічно до відповідальності за цією кваліфікацією притягаються більше ніж 50 тис. людей, ця категорія справ все ще викликає суспільне неприйняття та осуд захисників, незважаючи на домінанту права людини на захист. На його думку, це відбувається через малу поінформованість адвокатів та суддів про особливості таких справ.

Захід відвідало більше півсотні адвокатів. Вже традиційно семінар закінчився роботою в групах за розглядом практичних кейсів. Така практика сприяє засвоєнню нової інформації та розвиває навички застосування її на практиці.

«Ніколи навіть не думали, що таку, на перший погляд, просту для адвокатів тему можна так цікаво та глибоко розкрити. Мені здається, що своїм виступом Артем Донець зайвий раз переконав усіх нас у трьох найважливіших речах: перше і, напевно, основне – внутрішнє бажання допомогти клієнту; друге – досконале вивчення посадових прав та обов‘язків задіяних осіб та технічних характеристик всіх можливих технічних засобів, які використовуються, чи можуть бути використані при фіксації обставин правопорушень, передбачених ст. 130 КУпАП; і третє – віра у те, що своєю працею, яка не завжди має заслужену судову оцінку, ми поступово змінимо в позитивному напрямку роботу всієї правоохоронної та судової системи. Велика вдячність всій групі організаторів заходу від ГО «Адвокат Майбутнього» за надзвичайно дружню та невимушену атмосферу спілкування та розгляд цікавої адвокатської практика», – зауважив Тарас Будз, голова Ради адвокатів Тернопільської області.

«Нам дуже приємно приймати в гостях в Тернополі своїх колег з інших регіонів, які готові ділитися інформацією та набутим досвідом. Я вважаю, що ми маємо все більше і більше комунікувати в юридичній спільноті та підвищувати загальний рівень правосвідомості суспільства в цілому», – зазначала учасниця семінару Христина Брикса, адвокатка Тернопільщини.

Адвокатка Надія Сампара, у свою чергу, зазначила, що «найцінніше, чим могли поділитися доповідачі-учасники Програми «Адвокат Майбутнього»,  – це своїм досвідом. Сподіваємося і надалі налагоджувати співпрацю з адвокатами майбутнього і ділитися своїми кращими практиками та досвідом вже разом».

ФОТОЗВІТ заходу – за посиланням.

***

Матеріали, викладений у цій статті – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.