Поради Для Вдосконалення Адвокатської Промови

Готуєтесь до виступу? Пропонуємо вам декілька порад від учасників та організаторів навчальних судових промов.

Загальні поради

Які найкращі поради може застосувати адвокат під час промови?

Будьте впевнені в собі. Навіть кращі адвокати не є ідеальними і не кожна справа є виграшною, однак, якщо ви представлятимете свої аргументи впевнено, говоритимете чітко, прямо та переконливо, це матиме величезне значення.

Будьте готові до будь-якого рівня обізнаності судді. Ви ніколи не знаєте заздалегідь, чи суддя лише проглянув матеріали справи, чи він має більше 30-ти років практики в галузі права, яке пов’язано з вашою справою. Вчіться визначати рівень обізнаності судді з предметом справи і коректуйте рівень деталізації та складності своїх аргументів відповідно. Мистецтво переконання далеко не завжди полягає у наведенні великої кількості деталей – набагато краще знати свою аудиторію та формулювати повідомлення саме для неї.

Починайте з вашого найсильнішого аргументу, а не підводьте до нього.  Ви повинні мати план ваших аргументів і бути готовим продовжувати, якщо вас не відразу не почали перебивати, але все ж малоймовірно, що ви зможете викласти свої аргументи саме так, як було заплановано. Тому подумайте над тим, як ще більше підсилити ваш ключовий аргумент з самого початку і намагайтеся його повторити декілька разів на початку промови.

Будьте в змозі направляти розмову в потрібне вам русло, м’яко балансуючи між питаннями та аргументами. Це зробить ваш виступ не лише переконливим та легким, але й комфортним для сприйняття суддею.

У випадку можливості використовуйте в своїй аргументації думку про те, що ваша позиція не лише відповідає вимогам законодавства, ви ще й апелюєте до справедливості та ефективного правосуддя. Хоча й судді, передусім, акцентують свою увагу на юридичному аналізі, вони налаштовані на відновлення справедливості та порушеного права, і це може стати вагомим аргументом для них.  

Коли вам задають питання, відповідайте на нього прямо. Де можливо, почніть відповідь з «так» чи «ні», але якщо коротка відповідь потребує уточнення для захисту інтересів вашого клієнта, відразу озвучте таке уточнення піля короткої відповіді «так» чи «ні».

Яку найбільшу помилку роблять адвокати під час промови?

Нервують.

Поводять себе дуже формально. Навіть при розгляді справи у суді найвищої інстанції, усна промова має наближатися до діалогу, а не до ораторського виступу.

Спершу говорять, а потім думають. Адвокати часто поспішають з відповіддю на питання, побоюючись взяти дві секунди на розмірковування, а потім на ходу змінюють хід думок або губляться у відповіді. Завжди краще витримати паузу і обдумати, що ви хочете сказати перед тим, як це сказати».

Найбільшою помилкою в усній промові є неуважне сприйняття адвокатом питань судді, у результаті чого адвокат втрачає можливість надати інформацію, яка необхідна судді.

Роблять уступки (у цьому ніколи немає необхідності, ви маєте бути готові захищати свою позицію на всіх рівнях).

Підготовка до виступу

Як найкраще підготуватися до виступу?

Будьте готовими до того, що вас протоколюють.

Будьте готові виступати у тому форматі, який найбільше підходить для справи, та дізнайтеся позицію апеляційного суду з кожного такого питання. Підготуйтеся до питань з юрисдикції та вивчіть процедурні правила роботи суду.

Подумайте, які обмежувальні чинники можуть перешкодити суду ухвалити рішення на вашу користь Судді, скоріше за все, будуть задавати питання щодо того, який вплив матиме рішення у вашій справі на подібні гіпотетичні випадки у майбутньому. Вгамуйте їх побоювання щодо так званих слизьких стежок.

Підстрахуйте свій аргумент на той випадок, коли виявиться, що суддя не згоден з вашою позицією в одному питанні, ви могли б сказати, що навіть якщо суд не приймає цей аргумент, правда все одно на вашій стороні, з огляду на інші, більш специфічні фактори.  

Намагайтеся поставити себе на місце суддів, подумайте, які питання вони можуть поставити, та підготуйте короткі та чіткі відповіді на кожне з них.

Досліджуйте, досліджуйте і ще раз досліджуйте. А потім поміркуйте про те, як представити справу та найкраще пояснити ваші аргументи.

Репетируйте, репетируйте і ще раз репетируйте. Практикуйте ваш виступ вголос. Переконайтеся в переконливості звучання вашого аргументу, призвичаїться до імен сторін, назв, які зустрічаються у справі та законодавчих актів, на які ви спираєтеся. Так буде легше робити презентацію, і ви не будете вимушені кожного разу переглядати свої нотатки.

Як має виглядати конспект адвоката, який проводить успішні промови?

Короткий. Там має бути декілька ключових слів, які ілюструють тези промови та, можливо, фраза, яку ви хочете провести червоною ниткою по справі.

Не більше двох сторінок з анотованими тезами щонайменш 14 кеглем. Конспект має виконувати роль запасного варіанту, тож інформацію, яка вам потрібна, має бути легко знайти.

У вас не буде можливості читати свої записи, тож включіть лише декілька слів, які виконуватимуть функцію «якорів» для вас. В ідеалі, ви повинні знати вашу справу настільки досконало, щоб не було потреби у нотатках взагалі.

Наскільки досконало треба запам’ятовувати свою промову?

Запам’ятайте своє вступне слово, щоби ви могли підтримувати зоровий контакт із судом. Запам’ятайте останній параграф, щоб ваша кінцівка здавалася запланованою заздалегідь, а не запізнілим міркуванням.

Підготуйтесь до питань, які вам можуть поставити. Хоча ви не зможете запам’ятати відповіді на всі без винятку питання, ви повинні знати заздалегідь, що і як ви будете відповідати. Засвойте суть цих відповідей, замість того, щоб запам’ятовувати слова, щоб ви могли відповісти саме на те питання, яке поставить суддя.

Під час виступу

Як найефективніше використовувати попередні справи або інші надані матеріали?

Вказуйте лише назви справ, якщо (1) дія правових норм поставлена під питання і ви намагаєтеся переконати суд, що саме ваш варіант тлумачення є вірним або (2) ви робите посилання на справу, щоби продемонструвати суду, чому відповідне рішення має бути застосовано за аналогією і у вашій справі.

Знайте матеріали справи якнайкраще та будьте готовими відповідати на будь-яке можливе запитання щодо фактів та процедур. Під час виступу не варто перелічувати факти у справі, хіба що у відповідь на поставлене питання.   

Посилання на справи є особливо переконливим, коли вони безпосередньо підтримують вашу точку зору або якщо містять потужні аналогії з аргументами, які ви наводите.  

Пам’ятайте про те, що ваші аргументи мають бути короткими, якщо ви витрачатимете багато часу на зачитування цитат, це відверне увагу від суті ваших аргументів. Чудово виглядати обізнаним, а от викаблучуватися не варто.

Переконайтеся, що ви знаєте їх значення та суть та їх відповідний хронологічний порядок.

Що ви маєте робити, якщо помічаєте, що ваш опонент викривлює факти?

Завжди виказуйте повагу опонентові. Однак, якщо ви помічаєте, що він починає викривлювати факти, обов’язково виправте його у такий спосіб, щоб це слугувало на користь вашій справі.

Ви можете виправити його з достоїнством. Скажіть щось на зразок: «Я думаю, мій опонент омовився, коли говорив про це» або  «Я хотів би уточнити одне питання з протоколу».

Що варто робити, якщо ви припустилися помилки?

Зберігайте спокій. Якщо помилка є значною, спочатку глибоко вдихніть, а потім виправте себе (поверніться до відповідного пункту промови, якщо це можливо) та не демонструйте суддям своє хвилювання.

Не намагайтеся приховатися очевидне за непереконливими відмовками або слабкими виправдуваннями. Відверто визнайте, що ви зробили помилку. Наприклад, коли я сказав, що […], я був неправий, правильну відповідь варто було б сформулювати таким чином […].

Якою має бути ваша кінцівка?

Лаконічною та потужною. Немає необхідності влаштовувати театральні сцени. В одному реченні розкажіть суду, яке рішення ви очікуєте від нього та чому він має ухвалити саме таке рішення.

Часто ефектного завершення промови можна досягти повторюючи основну думку, яку ви озвучили на початку виступу.

Якщо ви завершите свою промову до того, як сплине ваш час, це справить враження на слухачів.

Як використати контраргументи на повну?

Не відповідайте на всі аргументи вашого опонента. Вдарте по одному або двом найбільшим, на яких побудована його стратегія. Нехай суд залишиться переконаним у тому, що необхідно ухвалити рішення на вашу користь і надайте йому переконливі аргументи на користь цього.

Надавайте заперечення лише на важливі аргументи опонента у випадку, якщо (1) це зачепило ваші інтереси або (2) у вас є потужні контраргументи у відповідь.

Думайте глобально, дійте локально. Не чіпляйтеся до кожної незначної погрішності вашого опонента, але й не намагайтеся переглянути всю стратегію в цілому. Визначте, які аспекти видаються найважливішими для судді та надайте чітку та ясну причину, чому саме ваша позиція є виграшною в цьому питанні.

Першоджерело: https://law.duke.edu/students/orgs/mootcourt/tips/

Переклад цього матеріалу відбувся завдяки фінансовій підтримці проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти та фінансується Урядом Канади.