Ритіс Йокубаускас: З Адвокатами Потрібно Поводились Так, Ніби у Них Завжди є Право Покинути Професійну Асоціацію

Ритіс Йокубаускас —  адвокат, колишній Генеральний секретар адвокатури Литви. У своїй відео-лекції, Йокубаускас розповідає про членство в адвокатській асоціації Литви; адвокатські внески; самореалізацію адвокатів та постійний професійний розвиток.

В більшості європейських країн членство в асоціаціях адвокатів є обов’язковим. Виключення — деякі північні країни, де історично адвокати можуть не входити до професійних асоціацій, але навіть там 90% адвокатів приєднуються до таких організацій. Важливо відмітити, що умова обов’язкового членства не є порушенням права адвоката на асоціацію. З адвокатами потрібно поводились так, ніби у них завжди є право покинути професійну асоціацію. Від цього виграли б усі: і адвокати, і асоціації, і професійна спільнота в цілому.

Якщо узагальнити, то функції адвокатської спільноти полягають у врегулюванні і представництві. Адвокатура врегульовує діяльність адвоката: приймає етичні кодекси, виносить рішення щодо професійних вимог до адвокатів, дисциплінарних процедур, і тд. Такі функції виконує сама адвокатська асоціація, тому що колеги-адвокати безпосередньо розуміють специфіку професії. Таким чином, через своє членство, адвокати реалізують право на самоуправління, без якого неможливе демократичне існування адвокатської професії.

Щодо представницької функції, вона полягає у представленні інтересів адвокатів законодавчо —  лобіюючи закони про діяльність адвокатури. Але ми не повинні обмежувати себе законодавчими актами, які регулюють нашу професію. Оскільки основним завданням адвокатів є захист і утвердження прав людини на всіх рівнях, включаючи законодавчий. Крім того, адвокатські об’єднання представляють інтереси адвокатів у комунікації з судами, вирішуючи різноманітні питання, починаючи від спеціальних приміщень для адвокатів у судах, і до судової практики щодо винагород адвокатів. На міжнародному рівні —  це обмін найкращим міжнародним досвідом.

Найважливішим елементом представницької функції адвокатури є захист професійних прав адвокатів у екстрених ситуаціях: під час обшуків, кримінальних справах проти адвокатів, порушенні адвокатської таємниці. В інтересах кожного адвоката підтримувати стандарти такого захисту, якщо йде мова про захист професійних прав адвокатів. Для того, щоб ця система працювала необхідні чітко налагоджені процеси всередині спільноти.

Говорячи про послуги, які асоціація надає своїм членам, ми маємо на увазі і підвищення кваліфікації, організацію семінарів і конференцій та заходів. В окремих країнах асоціації адвокатів мають також приватні пенсійні фонди та навіть надають послуги кредитування.

В Литві є лише одна адвокатська асоціація, в Польщі, Болгарії, Румунії є кілька рівнів таких організацій – загальнонаціональний та місцевий. Це залежить від структури таких організацій. Посвідчення асоціації адвокатів Литви дозволяє мені представляти інтереси адвокатів в межах усього Європейського союзу.

Самореалізація адвокатів у таких організаціях відбувається шляхом зайняття певних позицій. Зазвичай потрібен стаж адвокатської діяльності, щоб бути обраним на якусь позицію. В Литві – 10 років стажу і це єдина вимога.

Це скорочений опис лекції, щоб дізнатися більше про досвід асоціації адвокатів Литви, дивіться відео.

Матеріал, викладений у цій статті – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади.

Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти. Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 років за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. Погляди учасників та експертів Програми не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів Програми «Адвокат Майбутнього».