Пітер Ковеш: Юристи Угорщини Зараз Знаходиться у Перехідному Періоді

Пітер Ковеш – Віце-президент асоціації адвокатів Будапешта, Член Правління асоціації адвокатів Угорщини та заступник голови Комісії з питань адвокатського самоврядування Міжнародної асоціації юристів. У своїй відео-лекції, Ковеш розповідає про діяльність Асоціації адвокатів Угорщини, нові правила ринку юридичних послуг, та перехудний період юридичної професії.

Юристи Угорщини зараз знаходиться у перехідному періоді – з нового року діятиме новий закон про юридичну професію, який змінить підходи до врегулювання сфери надання юридичних послуг. Попередній закон називався «Закон про Юриста» і в робив ключовий акцент на особі юриста. Новий закон має назву «Закон про Юридичні Послуги»/«Закон про юридичну професію», і регулюватиме всі без виключення види професійної діяльності з надання юридичних послуг. Таким чином, усі хто надає юридичні послуги в Угорщини підпорядковуватимуться цьому  закону, а також усім нормативним актам, прийнятим асоціацією адвокатів Угорщини на його виконання. Серед новел цього закону – зобов’язання щорічно підвищувати професійну кваліфікацію. Причиною цього є законодавство, яке постійно змінюється та нові формати надання юридичних послуг. Формат таких тренінгів з підвищення кваліфікації регламентується Асоціацією адвокатів Угорщини і включає в себе не лише питання матеріального права, а й також гнучкі навички (soft skills), поняття професійної етики, які кожен юрист повинен опанувати.

Асоціація адвокатів Угорщини здійснює дві ключові функції: вона наділена регуляторними та представницькими повноваженнями. Найважливішим елементом регуляторної функції асоціації адвокатів Угорщини є ведення офіційного реєстру адвокатів, і лише особи, занесені в цей реєстр, мають право на заняття адвокатською діяльністю, зокрема представляти інтереси фізичних і юридичних осіб. Інший аспект регуляторної функції – це розробка нормативних актів. До повноважень Асоціації адвокатів Угорщини входить створення правил професійної етики, дисциплінарного кодексу, професійної відповідальності, форм підвищення кваліфікації.

Між виконанням регуляторної та адміністративної функції є різноманітні електронні сервіси, які Асоціація адвокатів надає юристам Угорщини. Ці сервіси можуть бути пов’язані з діяльністю юристів у судах, доступом до необхідних ресурсів та адміністративних органів.

В межах репрезентативної функції, Асоціація адвокатів Угорщини здійснює захист своїх членів від порушення професійних прав та гарантій. Якщо суди порушують права адвоката в процесі, то Асоціація встає на їх захист. Також законодавець зобов’язаний надсилати Асоціації кожен законопроект, пов’язаний з регулюванням юридичної професії, і отримання схвального висновку щодо таких законопроектів є обов’язковою умовою їх подачі до парламенту. Отримуючи такий законопроект, голова асоціації направляє його усім членам організації, кожен з яких, може надати свої експертні коментарі до проекту.

Такі регуляторна та представницька функції складають основу самоврядування правничої професії Угорщини.

Кожен угорський юрист є членом близько 20 регіональних організацій асоціацій адвокатів. І кожна із регіональних асоціацій адвокатів є членом Асоціації адвокатів Угорщини. Розмір членських внесків кожне відділення встановлює самостійно і сума відрізняється залежно від регіону.

Це скорочений опис лекції, щоб дізнатися більше про досвід асоціації адвокатів Угорщини, дивіться відео.

Матеріал, викладений у цій статті – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади.