Секрети побудови успішної практики – на І Форумі адвокатів майбутнього

28 жовтня 2018 року у м. Києві у межах І Форуму адвокатів майбутнього експерти ділилися порадами з побудови успішної юридичної практики.

Модерувала цю частину Форуму Оксана Дитинко, випускниця Програми «Адвокат Майбутнього».

Партнер ЮФ «Василь Кісіль і партнери» Олег Макаров у своїй доповіді щодо побудови відносин партнерства назвав п’ять складових юридичного бізнесу: клієнти, колеги, фінанси, інфраструктура та партнерство.

«Партнер – остання інстанція для клієнта, бо він не може перекласти з себе відповідальність на інших», – зазначив Олег Макаров. За його словами юридичний бізнес має три цілі: задоволення фінансових потреб, професійна самореалізація та  особиста самореалізація.

Партнер повинен вміти формулювати свої цілі, брати на себе відповідальність, самоорганізовуватися, дотримуватися балансу між чуйністю та принциповістю, а також володіти менталітетом достатності. Між партнерами повинна існувати повна особиста і професійна довіра. Надзвичайно важливим інструментом є партнерська угода, яка встановлює спільні цілі, правила та політики, визначає, які ресурси можна залучати, як підбивати підсумки та які наслідки недосягнення результату.

Співініціатор Програми  «Адвокат Майбутнього», партнер ЮФ VB PARTNERS Денис Бугай розповів про особливості побудови гонорарної політики. «Класика жанру» гонорарної політики: оплата за годину, фіксована оплата та гонорар успіху. За його словами, фіксована оплата в поєднанні з гонораром успіху видається оптимальним варіантом роботи з клієнтом. «Формуйте аргументи, дайте клієнту вибір, ведіть білінг, систематично звітуйте та інформуйте про виконане, пропонуйте знижки. Обліковуйте витрати, будьте ефективними, стандартизуйте», – порадив Денис Бугай.

Партнерка комунікаційної та маркетингової групи BeCentric Ірина Хімчак зазначила, що «сарафанне радіо» – не єдина можлива маркетингова стратегія для адвокатів. «Визначте цільову групу, з якою ви бажаєте працювати, структуруйте свій продукт, визначте спеціалізацію, свій сегмент на ринку. Сформуйте ключові повідомлення та лише після цього переходьте до візуальної айдентики. Розробка маркетингового плану повинна включати в себе системність заходів, як графік тренувань у спортивному залі», – порадила вона.

BD-директорка ЮФ VB PARTNERS Анна Монахова звернула увагу на професійні рейтинги.  За її словами, вони є одним з інструментів для залучення нових клієнтів та партнерів, а місце в рейтингах все частіше стає обов’язковою умовою для участі у тендерах. «Для гарних результатів необхідно прискіпливо ставитися до заповнення анкет, додавати публічності своїм справам, проявляти активність у медіа та професійних спільнотах. Не зволікайте, починайте вже зараз», – зауважила фахівчиня.

До участі у рейтингах закликав і головний редактор видання «Юридична Газета» Єгор Желтухін та попередив, що таємні домовленості між колегами відразу стають помітними та шкодять репутації.

Завершила роботу форуму спеціальна доповідь випускника Програми «Адвокат Майбутнього» Андрія Осіпова з порадами щодо ефективної публічної промови. Наводимо декілька порад адвоката:

  • немає людини, яка б народилася промовцем і залишилася ним до самого кінця без тренування ораторських навичок;
  • проста мова часом є кращою за професійну;
  • чим коротший ваш виступ, тим ретельніше до нього слід готуватися;
  • у виступі, за можливості, виходьте на простір, застосовуйте мову свого тіла, ноги теж беруть участь у комунікації;
  • порівняння аудиторій може налаштувати слухачів проти вас;
  • перед виступом використайте «позицію сили» – розведені над головою руки;
  • особливий емоційний стан промовця дозволяє краще налаштувати аудиторію, не слід блокувати свої емоції;
  • для подолання хвилювання порухайте щелепою;
  • всі зайві речі геть з рук та кишень;
  • грудний тембр є найкращим для спілкування з аудиторією.

Дякуємо адвокату Дмитру Остапенку за допомогу у підготовці матеріалу!

Читати далі:

Поради адвокатам у кримінальному процесі – нотатки з першої сесії форуму.

Ефективний судовий захист – поради від експертів другої сесії форуму.

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.