Адвокати Майбутнього та прокурори САП пройшли тренінг із розвитку навичок поводження в суді

7-8 листопада 2018 року у м. Львів Програма «Адвокат Майбутнього» спільно з Посольством США в Україні провели черговий міжмодульний тренінг «Мистецтво поводження в судовому засіданні».

У якості тренерів з адвокатами працювали Пітер Ярош, американський федеральний прокурор, який на даний момент є радником з правових питань Департаменту юстиції США в Посольстві США в Україні та Майкл Грант, федеральний прокурор США, який працює радником з юридичних питань у Посольстві США в Республіці Грузія, а також експерти – Людмила Вигівська, юридична радниця IDLO (міжнародна організація розвитку права) та Марина Старовойтової, адвокатка, випускниця Програми «Адвокат Майбутнього».

Два дні адвокати разом із прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури працювали над розвитком та вдосконаленням навичок поводження в суді. Тренінг охопив роботу над вступною промовою, прямим і перехресним допитом та заключною промовою. Учасники працювали в групах, удосконалюючи практичні навички комунікації між адвокатами й прокурорами.

Варто пам`ятати, що  процесуальні супротивники, перш за все, є представниками єдиної правничої професії, цінності та принципи якої повинні гуртувати навколо спільної місії – захисту прав людини. Метою і перших, і других має стати звершення правосуддя та втілення принципу верховенства права. Також під час тренінгу учасники мали можливість помінятися процесуальними ролями – прокурорам випадало завдання виконати роль адвокатів та навпаки.

Українське кримінально-процесуальне законодавство прямо не передбачає вступних судових промов, у яких прокурори стисло розповідають про суть обвинувачення, надають інформацію про докази, що будуть представлені, а також говорять про прогнози та можливість спростування аргументів іншої сторони. Натомість, ст. 347 КПК передбачає оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акту, що часто перетворюється на його зачитування від першої до останньої букви. Тому досвід американських тренерів (адвоката та прокурора) дозволив учасникам тренінгу не лише дізнатися про культуру вступних промов на засіданнях, але й потренуватися на практиці.

Корисні матеріали від Програми «Адвокат Майбутнього»:

  1. Поради щодо перехресного допиту від Джона Стайгерата інфографіка з ефективного перехресного допиту.
  2. Поради щодо заключної промови від Джона Енгстрома  та інфографіка з порадами щодо ефективної заключної промови.
  3. Поради щодо заключної промови від Кріса Бентлі та інфографіка «Чотири поради для заключної промови».

***

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.