Слово – не горобець: підсумки четвертого модулю Програми


Чи знаєте ви, що страх публічного виступу входить до трьох найбільших страхів людства? За оцінками психіатрів, відчувають страх перед виступами майже 95% людей. А вам це знайомо?

Доводилося ніяковіти перед мікрофоном, або впадати в ступор перед камерою? Або ж інша ситуація – ви давали коментар, виважено й експертно пояснювали свою позицію, а врешті отримали 10 секунд сумнівної слави і фрази, вирвані з контексту?

Відносини між адвокатами та журналістами, подекуди, можуть бути не менш затятими, ніж з опонентами в процесі. Завдання адвоката – побудувати відносини партнерства й не допустити викривлення інформації щодо справи клієнта.

Інший, не менш важливе аспект – можливість ототожнення адвоката з клієнтом, передовсім у резонансним справах. Адвокат має завдання власноруч не ототожнювати себе з клієнтом, виступаючи перед засобами масової інформації та публікуючи дописи в соціальних мережах.

Вміння триматися на публіці – завдання не з легких, але цілком посильних. Сформувати чітку позицію, вмістити її у 30-секундне повідомлення, висловлюватися простою мовою, зрозумілою навколишнім, та не забувати про свою основну функцію –  захист інтересів клієнта з дотриманням вимог правил адвокатської етики.

Адвокату також не слід забувати, що сучасні медіа – соціальні мережі – можуть зіграти як на користь, так і на шкоду адвокату, його клієнту. Все, що сказано вами в мережі, може і буде використано проти вас, тому потурбуйтесь про виваженість та професійність своїх коментарів та їх доцільність взагалі. Для адвоката існують декілька критеріїв, яких варто дотримуватися у текстах або усному форматі: зрозумілість, стислість, експертність/компетентність, переконливість, емоції (довіра), фокус на темі.

Просуваючись в глибину публічного простору адвокати можуть розпочинати адвокаційні кампаній і відстоювати суспільний інтерес, виступаючи дієвими агентами змін. Успіх цього процесу напряму залежить від чіткості формулювання цілей, завдань і ключових повідомлень. Втім, не менш важливо визначити цільову аудиторію, стейкхолдерів та канали зв’язку з ними, а також чітко розуміти свої наявні ресурси та обов’язково скласти поетапний план дій.

Робота адвоката на практиці виявляється більш багатогранною, ніж здається на перший погляд. Захисники інтересів клієнтів одночасно і переговорники і оратори і агенти змін в суспільстві. Всіх цих примудростей і навчала Програми «Адвокат Майбутнього» разом з тренерками Ларисою Денисенко та Тетяною Трощинською і тренером Ярославом Юрчишиним у межах заключного, четвертого модуля  «Принципи та навички роботи з медіа. Просування та адвокація ідей». 

***

КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ

Дмитро Гладкий

Четвертий модуль Програми «Адвокат Майбутнього» став логічним продовженням теми комунікації з клієнтом, адвокатською спільнотою і широким загалом. На цей раз – робота зі ЗМІ та адвокаційні кампанії.

Поєднувати адвокатську діяльність з публічними виступами виявилось дуже цікаво. Тренерки четвертого модулю розповіли про найпоширеніші помилки у взаємодії з журналістами та навчили прийомам ефективного виступу перед камерами телебачення та на радіо. Учасники модулю отримали велику кількість порад по роботі зі ЗМІ.

Не менш цікавим був і курс з адвокаційних кампаній. Як розробити адвокаційний проект, з чого він складається та як успішно його реалізувати – все це ми успішно розглянули на прикладах. Тепер більше соціально значимих проектів будуть втілюватись в життя. І все завдяки якісній програмі та кропіткій і професійній роботі організаторів Програми «Адвокат Майбутнього».


Олена Перцова

Четвертий модуль Програми «Адвокат Майбутнього», як і перші три, є абсолютно практичним з точки зору застосування отриманих на ньому навичок. Адвокація, комунікація із ЗМІ, участь в публічних заходах – все це є складовою роботи адвоката.

Мої висновки щодо всіх трьох днів навчання:

–           комунікація зі ЗМІ потребує значної майстерності та ретельної підготовки. Як проілюстрували нам тренери програми, журналісти можуть як допомогти адвокату в його роботі, так і значно ускладнити її, залишивши негатив у медійному просторі.

–           адвокату слід тричі подумати, чи варто вступати в діалог зі ЗМІ для висвітлення конкретної справи. Якщо ж таке рішення прийнято, то воно має бути, перш за все, в інтересах клієнта і виключно за його погодженням.

–           побудова гідної адвокаційної кампанії – справжній виклик. Як не дивно, найскладніше в цьому процесі – сформулювати ключове повідомлення та правильно визначити канал комунікації з ключовими аудиторіями. Втім, не меншої уваги потребує формулювання самої проблеми, цілі та завдання кампанії.


Роман Шпирка

Ще одна річ, про яку адвокати рідко замислюються – це адвокація. Тут нам варто розуміти дві речі, щоб рухатись в цьому напрямку далі.

Адвокація – це не лобізм. Адвокація має на меті відстоювання, перш за все, суспільного інтересу, а лобізм – приватного. В нашому суспільстві лобізм часто сприймається як негативне явище, але у правильному лобізмі нічого поганого немає. Адвокація і лобізм можуть мати схожі риси, але мета в них різна тому це окремі процеси.

Адвокатська спільнота має надзвичайно потужні ресурси для успішної адвокації, такі як: розуміння механізмів держави та адміністративних процесів і процедур; досвід роботи з законами на практиці; вміння розробляти стратегії та керувати проектами.

Зважаючи на це, адвокати мають активніше долучатись до адвокаційних кампаній та бути їх ініціаторами, адже це можливість зробити нашу правову систему ефективнішою та зручнішою для суспільства і, зрештою, для роботи самих адвокатів.

 

Марина Саєнко

Ера інформаційних технологій диктує свої правила: якщо тебе нема в публічному просторі – тебе в принципі не існує. Цей тренд поширюється на більшість професій. Адвокатура, звісно, не є виключенням. Адже адвокат – професія публічного ризику. Ми щоденно працюємо на полі конфліктів інтересів, а це – родюча нива для суспільно-важливих новин. Не розкажемо ми – розкажуть за нас. Або інтерпретують наше мовчання. Без права на захист.

Отже, у багатьох випадках доцільно залишати ініціативу за собою, оскільки це дає можливість вести гру за власними правилами. Взаємодіяти з журналістами можна декількома способами: як рупор певного клієнта у резонансній справі або як експерт з певного правового питання. Другий спосіб є більш екологічним та може розглядатися як довгострокова інвестиція адвоката у власну репутацію – свій основний актив. Тут важливо обрати собі сфери, у яких адвокат готовий оперативно та фахово надавати коментарі у разі потреби. При цьому варто бути дуже обережними з бажанням зарекомендувати себе «універсальним солдатом». Пам’ятайте: на кону репутація.

До питання про доцільність висвітлення певного клієнтського кейсу у ЗМІ необхідно підходити виважено та комплексно, керуючись першим правилом професіонала – не  нашкодь. Грамотний та чесний підхід до побудови стосунків з журналістами може стати потужним інструментом в боротьбі за права клієнта, але іноді – навпаки – створити бажану картинку для замовників певних сюжетів. Отже завжди варто розуміти, з ким ми працюємо, з якою метою, і, як це допоможе в захисті прав наших клієнтів. Окремий акцент слід робити на питаннях етики,– наріжному каменю ефективної взаємодії адвокатів з журналістами.

Проведені опитування та власний досвід комунікації із журналістами свідчать, що журналістська спільнота зацікавлена в ефективній співпраці з адвокатами, хоча і не позбавлена певних стереотипів щодо нашої професії. Тому запрошую усіх свідомих та відповідальних адвокатів долучатись до перетворення міфу у реальність.


Наталя Охотнікова

Адвокат журналісту друг, а журналіст – адвокату, чи перешкода один одному для нормальної роботи? Впевнена, кожен практикуючий адвокат ставив себе це нелегке питання.

Чи допоможе у гучній та складній справі співпраця зі ЗМІ, чи це зашкодить клієнту? Як вибудовувати місточки між двома найскладнішими професіями у світі, знаходити вірні слова та інтонації, відрізняти пост-реліз від інформаційного повідомлення, вкладати свій головний меседж у 30 секунд –  цьому, та багато чому ще вчилися адвокати майбутнього в межах четвертого заключного модулю Програми.

Це не було легко, адже наша професія вбила у наші голови штампи та конструкції, якими ми жонглюємо, навіть не помічаючи, що оточення нас не розуміє.  Даючи коментар для преси, адвокати нерідко переходять на так звану «пташину мову», з якої непрофесіоналові будуть зрозумілі хіба що прийменники та займенники.  Глядач швидко губить головну думку повідомлення за складністю форм та конструкцій, та перемикає канал, вирішуючи: «Знову ці адвокати  говорять про щось незрозуміле».

Тому досвідчені тренерки з питань взаємодії з медіа Тетяна Трощинська та Лариса Денисенко виступили пігмаліонами для галатейю Протягом двох насичених днів експертки невпинно лупали скалу адвокатської впертості, безжально відсікали все зайве, щоб явити світові нових майбутніх спікерів та експертів з юридичних питань. Адвокати вивчали скоромовки,  шукали більш фотогенічну сторону обличчя, та найголовніше – вчилися опрацьовувати складний юридичний матеріал та викладати його людською мовою.


Віктор Пальнюк

Після 4 модулю Програми «Адвокат Майбутнього» можна з впевненістю сказати, що професійна діяльність другої сотні адвокатів вже якісно інша.

Програма дає змогу подивитися на робочий процес з різних сторін. Вона немає аналогів в Україні, тому усім колегам раджу пройти цей курс.

 ***

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.