Legal Writing для адвокатів майбутнього в Одесі

17-19 грудня 2018 року у місті Одеса Програма «Адвокат Майбутнього» у співпраці та за підтримки Посольства США в Україні провели триденний тренінг для адвокатів Програми, детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, з удосконалення навичок аналізу та написання юридичних текстів.

Написання юридичного тексту (англ.: Legal Writing) вимагає поєднання навичок аналізу та письмової комунікації. Правильно організувати процес аналітичного мислення і відобразити його за допомогою мовних засобів – таким було ключове завдання дводенного тренінгу. На жаль, підготовка правників українськими  вищими навчальними закладами не містить елементу Legal Writing, який давно вже є невід’ємною частиною програми для майбутніх правників у ВНЗ США та Європи. Адже навичка змістовного, структурованого та доступного викладу юридичного тексту, що базується на аналізі, є обов‘язковою для всіх представників юридичної професії.

Для того, щоб максимально наблизитися до практики, тренінг був розроблений на основі аналізу документів, отриманих від адвокатів на стадії відбору учасників. Саме орієнтованість на реальні потреби правників дозволила зробити тренінг максимально ефективним.

На початку тренінгу адвокати навчилися виявляти проблеми на різних рівнях мови та мовлення: слово, речення, текст. І вже потім перейшли до опанування майстерності структурування юридичних текстів на основі аналізу. Особливо на учасників справило враження форматування тексту-аналізу IRAC, CRAC, CREAC, & CRUPAC. Також не оминули увагою й роботу з фактами.

Тренінг відкрили менеджерка програм та радниця з правових питань Посольства США в Україні Олена Кустова та керівник Програми «Адвокат Майбутнього» Андрій Вишневський.

Тренеркою міжмодульного заходу стала Оксана Колумбет, директорка Центру розвитку юридичної освіти ESLAW, яка є автором декількох підручників з юридичної англійської мови. Експертами, які супроводжували розробку та проведення самого тренінгу, стали к.ю.н. Андрій Орлеан, голова Правління Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько та суддя Солом‘янського районого суду м. Києва Тарас Оксюта.

ФОТОЗВІТ заходу – за посиланням.

***

Програма «Адвокат Майбутнього» була підготовлена і апробована протягом 2016–2017 років у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що реалізується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади. Протягом 2018 року програма за продовження канадської підтримки була суттєво доопрацьована та удосконалена за допомоги Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Організатором Програми є ГО “Адвокат майбутнього” у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Спільнота випускників Програми включає понад 200 адвокатів з усіх регіонів України.