Аналіз та написання юридичних текстів – новий тренінг Програми

Якщо правники не вміють мислити і писати однією мовою, зрозумілою до того ж їх клієнтові, деконструювати норми на елементи, виокремлювати факти і співставляти між собою одне з іншим, правосуддя починає нагадувати будівництво Вавилонської вежі. Програма «Адвокат Майбутнього» розпочинає новий рік прем‘єрою п‘ятого за рахунком у межах Програми навчального модулю.

11-13 січня 2019 року в місті Києві Програма «Адвокат Майбутнього» провела тренінг на тему «Аналіз та написання юридичних текстів» для адвокатів-випускників Програми з першої та другої сотень. Тренінг пройшов у співпраці та за підтримки Посольства США в Україні.

Написання юридичного тексту  вимагає поєднання навичок аналізу та письмової комунікації. Як правильно організувати процес аналітичного мислення і відобразити його за допомогою мовних засобів – таким було завдання тренінгу «Аналіз та написання юридичних текстів».

Тренеркою стала Оксана Колумбет. Вона, як учасниця програми JFDP фонду Фулбрайта, в 2001-2002 роках працювала в Юридичній школі Пітсбургського університету над розробкою навчальних програм та матеріалів з юридичної англійської мови для вузів України.

Експертами заходу виступили Пітер Ярош, радник з правових питань Департаменту юстиції США в Посольстві США в Україні, Вікторія Мітько, голова правління Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають БПД», д.ю.н. Андрій Орлеан, керівник програми «Права людини у досудовому розслідуванні» Експертного центру з прав людини та к.ю.н. Сергій Гончаренко, експерт програми «Адвокат Майбутнього», професор, завідувач кафедри прав людини, міжнародного та європейського права Академії адвокатури України.

Під час триденного тренінгу учасники дізнавалися, як логічна структура тексту залежить від структури норми, як ми сприймаємо та опрацьовуємо інформацію, вивчали формати тексту-аналізу, дізнавалися, які елементи впливають на структуру тексту, та що ми можемо спростувати і як наводити контраргументи.


КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ

«Дуже болісно розуміти, що, виявляється, більше 10 років практики я писав процесуальні документи не просто без власного стилю, а з порушенням всіх логічних норм побудови тексту. Виявилося, що перед тим, як написати юридичний документ, ми маємо зробити аналіз норми! Шкода, що цьому не вчать в юридичних школах України».

«Я спеціально написання деяких документів відклала на наступний тиждень після тренінгу в надії, що я приїду після тренінгу і напишу їх швидко, доступно і якісно! Але я не могла подумати, що застосування всіх інструментів, які ми отримали на тренінгу, будуть вимагати великих зусиль та часу! Відмовлятися від своїх «поганих» звичок в юридичному письмі – боляче. Але той результат, який ми отримаємо, вартий цих зусиль. А головне, якщо всі правники пройдуть такий тренінг – від цього виграє правосуддя».

ФОТОЗВІТ тренінгу

***

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.