Конференція «Адвокат Майбутнього»: Футуристичний погляд на професію адвоката

«Якщо ми не створимо цей моральний фундамент, якщо ми не виграємо цю війну за мораль, то вся держава програє»

Святослав Вакарчук

8 лютого 2019 року у м. Києві пройшла Третя щорічна конференція випускників та учасників Програми «Адвокат майбутнього» під назвою: «Професія правника. Футуристичний погляд». Захід пройшов за підтримки Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США в Києві.

Конференція була приурочена до старту третього сезону Програми «Адвокат майбутнього» – впродовж року сотня учасників, відібрана на конкурсній основі, удосконалюватиме свої soft skills та формуватиме нове покоління агентів змін в суспільстві.

Керівник Програми «Адвокат майбутнього» Андрій Вишневський нагадав, що Програма – це не лише тренінги, це, насамперед, унікальна платформа для професійного спілкування та мережування. За його словами, Програма є інкубатором для зрощення якісно нової генерації правників, для який найвищими цінностями є верховенство права, етика та справедливе правосуддя.

«Ми віримо в силу права і ми віримо в те, що якість юридичної професії, якість юридичної спільноти, може бути або фактором стримування реформ або фактором їх прискорення. На жаль, нещодавні тенденції в українському правосудді не дають нам великого оптимізму вважати, що юридична спільнота вже стала рушієм змін. Саме тому ми реалізуємо Програму «Адвокат майбутнього» вже третій рік поспіль і сподіваємося продовжувати й надалі її реалізацію», – зазначив Андрій Вишневський на відкритті заходу.

Своє захоплення Програмою та її цінностями висловила і Ї.В. Марі Йованович, Посол США в Україні. Ми пишаємося своєю участю в Програмі, адже ми віримо, що всі ви відображаєте назву Програми, ви є майбутнє правничої професії в Україні. Роль адвоката є основоположною у всіх суспільно вагомих явищах, будь-то розробка нових законів чи захист в суді. Саме тому адвокати повинні бути наділені всіма якостями, які допоможуть їм якнайкраще виконувати свою поважну функцію якомога краще.

Пані Посол висловила сподівання, що участь у Програмі збагатить учасників критично важливими навичками, які наразі не викладаються у вищих навчальних закладах на правничих факультетах. Мова йде про ефективну комунікацію – не лише всередині спільноти, але й з клієнтами та широким загалом громадян, які можуть не розуміти складні юридичні принципи та категорії, а також з представниками ЗМІ в часи, коли соціальні мережі стають потужними платформами для комунікації.

Іншою стороною комунікації є майстерність письмового слова. На думку Ї.В. Марі Йованович, точність та переконливість на письмі є однією із запорук успіху адвоката. Врешті, третім «стовпом» Програми є питання етики. «Якби нам потрібно було б робити вибір лише між добром і злом, чорним і білим, життя були б набагато простішим. Етика є дороговказом, який вчить нас приймати складні рішення, які знаходяться у «сірій» зоні», – констатує вона.

Основоною промовою конференції стала презентація Вілфріда де Вевера, генерального директора Humanity Solutions (Голандія).  Він говорив про майбутнє професії, про нові навички, які необхідні для розвитку юридичної практики та про нові можливості, які відкриваються для адвокатів у глобальному контексті. Детальніше про це читайте за посиланням.

Під час панельної дискусії, до якої долучився пан Вілфрід, адвокати доводили, що у майбутньому «виживуть лише закохані». Представники Bot & Partners Андрій Удовиченко та Микита Підгайний, представник HiiL в Україні Дмитро Форемний, радник та керівник практики з інтелектуальної власності, АО «Василь Кісіль і Партнери» Іларіон Томаров разом з модератором Дмитром Гадомським, СЕО Axon Partners ділилися своїм баченням майбутнього в юридичній професії.

До дискусійних питань потрапили: поняття «юрні» та її шкода професії; корисні інструменти, які не використовують адвокати; навички кодування та просування особистого бренду, розуміння прекрасного в дизайні та професії майбутнього – тут учасники замахнулися аж на 2049 рік. Найкорисніші поради дискусійної панелі вже готуються до вашої уваги.

Таємничим гостем наприкінці конференції став відомий співак та громадський діяч Святослав Вакарчук, сесію спілкування з яким промодерувала директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко.

Святослав зазирнув у майбутнє справедливості: «Справедливість – це більше здорового глузду», – гість говорив про важливість змін та готовність приймати рішення. – «Без моралі можна виправдати все. Тому важливо боротися за мораль та цінності».

За його словами, у більшості розвинутих країн представники правничої професії асоціюються з поняттям національної еліти, яка стоїть на варті суспільної моралі. Адвокати в Україні можуть стати основою такої еліти, беручи за основу успішні приклади у світовій історії, зокрема, історії Сполучених Штатів Америки.

«Якщо ми не створимо цей моральний фундамент, якщо ми не виграємо цю війну за мораль, то вся держава програє», – наголосив Святослав Вакарчук.

ФОТОАЛЬБОМ заходу 

 

***

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.