Адвокат майбутнього – будь кращим сьогодні

Нещодавно в Україні стартував новий проект – програма «Адвокат Майбутнього». Ініціатива започаткована за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні». Проект передбачає співпрацю між Канадським бюро міжнародної освіти, Асоціацією правників України, ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» за експертної підтримки Канадської асоціації юристів. Метою проекту є розробка та реалізація програми професійної підготовки адвокатів. А долучитися до нього отримають змогу 100 правників. Про те, хто потрапить до обраної сотні, нам розповів президент Асоціації правників України Денис Бугай.

— Пане Денисе, нещодавно стартувала програма для професійного розвитку «Адвокат майбутнього». Розкажіть, хто ж цей адвокат майбутнього?

— Адвокат майбутнього – це проактивний, професійний, високоетичний адвокат, який застосовує у своїй діяльності провідні світові практики та реалізовує лідерство як у громадській сфері, так і у сфері юридичної спільноти.

Наша мета – відібрати найкращих представників адвокатської професії, лідерів думок, які бажають змін. Протягом року приблизно 100 адвокатів, розподілені на 4 групи, пройдуть скрізь 4 навчальні сесії, чим значно підвищать свої навички комунікації, управління та лідерства.

— Як виникла ідея програми? Хто був ініціатором?

— Ініціатором програми виступив активний член Асоціації правників та відомий юрист, координатор Центру безоплатної правової допомоги Андрій Вишневський.

Потреба у такій програмі обумовлена двома обставинами. По-перше, в амбітного адвоката, який бажає розвитку та підсилення свого потенціалу, достатньо обмежений інструментарій. Є багато програм удосконалення для лідерів бізнес-спільноти, починаючи від різноманітних курсів та закінчуючи МВА. Адвокатам, особливо в регіонах, таке різноманіття недоступне. По-друге, необхідність об’єднання прогресивних сил адвокатури в єдину мережу, створення та систематизація змін, якими впроваджуватимуться реформи як на регіональному, так і державному рівнях. Особливий фокус – значне підсилення правової спроможності регіональних громад різного рівня.

— Програма «Адвокат Майбутнього» – це співпраця двох юридичних спільнот: Канади та України?

— Програма «Адвокат Майбутнього» реалізовується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.

Ми вдячні уряду Канади та Бюро за ресурсну та експертну підтримку, оскільки без їхньої допомоги ми не змогли б реалізувати настільки амбітний проект.

Окремо хочу відзначити підтримку Асоціації юристів Канади. Як ви пам’ятаєте, навесні до нас приїжджала спеціальна оціночна місія на чолі з її керівником. Цій місії передував спеціальний візит члена правління АПУ Артема Стоянова та Андрія Вишневського до Канади, де наші колеги домовилися щодо співпраці й обміну досвідом між організаціями.

Оціночна місія відвідала Київ, Одесу, Львів. Її представники провели десятки інтерв’ю, щоб зрозуміти та сформулювати ключові проблеми й потреби, з якими зіштовхуються українські адвокати. За її результатами було сформовано пропозиції до програми «Адвокат Майбутнього» та визначені проблемні місця та потенційні точки росту.

— Ця програма орієнтовна на всю Україну? Хто може стати учасником? Яка географія (щодо відбору учасників та місця проведення модулів)?

— Учасником програми може стати будь-який адвокат, який має досвід роботи адвокатом більше ніж 2 роки, незалежно від місця його проживання. Головне завдання – долучити адвокатів з усіх регіонів.

Ми передбачимо певні регіональні квоти, у зв’язку з чим найбільший конкурс та складнощі потрапити до програми будуть саме у киян, оскільки в Києві сконцентрована максимальна кількість адвокатів.

Навчальні модулі будемо проводити у 4-х містах: Київ, Львів, Одеса, Харків. Такий підхід обумовлений кількома чинниками: проведення навчальних сесій поза межами проживання надасть учасникам можливість максимально зануритися у процес саморозвитку, відволіктися від своїх щоденних проблем, віддатися програмі на 120%; бажання підтримати регіональні правові спільноти; обрані міста мають активне юридичне життя та зручну інфраструктуру.

— Які саме потреби адвокатів для надання якісної правничої допомоги були виявлені під час оціночних сесій?

— За підсумками пропозицій Асоціації юристів Канади, обговорень та стратегічних сесій були виокремлені наступні напрямки: професійна етика, навички комунікації різного рівня (з клієнтом, колегами, професійним співтовариством, органами державної влади), відносини з медіа, проектний менеджмент та управління організацією, навички публічних виступів, а також лобіювання та законопроектна робота.

— З чого буде складатися курс, щоб учасники могли отримати необхідні навички та вміння?

— Курс складатиметься з 4-х модулів. Перший модуль – робота з клієнтом. Це напрямок, в якому адвокат отримає знання та навички побудови відносин з клієнтом. А саме:

  • Управління очікуваннями й налагодження двосторонньої комунікації.
  • Інтерв’ю з клієнтом та роз’яснення ролі адвоката.
  • Етика спілкування з клієнтом, обов’язки адвоката перед клієнтом.
  • Надання рекомендацій клієнтові та звітування перед клієнтом.
  • Управління емоціями й стресом.
  • Планування справи та стратегії з метою якісного надання правничої допомоги.
  • Роль адвоката у просуванні рівного доступу до правосуддя.

Другий модуль – взаємодія з колегами-процесуальними опонентами. Слід розуміти, що ми (адвокати) надаємо правову допомогу нашим клієнтам. Перебуваючи по різні сторони, ми є процесуальними опонентами, але не ворогами. З цією метою, під час модуля будуть розглянуті наступні питання:

  • Налагодження дієвої комунікації з процесуальними опонентами. Етика спілкування.
  • Верховенство права на практиці. Об’єднання зусиль заради посилення рівного доступу до правосуддя.
  • Ефективний виступ адвоката в суді.
  • Управління конфліктами та спілкування з агресивним співрозмовником. Медіація та переговори.

Третій модуль – комунікація в юридичному співтоваристві. В рамках цього напрямку будемо розглядати питання лідерства в юридичному співтоваристві та просування змін, зокрема:

  • Менторство та наставництво.
  • Особистий розвиток і посилення професійної згуртованості.
  • Можливості впливу об’єднаної юридичної спільноти.
  • Взаємодія з органами влади та просування змін у сфері правосуддя в інтересах суспільства. Як бути агентами змін – кращі світові практики.

Четвертий модуль – зв’язки з громадськістю та медіа. Сучасне життя адвоката й лідера вимагає постійних комунікацій з громадськістю та медіа. Ми допоможемо колегам будувати ефективні зовнішні комунікації. В сучасному інформаційному світі не достатньо мати лише гарну ідею, 50% успіху – це зуміти донести цінність цього до широкого загалу. Розглянемо наступні теми:

  • Комунікація принципів верховенства права, просування рівного доступу до правосуддя та необхідних реформ.
  • Ефективна усна та письмова комунікація з різними засобами масової інформації.
  • Як працювати з громадською думкою. Професіоналізм та публічність. Робота зі ЗМІ у справах, які викликають суспільний інтерес.
  • Використання соціальних медіа.

— Чи будуть якісь додаткові заходи в рамках програми, окрім навчальних модулів?

— Програма передбачає не лише формальні заняття у форматі тренінгів. Ми будемо насичувати програму певними «факультативами» (наприклад, зустрічами з відомими та цікавими людьми не зі сфери юриспруденції, зокрема з дипломатами, митцями).

Будемо експериментувати, розбавляти програму культурно-просвітницькими заходами (наприклад, відвідуваннями галерей та арт-просторів), провокувати критичне світосприйняття, організовувати зустрічі-дискусії з різної тематики. Ми не хочемо обмежуватися лише юриспруденцією, адже нам потрібна гармонійна особа, яка розвивається в різних напрямках.

Окремо варто зазначити, що ми плануємо працювати зі спільнотою як у перервах між модулями, так і після проходження навчання. Програма «Адвокат майбутнього» – це не лише навчальна платформа. Наша команда надаватиме консультації та підтримку учасникам проекту в реалізації їхніх ідей.

— Хто буде тренерами програми?

— Оскільки проект пілотний, готових відповідей немає. Тому програма жива та її тіло чутливе до потреб аудиторії, з якою вона працює. Відбір тренерів, так само як і учасників, відбуватиметься під час програми. Серед тренерів будуть українські експерти, які є практикуючими спеціалістами, в тому числі бізнес-тренери, консультанти, психологи, юристи, адвокати, викладачі університетів. Можу сказати, що це будуть одні з найкращих спеціалістів.

Також до роботи будуть залучені ментори груп. Це провідні та визнанні представники нашої професії, які допомагатимуть учасникам зростати. Запровадження такого унікального підходу – це ідея Андрія Вишневського. Скажу відверто, Асоціація ще не мала подібного прогресивного досвіду.

— Розкажіть, будь ласка, як саме можна стати учасником програми? Чи є певні обмеження для адвокатів (наприклад, вікові)?

— Як я вже зазначав, учасником може стати будь-який адвокат, який має 2 роки адвокатського досвіду. Ні вікових, ні географічних обмежень не існує.

Єдине, що треба зробити, – з належною увагою поставитися до заповнення анкети. Анкета складається з 30-ти питань. При формуванні цього опитувальника ми враховували досвід провідних програм професійного та особистісного розвитку, а також цінний досвід тренінгів системи Безоплатної правової допомоги.

Можливо, частина питань вам здається дещо нестандартною та нехарактерною для участі у навчальній програмі. Поряд із класичними питаннями про професійні досягнення та кар’єру, кандидату необхідно розповісти про ідеї, події, людей, які його надихають, обґрунтувати свою думку. Також «поділитися» з комісією враженням щодо останньої книги, яка запам’яталася, тощо.

Наша мета – через відповіді в анкеті розкрити особистість та потенціал кандидата, зрозуміти готовність «віддавати» отриманні знання і досвід на благо громади та правової спільноти. Прошу особливо звернути увагу на обґрунтування мотивації участі та плани щодо реалізації отриманих знань, навичок і контактів.

Також слід не забути зазначити про громадську активність. Причому масштаб та сфери цієї активності не має значення. Це може бути волонтерство у притулку для безхатніх тварин, розробка та лобіювання масштабного законопроекту, виступи на професійних заходах, проекти Pro bono чи будь-яка допомога громаді, вулиці, школі або іншій спільноті. Ми будемо оцінювати щирість намірів, а не їхній «розмір».

Рекомендую відповідати на питання розгорнуто, але при цьому лаконічно й чітко, щоб комісія змогла скласти повне враження про вашу особистість та вашу життєву позицію.

На жаль, програма не зможе забезпечити участь всіх охочих одразу. Однак я впевнений, що вона продовжить своє існування та у наступному році відкриє новий набір.

Хочу подякувати команді «Адвокат Майбутнього» за цей амбітний план, а також співробітникам Канадського бюро міжнародної освіти за щиру відданість меті впровадження змін.

За матеріалами Юргазети