Яким є профі в адвокатській діяльності? Роздуми випускниці Програми

«…По завершенню модулю я почувала себе як жива істота, яка змінює шкіру. Це був початок багатогранної особистісної еволюції».

Людмила Гриценко, випускниця першого сезону

Програми «Адвокат майбутнього»,

асистентка тренерки у третьому сезоні Програми. 

Участь у Програмі «Адвокат майбутнього» стає переломним моментом для багатьох адвокатів. Учасники переосмислюють традиційні речі, отримують нові знання та навички, які формують цінності та підходи у професійній практиці.

Людмила Гриценко – випускниця першої сотні Програми, пройшла тренінг для  тренерів (ТоТ), який був організований проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні» разом з Координаційним центром з надання правової допомоги тренінг. Людмила лише за минулий рік провела більше десяти тренінгів із soft skills та стала авторкою низки публікацій, зокрема, щодо протидії домашньому насильству. Цього року вона стала асистенткою тренерки Світлани Савчук.

Нижче Людмила Гриценко ділиться з нами своїми роздумами щодо професіоналізму та цінностей в правничій професії, на які її надихнула участь та співпраця з Програмою «Адвокат майбутнього».

***

Два роки тому, на початку літа 2017 року я збиралася до міста Лева для участі у другому модулі програми професійного розвитку «Адвокат Майбутнього». Другий модуль на той час був присвячений взаємодії адвоката з судом на іншими учасниками процесу.

Скажу чесно, по завершенню модулю я почувала себе як жива істота, яка змінює шкіру. Це був початок багатогранної особистісної еволюції. Одним з етапів такої еволюції стали роздуми на тему – «яким/якою є профі  в адвокатській професії?» і «наскільки в нашій професії важливі цінності?» За ці два роки  я пройшла шлях від учасниці першої сотні до асистентки тренерки першого модулю. У мене було достатньо часу подумати над цими питаннями. Деякими з своїх роздумів я маю бажання поділитися.

Кожен прагне бути профі? Як це – бути профі? Якими якостями слід володіти? Яким світобаченням?

Кожен має бути профі – це точно не твердження. Це запитання. Запитання, не на загал і не для того, щоб у відповідь звучали розгорнуті промови. Це запитання внутрішнє, для саморефлексії та самоусвідомлення. Це запитання, відповідь на яке кожен індивід/особистість дає собі самостійно, покроково та при наявності певного внутрішнього запиту. Однозначно, протягом тривалого часового проміжку відповідь на це запитання може змінюватися, наповнюватися новими категоріями та сенсом.

Наприклад. Етапи розвитку в правничій професії можуть бути такими:

Перший. Назвемо його умовно – «Я-сам». Це саме той етап, коли людина отримує освіту і йде працювати. Їй все цікаво. Для неї має велике значення зробити щось самостійно він початку до кінця. Знайти впевненість і відчути рівень володіння професією саме через відчуття «Я – можу». Всі ми пам’ятаємо себе, коли вперше написали достойну позовну заяву чи відзив на позов. Наповнююче відчуття внутрішньої здатності творити і створювати. Радість і відчуття повноти від закінченого процесу.

Другий рівень. Назвемо його умовно «Я – кращий». Про що цей рівень? Це рівень про здобуття певної майстерності. Цей рівень про те, коли позовних заяв написано сотні, і в кожній з них вже вбачається «стиль» і «почерк» автора. Це про наявність внутрішньої потреби довести собі й оточуючим – «я не просто можу, я кращий!» Це ті моменти, коли перемога в судовому процесі саме на користь твого клієнта – окриляє. Це наявність внутрішнього бажання домінувати і бути зіркою. Це певний рівень – де фокус уваги на внутрішньому Я і варіантах його (Я) зовнішнього виразу. Це відкрита конкуренція і бажання насичених процесів, жорстких дискусій, «батлів» всередині професії… Одним словом, цікавий, насичений період… Не останній, звісно.

Наступний рівень розвитку у професії можна умовно назвати – «Ми – команда». Це той момент, коли перемоги на користь Твого клієнта вже не приносять такого задоволення саме тому, що Ти усвідомлюєш наявність більш екологічних форм поведінки. Фокус уваги з власного Я зміщується на світ, людей і професію в цілому. Це той момент, коли розумієш, що яким яскравим і неперевершеним Ти б не був, але одному важко бути в кількох місцях одночасно… Потрібна команда. Люди, які «горять» професією так, як Ти. Люди, з якими є спільні цінності, спільне бачення. Етапи формування команди, від відбору до так званого «шторму» всередині, визначення ролі кожного з її учасників – це окремий, важливий і неймовірно надихаючий етап розвитку в професії. Етап, де в фокусі уваги професіонала – «МИ». Ми можемо, ми зробимо, ми робимо… наша перемога. А потім, коли командна робота налаштовується і вдається раз-другий пережити відчуття командної синергії, відчути себе важливою частиною чого більшого, ніж Ти сам – покроково відбувається перехід на інший рівень – рівень Наставництва.

Наступний рівень розвитку в професії можна назвати рівнем «Менторства/Наставництва». Це той рівень, де фокус уваги на професійному середовищі та значенні професії в розвитку суспільства в цілому. Фокус уваги охоплює не лише інтерес одного клієнта, а й розуміння авторитету цілої професії перед суспільством, на який однозначно впливають дії кожного адвоката під час виконання того чи іншого доручення клієнта. Можна навіть запозичити у містиків слово і сказати так – фокус уваги професіонала-ментора перебуває на професійному егрегорі.

На даному етапі – екологічність має значення не тільки в масштабах особистої поведінки чи власної команди. Є внутрішнє прагнення – екологічності в масштабах професії в цілому. І є розуміння, що на певних етапах розвитку екологічність не стоятиме на першому місці. Тому власним прикладом варто ділитися з іншими дуже м’яко і без нав’язування, розуміючи важливість кожного кроку в розвитку професіоналізму.

На рівні менторства і суддя і прокурор, більше не Твої вороги, яких потрібно «зробити» або перетягнути на свою сторону. І навіть не Твої конкуренти. Тут є чітке усвідомлення – що всі разом – ви професіонали, які разом творять велику і важливу справу – забезпечують функціонування системи і процесу правосуддя в цілому. Ви союзники, Вас об’єднує професіоналізм, принцип верховенства права і розуміння важливості професії для суспільства в цілому.

На цьому етапі хочеться вивчати історію професії, заглиблюватися в традиції і пропонувати іншим свої певні напрацювання. На цьому етапі абсолютно не шкода ділитися ні своїми зразками документів, ні судовою практикою. На цьому етапі – найкрутіша перемога – це вирішення справи шляхом переговорів чи мирова угода. На цьому етапі вже не має конкуренції, а є співпраця, як стратегія. Це етап кроків на зустріч та інвестицій у професію. На цьому етапі в судовому процесі з юним професіоналом, який намагається Тебе «порвати», сипле сарказмами і схожий на героя з відомих серіалів про юристів – посміхаєшся, згадуючи в ньому себе і пропонуєш перерву для переговорів… На цьому етапі там важливо бути частиною  чогось абсолютно більшого, ніж Ти сам і такого значимого… На цьому етапі створюєш і вдосконалюєш… На цьому етапі – кожен твій крок, кожна Твоя комунікація, кожна взаємодія – є екологічною…

А що далі? Які наступні рівні? Поки що я не знаю. На сьогодні моя рефлексія з даного питання виглядає саме так. Знаю лише одне точно – що далі буде…

Запропонована мною ієрархія етапів/рівнів розвитку в професії є нічим іншим ніж моєю точкою зору і моїм баченням світу. Один з тисячі можливих способів по-іншому подивитися на професію. Можливість наповнити певні категорії іншим сенсом, іншим розумінням.


Про цінності.

Знову виключно власна рефлексія. Знову виключно з бажанням поділитися.

До участі в Програмі професійного розвитку «Адвокат Майбутнього» фокус моєї уваги був на принципі законності в професії. Що я маю на увазі? Робити все відповідно і в межах закону. Закон очолював ієрархію. Я не задумувалась над тим, на основі чого (яких категорій) створюється закон. Закон сприймався як даність. Є і крапка. Структура, яка проросла в свідомості з пар по Теорії держави і права.

Однозначно, діяти в межах і відповідно до закону і на сьогодні залишається важливим і значимим для мене постулатом. Що змінилось після участі у Програмі «Адвокат Майбутнього»? Поглибилось розуміння значимості професії в суспільстві в цілому, оновилась база даних цінностей, увага і чутливість до етичних питань загострилась.  Тобто розуміння цінностей в професії розширилось, деталізувалось і набуло нових, більш усвідомлених значень.

До мене прийшло розуміння, що закон є певною надбудовою. А базисом, фундаментом на якому зростає, розвивається, структурується і еволюціонує професія – є етика та цінності. Я мала багато питань з приводу трактування тих чи інших положень закону, оскільки часто він є досить варіативним. На сьогодні відповіді на ці питання я шукаю, перш за все, в Правилах адвокатської етики та цінностях професії. Якщо їх добре розумієш, питання варіативності (і багатогранності кольорів в деяких аспектах) відпадають. Я обома руками за емоційну гнучкість та адаптивність при формування стратегій, веденні переговорів та комунікації в цілому. Та є питання, і це питання, перш за все, етичні та ціннісні, де гнучкість і адаптивність, однозначно, зайві. Межі кожен визначить для себе, головне, щоб вагомим орієнтиром для кожного були ПАЕ та цінності адвокатської професії в цілому.

У чому це може проявлятися? Як варіант:

У колезі, перш за все, бачити союзника, а не опонента. Адвокат – це не гаджет, який виконує забаганки Клієнта. Це представник значимої в суспільстві професії, основною функцією якої є захист прав і законних інтересів людини і громадянина. Відчуваєте різницю?

У Клієнтові, перш за все, бачити людину, яка пройшла свій унікальний шлях, зі своїми перемогами і поразками. Людину, яка має право сприймати світ, виходячи зі своїх власних переконань і враховуючи все це – потребує поради/допомоги/захисту.

У професійному середовищі, перш за все, бачити однодумців, для яких цінності, ПАЕ та закон є тими орієнтирами, які формують їх щоденну професійну діяльність та життя в цілому. Це свідома самоврядна спільності, яка чітко усвідомлює важливість своєї місії в розвитку суспільства в цілому і вагоме значення в системі правосуддя в нелегкий момент її становлення.

І крім дієслова «бачити», однозначно використовувати у своїй щоденній практиці дієслово «бути». Бути профі. Бути ціннісним. Бути свідомим. Бути екологічним. Бути…

***

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки авторки. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.