«Хотілося зробити щось для держави, але при цьому не йти в політику» – Віктор Ногачевський

Суддя Вищого антикорупційного суду, випускник програми «Адвокат майбутнього» Віктор Ногачевський розповів про перші місяці на новій посаді. Він один з небагатьох, хто до суддівської посади мав досвід прокурорської та адвокатської діяльності. Протягом 5‑ти років він працював в органах прокуратури у Рівному, а з 2009 р. почав займатися адвокатською практикою. «Насправді, ці три середовища повинні змішуватися. Адвокати, прокурори та судді беруть участь у здійсненні правосуддя», — стверджує суддя. За його словами, було легко адаптуватися до нового статусу, адже допоміг попередній досвід та порозуміння з колегами. — розказав Віктор в інтрев’ю Юридичній газеті.   

— Зважаючи на категорію справ, що надходять до Вищого антикорупційного суду, на Вашу думку, яку роль він відіграє для суспільства, пересічних громадян?

— Насамперед, це новий судовий орган, що має відповідну спеціалізацію. Очевидно, враховуючи нагальну потребу у боротьбі з корупцією, ми відіграємо важливу роль у суспільстві. Хоча це не означає, що ми є певним «придатком» до органів досудового розслідування, до компетенції яких входить боротьба з корупцією. Наше завдання — справедливо та своєчасно розглядати справи.

— Чи може ВАКС повернути довіру суспільства до правосуддя? Згідно з останнім опитуванням центру Разумкова, 50% опитаних довіряють роботі Антикорупційного суду.

— Опитувань з цього приводу проводять чимало. Здебільшого 70‑80% тих, хто бере в них участь, ніколи не були в судах. Як правило, вони формують свою позицію, вихоплюючи негативну інформацію щодо діяльності судової системи із ЗМІ. Сподіваюся, ми своїми незалежними рішеннями доведемо, що відповідальність за вчинений злочин повинні нести всі без винятку. Це збільшить або втримає довіру до суду на такому ж рівні.

Судді ВАКС пройшли жорсткий відбір. Важливу роль у конкурсі до Антикорупційного суду зіграла доброчесність кандидатів. Мабуть, саме тому існує така порівняно висока довіра саме до нашого суду.

— Чи вдалося вам адаптуватися до ролі судді?

— Так, звичайно. Судді були призначені на посади у квітні, хоча фактично роботу ми розпочали на початку вересня. Протягом певного часу я працював у прокуратурі в Рівному, потім адвокатом, а тепер у судовій системі. Щоправда, поки не виніс жодного остаточного рішення, лише проміжні (про призначення судових засідань, задоволення чи відхилення клопотань тощо). Мабуть, можна буде стверджувати, що я повністю адаптувався, після ухвалення хоча б одного остаточного рішення.

— Як відбувалася Ваша адаптація?

— На момент призначення на посади суддів ВАКС не було приміщення для суду, формувався апарат, обирали керівництво, купували меблі. Тоді ми тулилися у приміщенні на Хрещатику.

Впродовж двох тижнів для нас проводили навчання викладачі Школи суддів, міжнародні експерти. Окрім того, ми займалися самонавчанням — організовували постановочні судові засідання. Як адвокат я влаштовував певні процесуальні диверсії, а колеги-судді розбирали ці ситуації (посміхається — ред.). Також ми аналізували європейську практику. Слідчі судді вивчали рішення Вищої ради правосуддя, якими інших суддів було притягнуто до відповідальності. Тобто ми безперервно готувалися, а тому теоретично та практично були готові до початку фактичної роботи суду. Сподіваюся, що зараз ми успішно застосовуємо знання на практиці.

— Чи не виникало розбіжностей та суперечок з кар’єрними суддями?

— Ні, абсолютно. Всі спілкуються між собою, товаришують. Навпаки, ми один одного доповнюємо. У кар’єрних суддів — своя позиція, в адвокатів — своя, у науковців — своя. Ми синтезуємо весь наш досвід та намагаємося приймати правильні й виважені рішення. Хоча інколи трапляються палкі дискусії.

— Судді ВАКС розглядають справи трійками. Це все ж таки легше, ніж приймати рішення (особливо остаточні) одноосібно. Чи не так?

— Звісно, певною мірою психологічно легше працювати у трійці. Однак складність полягає в тому, щоб організувати роботу, в розумні строки розглянути кримінальні провадження. Адже у кожного судді чимало справ, які зазвичай дуже об’ємні. Це не справи про дрібні крадіжки. Складність роботи в колегіях полягає в тому, що важко організувати час, зібратися і попрацювати. Як тільки у когось щось «зривається», графік суттєво змінюється. Іноді від цього страждає продуктивність усього дня.

— Дискусії в нарадчій кімнаті — часте явище?

— Так, бувають дуже суперечливі моменти, щодо яких ми активно сперечаємося. Хоча в результаті знаходимо спільну мову. Проте я ще не брав участі в колегії, яка виносила б остаточне рішення. Думаю, спори будуть саме під час їх прийняття. Далі — час покаже.

— Адвокати часто скаржаться, що в кримінальному процесі не працює принцип змагальності. Чи Ви з цим погоджуєтеся, зважаючи на практику судових розглядів у ВАКС?

— Безперечно, я та мої колеги дотримуємося цього принципу. Ми бачимо сторони захисту й обвинувачення лише в залі засідання. Для суддів ВАКС усі рівні. Хоча років 10 тому, коли ще діяв старий Кримінально-процесуальний кодекс, як адвокат я міг так говорити. Проте наразі ситуація значно покращилася.

Щоправда, деякі мої колишні колеги за численними своїми клопотаннями, пов’язаними, на їхню думку, з незначними порушеннями норм КПК, що не тягнуть за собою наслідків, забувають про основну суть своєї роботи. В деяких провадженнях потрібно звернути увагу суду, наприклад, на відсутність складу злочину, неправильну кваліфікацію чи очевидну недопустимість основних доказів — і робота захисника зроблена. А коли суди відхиляють ці клопотання, звичайно, вони будуть скаржитися. Інколи в такій ситуації достатньо просто поставити себе на місце судді. Подумати, що б ти зробив у цій ситуації.

— У вашій біографії — досвід роботи прокурором, адвокатом і суддею, як і у тренера програми «Адвокат майбутнього» Пітера Яроша, федерального прокурора Міністерства юстиції США, ексрадника з правових питань у Посольстві США в Україні.

— Якщо серйозно, то я вважаю, що маю ідеальний досвід для роботи саме суддею. Я знаю специфіку роботи в усіх цих професіях, що допомагає мені розуміти сторони з «пів слова» та керувати судовим процесом. Я дуже активно заглиблююся в роботу, коли починаю чимось займатися. Тому мені допомагає мій бекграунд для роботи в суді. Пітер Ярош — професіонал з величезним досвідом, яким він з радістю ділився з нами під час участі у програмі «Адвокат майбутнього». На відміну від України, в США легко змінювати свою спеціалізацію між професіями адвоката, судді та прокурора.

Насправді, ці три середовища повинні змішуватися. Адвокати, прокурори та судді беруть участь у здійсненні правосуддя.

— Чи варто запроваджувати єдині етичні стандарти для всіх цих професій?

— Думаю, так. Хоча для початку хотілося б, щоб кожен дотримувався принаймні своїх етичних норм. Всі правники мають усвідомлювати, що кожен з них є представником інтелігенції та має дотримуватися високих стандартів поведінки, в тому числі у процесі.

— Ви мріяли стати суддею?

— Суддею звичайного суду — ніколи. Я радів, що працюю адвокатом, маю вільну професію. Я дуже оптимістично налаштований на майбутнє, певною мірою романтик (посміхається — ред.). Дізнався про конкурс до Вищого антикорупційного суду. Мене завжди приваблювала столиця. Завжди хотілося щось зробити для держави, але при цьому не йти в політику (взагалі не люблю політику). Я вирішив взяти участь у конкурсі до ВАКС. Ще зі студентських років мене захоплювали судді у Великій Британії, яких через неупередженість і незалежність поважають та ставлять у приклад в усьому світі. Хочеться бути таким суддею, як в Англії.

— Чи були вже спроби тиску на Вас щодо конкретних справ?

— Важко уявляю собі таку ситуацію, щоб хтось спробував так вчинити. Однак на випадок такого розвитку подій маю певний сценарій, який точно не сподобається особі, яка це спробує. Я не можу уявити, щоб хтось нам подзвонив і сказав про якесь рішення. Я це одразу озвучу та відреагую відповідним чином.

 

 

 

Матеріали, викладені у цій статті — це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Програма «Адвокат майбутнього» — дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 р. і вперше реалізована в межах проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні, Громадською організацією «Адвокат майбутнього», у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.