Четверо з пулу програми «Адвокат майбутнього» стали членами Наглядової ради КЦ БПД

Переможцем конкурсу з обрання членів Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги стали: керівник програми «Адвокат майбутнього» Андрій Вишневський, експерт програми Роман Мартиновський, випускниця та асистентка тренерки програми Тамара Бугаєць та випускниця програми Христина Кіт. Результати конкурсу Міністерство юстиції оголосило у середу, 18 березня.

Вітаємо переможців від імені спільноти та команди програми!

Наглядова рада складається з дев’яти членів. До конкурсу було допущено 53 кандидати. За слова заступниці міністра юстиції та випускниці програми «Адвокат майбутнього» Валерії Коломієць, строк повноважень членів Наглядової ради не може перевищувати п’яти років з урахуванням процедури оновлення її складу.

«Наглядова рада повинна забезпечити ефективну реалізацію державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги, незалежність та прозорість управління системою Безоплатної правової допомоги (далі – БПД). Вона надаватиме об’єктивну оцінку щодо роботи системи», – йдеться в коментарі Коломієць на сайті Міністерства юстиції.

 

Тамара Бугаєць, адвокатка, випускниця та асистентка тренерки програми «Адвокат майбутнього»:

«Система безоплатної правової допомоги є частиною мого професійного життя, починаючи з 1 січня 2013 року. Я ніколи не забуду свій перший виклик у якості адвокатки системи БПД, вночі я приїхала на затримання дівчини, десь під ранок з відділу поліції ми вийшли вдвох. Працівники поліції були трохи спантеличені, так само як і моя клієнтка, а я раділа результату, оскільки її затримання відбувалось із порушенням прав людини. На жаль, наступного дня від мене моя клієнтка відмовилась, тут вже була спантеличена я, а слідчий не соромлячись виказував радість.

Вийшовши з поліцейського відділку того дня я зрозуміла, що системі потрібен час, щоб віра людей до системи росла та зміцнювалась, потрібні однодумці, які будуть підтримувати систему, потрібні кваліфіковані працівники системи та професійні адвокати, які поділятимуть її цінності. Все це система має, однак ще є над чим працювати, що змінювати та вдосконалювати. Зараз я хочу бути не просто частиною системи безоплатної правової допомоги, я хочу бути однією із агентів змін системи, змін, які покращать систему та виведуть її на новий рівень. Мені надзвичайно приємно отримати колосальну довіру від конкурсної комісії Наглядової ради, які обрали мою кандидатуру. Для мене це велика честь та відповідальність. Для мене це новий етап мого професійного життя ».

 

Андрій Вишневський, керівник програми «Адвокат майбутнього», Голова правління «Трансперенсі Інтернешнл Україна», з 2011 по 2017 роки керував створенням та розвитком системи безоплатної правової допомоги:

«Перший склад Наглядової ради – сильний. По-перше, у ньому немає жодної людини без досвіду роботи для БПД, із БПД або у БПД. По-друге, у ньому є двоє представників, які творили підґрунтя для системи БПД до того, як вона з’явилася. По-третє, у ній є двоє адвокаток з двох різних регіонів, які почали співпрацювати з системою з перших днів її роботи. По-четверте, є дійсні члени двох вищих органів адвокатського самоврядування і представник НААУ. По-п’яте, є один з численних міжнародних партнерів системи БПД. По-шосте, є керівники громадських організацій, що займаються питаннями деокупації АРК і м. Севастополь, захистом прав внутрішньо переміщених осіб та питаннями рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. І, нарешті, є троє колишніх керівних працівників Координаційного центру з надання правової допомоги. Третина складу ради – жінки (є над чим працювати у майбутньому). Попереду – важлива і відповідальна справа творення ще одного позитивного прецеденту в інституційному будівництві».

Повний текст коментаря за посиланням.

 

Христина Кіт, адвокатка, співзасновниця Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», випускниця першого сезону програми «Адвокат майбутнього»:

«Обрання у членкині Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги для мене є великою честю та відповідальністю. Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» впродовж двох років працювала разом із системою БПД над впровадження гендерної стратегії та надання якісних гендерночутливих послуг. Я буду і надалі продовжувати підтримувати систему у цьому напрямку. Я рада, що буду мати можливість працювати із такою чудовою командою та дякую за довіру».

Також вітаємо з обранням до Наглядової ради Оксану Каденко, Вадима Красника, Андрія Місяця, Сергія Троценка та Дмитра Філіпенка.

Перемога у конкурсі – це завжди аванс довіри. Попереду – кропітка командна робота задля розвитку системи безоплатної допомоги на користь суспільству. Бажаємо бути прихильниками та борцями за європейські цінності заради суспільного блага!

 

Матеріали, викладені у цій статті — це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Програма «Адвокат майбутнього» — дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 р. і вперше реалізована в межах проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні, Громадською організацією «Адвокат майбутнього», у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.