«Перейшли на дешевший віскі та почали шити маски», або Як адвокати та адвокатки переживають карантин

Як змінилось життя адвокатів на карантині? Чому декому з них довелось перейти на дешевший віскі, а хто – зберіг традицію «п’ятничних теревень» за допомогою відеозв’язку. Що втратили вони та що здобули в нових онлайн-умовах.

Хто шиє маски і роздає їх на вулиці, хто запускає безкоштовні консультації для бізнесу, а хто лиє світло правди у соцмережах чи «молиться» за електронний суд.

Кому сподобалося працювати «в піжамі». Та чому саме карантин зробив найбільше для збереження дерев.

«Адвокат майбутнього» поговорив із випускниками програми – адвокатами зі Львова, Одеси, Києва, Харкова, Сум, Кропивницького, Черкас, Херсону та Луцька.

Не пожалійте часу на цей лонгрід. Він буде цікавий тим, кому цікаві зміни у колег, хто перебуває в пошуках нових форматів роботи в умовах карантину, а також готовий скористатися порадами адвокатів.

«Відклали на потім вітальні рукостискання»

Як змінився формат вашої роботи в умовах карантину? Чи перейшов офіс повністю на віддалений режим роботи?

Лінчевський Денис: Здебільшого адвокати нашого офісу нині працюють дистанційно, хоча буває необхідність заїхати в офіс на деякий час, адже матеріали усіх справ додому перевезти неможливо.

Відклали на потім вітальні рукостискання, намагаємось бувати в офісі у різний час, щоб мінімізувати контакти один з одним, дезінфікуємо поверхні робочого місця, комп’ютерної техніки та ручки дверей, оф-лайн прийом клієнтів майже не ведеться (виключення – термінові і найнеобхідніші випадки).

Попов Максим: Офіс не перейшов на віддалений режим роботи в першу чергу через те, що працює лише три людини. Безпеку забезпечуємо шляхом використання засобів захисту (масок, антисептиків тощо). Разом з цим, формат роботи змінився:

  • проводимо зустрічі з клієнтами лише онлайн;
  • надсилаємо документи виключно електронними засобами зв’язку з використання Єдиного цифрового підпису.

Кульчицька Андріана: Працюю з кримінальними справами, тому перевели роботу в офісі в режим чергування. Графік максимально підлаштовуємо під розгляд клопотань та скарг у судових засіданнях. Іншу роботу: написання процесуальних документів, вивчення матеріалів, спілкування з клієнтами – виконуємо з дому.

Іванов Олег:    Формат змінився на віддалений режим. Винятки складають лише кримінальні справи де проводяться невідкладні слідчі дії чи невідкладні засідання. Так само справи про адміністративні правопорушення, де спливають строки притягнення до відповідальності. Якщо змушений йти в офіс то застосовуємо загально рекомендовані заходи безпеки: дистанція, носіння маски у приміщеннях, часте миття рук, дезінфекція рук розчинами, часте вологе прибирання приміщення, провітрювання. І, нажаль, жодних рукопотискань, обіймів, … поки що.

Чи бере участь в судових засіданнях?

Чи змінилась робота судів у вашому регіоні? Як відбуваються засідання? Чи використовують його учасники захист (маски, рукавички), чи проводять засідання в режимі відео-конференцій?

Донець Артем: Частково, лише в нагальних випадках. Намагаємось брати участь у справах в режимі відеоконференції або письмового провадження без особистої присутності адвокатів. У важливих справах подаємо заяви про перенесення судових засідань.

Магда Максим: Так. Перед входом до приміщення суду обов’язково вдягаю маску з дотриманням усіх правил її носіння. У мене дружина – лікар, тож змусила ці правила вивчити напам’ять) З собою завжди маю засіб дезінфекції рук та вологі серветки. Користуюсь ними постійно після торкання дверних ручок, ознайомлення з паперовими документами тощо.

Попов Максим: В цілому, ні. Навпаки введення карантину стало поштовхом для переосмислення багатьох речей, дозволило зробити те, до чого руки не доходили тривалий час.

Донець Артем: Більшість судів перейшли на режим слухання справ в умовах карантину: лише невідкладні судові засідання, без участі сторонніх осіб. У деяких судах забезпечуються санітарними засобами (масками, бахілами тощо) усіх учасників процесу (до прикладу, в Харківському апеляційному суді).

Разом з тим, Київський районний суд Харкова відмовляється від комунікації з адвокатами через офіційну електронну пошту адвоката з ЄРАУ та не бажає відкривати листи, підписані не ЕЦП (КЕП). Сподіваюсь, хоч зможу донести цю інформацію до Державної судової адміністрації, бо така самогубська поведінка суддів та керівництва суду викликає подив і навіть обурення. Наш партнер подав скаргу на такі неправомірні дії з боку апарату суду в умовах карантину. Наразі чекаємо рішення ДСА щодо результатів розгляду скарги.

Лінчевський Денис: У нашому регіоні (м. Кропивницькому – ред.) позиція судів з цього питання спочатку суттєво відрізнялась. З перших днів карантину більшість судів ввели суттєві обмежувальні заходи, видавши накази про особливості роботи в умовах карантину. Деякі ж майже весь перший тиждень карантину слухали справи в звичайному режимі.

На сьогодні обов’язковою вимогою до учасника справи для участі в судовому засіданні є наявність індивідуальних засобів захисту.

Переведення засідань у режим відео-конференції не вирішує проблему, адже в такому випадку потрібно прибути до найближчого суду, що не є цілком безпечно та може ускладнюватися режимом обмеженого доступу до приміщень судів для осіб, які не є учасниками справ, що розглядаються в цих судах.

Магда Максим: Судді максимально усунулись від розгляду справ, особливо цивільних та адміністративних. Часом вимагають від учасників процесу писати заяви про перенесення засідань або ж вигадують суто формальні причини для цього.
Скрізь висять оголошення про заборону входу до кабінетів без медичних масок. При цьому самі працівники суду носять їх нечасто.
Ті ж, хто носить, часто знімають їх, торкаються після цього руками обличчя, тобто створюють видимість (дотримання
санітарних заходів – ред.).

Кінах (Чуріна) Яна: Я брала участь у засіданні щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. У підозрюваного перед засіданням піднялась висока температура, однак обрати запобіжний захід було необхідно, його перевели в окрему кімнату та забезпечили участь у засіданні в режимі відеоконференції. Після засідання підозрюваному одразу надали медичну допомогу.

«Цей час є випробуванням команди на міцність»

Чи зашкодила зміна формату вашій роботі?

Донець Артем: Принципово ні. Це стало викликом для шліфування бізнес-процесів та підвищення технологічності роботи команди.

«Криза» китайською – це два ієрогліфи: «небезпека» та «можливості». То ж наше адвокатське об’єднання намагається концентруватися на розвитку можливостей у часи небезпеки, а не на небезпеках в умовах можливостей.

Мєлких Едуард: Міри захисту якості роботи не шкодять. Навіть складається враження, що судді стали більш об’єктивно ставитися до позиції сторони захисту.

Троценко Ольга: У такому форматі роботи є звісно недоліки, але є й переваги. Про недоліки та шкоду промовчу, бо певна, що у кожного вони є. Назву переваги:

  1. Звільнився час, що раніше витрачався на дорогу до офісу, до судів тощо, оскільки всі максимально перейшли на телефонний режим комунікації та електронне листування. Це пришвидшило деякі процеси.
  2. Цей час є випробуванням команди на міцність, час роздумів та роботи над помилками, бо завдяки новому формату роботи оточуючі люди (колеги, клієнти) розкриваються по-іншому.
  3. Це – час для перетворення складних процесів та речей на прості. Він дає можливість подивитись на робочий процес та взаємовідносини з іншого ракурсу та зробити висновки і впровадити в майбутньому певні зміни.
  4. Можливо, він вже існує кілька років, але я лише зараз відкрила для себе чудовий додаток CamScanner))), що дозволяє сканувати документи вдома за допомогою телефону, не гірше, ніж будь-який МФУ (сканер – ред.).

 Чи зменшилась кількість клієнтів? Можливо, навпаки – збільшилась?

Кінах (Чуріна) Яна: Цікавий факт: збільшилась кількість клієнтів, відносно яких складено протоколи про водіння авто в стані алкогольного сп’яніння. Люди займаються профілактикою коронавірусу.

Донець Артем: Кількість клієнтів, на жаль, зменшилась, але лише в межах «статистичної похибки».

Своїм клієнтам ми запропонували індивідуальні умови.

Нові клієнти звертаються здебільшого з питань щодо ситуації, пов’язаної із карантином та тиском на бізнес з боку правоохоронців і місцевої влади, які часто незаконно вимагають закриття бізнесу, «аби чого не трапилось». Звичайно, ми проти такого свавілля і вважаємо, що у скрутні для економіки держави і світу часи, кожне робоче місце і кожна гривня роботодавців і працівників повинні бути збережені.

Семенюк Ольга:  Всі клієнти, яким я надавала правову допомогу до карантину – залишилися зі мною. В той же час з’являються нові, оскільки, не дивлячись на зміни в режимі нашого життя, воно триває і часом потребує кваліфікованої допомоги адвоката. Мені багато телефонують, пишуть і я рада допомогти людям.

«Витрачаю дві-три години в день на комунікацію з клієнтами»

Яка у вас комунікація з клієнтами? Чи проводите з ними зустрічі, спілкуєтесь по телефону? Чи цікавитесь про їхні справи, стан здоровя? Наскільки ваша комунікація посилилась чи послабилась?

Гриценко Людмила: Починаючи з 20-х чисел березня комунікація з клієнтами (в даному випадку я маю на увазі клієнтів, справи яких певний час перебували в «моєму провадженні», тобто не «нових» клієнтів) займає левову долю мого робочого часу.

Ми вирішили, що я особисто всім перетелефоную (а це близько 50 осіб на сьогодні), розповім їм, як ми будемо працювати далі і що буде відбуватися зі справами. Також з кожним з них ми домовились, що, як і раніше, будемо інформувати їх про зроблені кроки та досягнути результати, в середньому раз на два тижні. Також домовилися з більшістю з них що подальші процесуальні кроки будемо погоджувати он-лайн або по телефону.

Однозначно цікавимось станом здоров’я, однозначно кожному повторюємо – залишайтеся вдома, без крайньої необхідності не виходьте на вулицю. Все що можна зробити он-лайн – робимо он-лайн. Там, де потрібно передати документи – частіше за все або  забираю їх на авто, або документи направляються нам поштою/кур’єром.

Комунікація збільшилась, саме тому, що кожному клієнту необхідно пояснити що і як буде відбуватися в його справі в умовах карантину. Деяким ми надсилаємо письмові роз’яснення тезово.

Ми і раніше дуже багато комунікували з клієнтами, та у нас були певні дні для консультацій і певні дні для зустрічей-інформування по справам. Для мене особисто зручно мати зрозумілу структуру робочого дня/робочого тижня/робочого місяця/кварталу півріччя та року. Та зараз всі вибудувані роками структури змінюються – щось відходить на задній план,щось залишається.

Тому зараз 2-3 години в день я витрачаю на комунікацію з клієнтами. Роз’яснюю, пояснюю, інформую. Люди схвильовані, вони переживають «за долю» своїх справ. Коли люди розуміють що і як буде відбуватися далі, коли ми їх роз’яснюємо нові формати – їм стає легше і це важливо. Ступінь суспільного напруження необхідно зменшувати.

Семенюк Ольга: Зі всіма клієнтами я підтримую онлайн-зв’язок або спілкуємось по телефону, в тому числі практикую спілкування в чаті. Проте з окремими клієнтами, особливо з людьми похилого віку, спілкуюся по телефону, розповідаю про стан їхніх справ.

Зараз більше часу витрачаю на комунікацію, ніж раніше. Це відбувається через те, що люди стурбовані і часом хочуть просто поговорити. Дійсно, якщо самотня людина опинилася в карантині, то таке спілкування дуже важливе. Тож зараз я не спілкуюся не лише по роботі, а і на загальні теми. Відчуваю, що люди потребують цього.

Трегубов Едуард: Ми намагаємось максимально активно інформувати своїх клієнтів про будь-які зміни в законодавстві або законодавчі ініціативи, які можуть вплинути на їхній бізнес. Це, зокрема, питання податкового, трудового, банківського, господарського права, орендних відносин тощо. Комунікуємо всіма зручними шляхами, проте мінімізуючи особисті зустрічі. Імейли, месенджери, дзвінки, відео-конференції – усі ці механізми використовуються.

«Почав шити маски»

Чи берете участь у соціальних ініціативах для протидії поширенню вірусу? Розкажіть про них.

Стадник Семен: Я почав шити маски. Залучили волонтерів. Меценати надали кошти. Ми роздавали маски безкоштовно людям. Пошили близько двох тисяч масок.

Донець Артем: Ми почали надавати безкоштовні консультації, запустили онлайн-чат підтримки бізнесу, провадимо підвищення правової грамотності «зрозумілою неюридичною» мовою та безкоштовно надаємо шаблони найбільш актуальних на даний час документів через наш сайт, фейсбук та телеграм-чат.

Кульчицька Андріана: Я вважаю, що подолати розповсюдження вірусу можливо лише спільними зусиллями. Перше – дотримуватись карантину. Друге –допомога лікарям, тому підтримую ініціативу збору коштів для придбання захисту для лікарів. Третє – підтримую малих підприємців, здійснюю покупки, замовляю доставку.

Кириєвський Олег: Ми запустили двомовний блог про вплив пандемії на бізнес в Україні (https://medium.com/@FirstChairLegal). Там ми зрозумілою мовою розповідаємо про законодавчі зміни, пов’язані з пандемією, описуємо ситуації, з якими може стикнутися бізнес та пропонуємо шляхи їх вирішення. Також безкоштовно надаємо відповіді на запитання, пов’язані з впливом пандемії COVID-19 на бізнес.

Лінчевський Денис: Намагаюся допомагати коштами на купівлю медичних засобів та обладнання. Готовий взяти на себе обов’язок купівлі та доставки продуктів харчування та необхідних речей людям похилого віку, родичі яких не мають такої можливості, про що поширив пост у соцмережі.

Гриценко Людмила: Як і раніше, підтримуємо місцевий притулок для тварин та допомагаємо людям, які підгодовують тварин.

Також я особисто допомагаю малозабезпеченим жінкам з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Для мене це (участь в соціальних проектах – ред.) – внутрішня потреба допомагати, а не спосіб показати щось комусь. Карантин тут ні до чого, я це робила до, роблю зараз і, сподіваюся, робитиму після.

Магда Максим: Трохи займаюсь правопросвітництвом у контексті змін до законодавства, у зв’язку з карантином. Поширюю цю інформацію в себе на ФБ та на офіційній сторінці.

Троценко Ольга: Я – голова Комітету медичного і фармацевтичного права Ради адвокатів Харківської області. 23 березня направила лист Голові ХОДА з пропозицією професійної інформаційно-правової підтримки Комітетом (публікації, консультації, доповіді за медичною тематикою, тощо) та виразила готовність до робочої зустрічі у випадку такої необхідності, однак дана пропозиція поки залишилася без відгуку.

«Ми розгорнули «віртуальний офіс»

Чи запроваджували стратегію піклування про співробітників (довезення в офіс, забезпечення засобами захисту їх та їхні родини тощо)?

Іванов Олег: Офіс – то як друга сім’я. Звісно, піклуємося один про одного. Маски придбали, санітайзери придбали. Стратегія піклування: немає чого ходити в офіс. І всі мужньо її дотримуються. Якщо комусь потрібна допомога, – оперативно вирішуємо це питання.

Донець Артем: Перше, що ми зробили, – своєчасно (в день запровадження карантину) прийняли рішення, яким відправили на віддалену роботу всіх співробітників і за декілька годин розгорнули «віртуальний офіс».

Для організації роботи з дому у комфортних умовах, компанія взяла на себе усі транспортні витрати, оплату інтернету та інші видатки для організації праці з дому.

Крім того, створили резервний фонд (таку собі «рятівну подушку») на випадок будь-яких непередбачуваних великих видатків.

Трегубов Едуард: Оскільки всі працівники працюють віддалено, подібні заходи не запроваджувались. Проте в окремих випадках, коли працівнику компанії необхідно відвідати офіс, ми забезпечуємо службовим автомобілем з водієм, який безпечно доставить працівника в офіс і відвезе додому.

«Криза – це можливості, а не лише загроза»

Чи постало питання про скорочення штату офісу або зменшення заробітньої плати? Якщо так, то в якому відсотковому співвідношенні?

Іванов Олег:  Ніт. Просто перейшли на дешевший віскі.

Донець Артем: Штат ми до сьогодні не скорочували, розуміючи, що наші колеги – це наш золотий капітал, крім якого є лише добре ім’я. Провели оптимізацію окремих виплат задля збереження довготривалої «живучості» об’єднання. Ці обмеження в рівному обсязі торкнулись як юристів і помічників, так і самих партнерів нашого об’єднання. При чому одноголосно було підтримане рішення щодо скорочення спочатку для партнерів, а потім вже для команди.

Мєлких Едуард: Питання скорочення штату поки що не виникло, але витрати на заробітну плату плануємо скоротити мінімум на 20%.

Чи плануються серйозні зміни у роботі компанії – скорочення колективу, пошук інших форматів роботи, запуск нових альтернативних проектів тощо?

Донець Артем: Скорочення колективу не планували. А от що стосується альтернативних проектів та пошук нових форматів, то ми знаходимось у цьому пошуку «24/7/365». Криза – це можливості, а не лише загроза.

Гриценко Людмила: Думаю, зараз час для розширення експертної діяльності. Я маю на увазі, написанні важливих статей чи монографій. (Я не про формальні наукові, я про ті, які є чіткими прописаними алгоритмами роботи і тій чи іншій ситуації). Також час для пропрацювання певних тренінгових продуктів. Я думаю їх варто «абгрейдити» до формату он-лайн.

Щодо проектів – об’єктивно, і працівники аптек і працівники суду – люди, яким бажано пройти навчання щодо комунікації, оскільки в спілкуванні доводиться частину розмови провести тільки для того, щоб повернути розмову з  напрямку «ми всі помремо і тому мені однакого» у конструктивне русло – «що ми можемо зробити в даному випадку».

Мєлких Едуард: Плануємо скоротити площу орендованих приміщень, ведемо пошук альтернативних проектів.

Семенюк Ольга: Я вже давно співпрацюю зі своїми клієнтами дистанційно, тож мої плани – розширити цю сферу. Дистанційна форма економить час клієнтів. Це також зручно для мене. Отже, майбутнє – за онлайн адвокатурою.

«Соціальне дистанціювання однозначно залишить свій слід історії. І в історії професії також»

Наскільки серйозно нинішня ситуація може вплинути на професію адвоката, роботу юридичних фірм, на адвокатську спільноту загалом?

Ільницька Світлана: Сподіваємося, що це призведе до удосконалення електронних систем, зокрема «Електронний суд», покращення колегами якості підготовки процесуальних документів.

Донець Артем: За нашими прогнозами, «коронакриза» та викликана нею економічна криза значною мірою вплине на юридичний ринок та юридичну професію в Україні, оскільки клієнти, які під час карантину використовували ті чи інші сучасні технології, будуть шукати таких же новітніх і безпечних, ефективних та доступних юридичних послуг. При цьому можна очікувати на «розчищення» робочого простору на юридичному полі України від не дуже ефективних, але ще звичних гравців внаслідок еволюційного процесу. Як кажуть східні мудреці: «розвивайся або помри». Мабуть, вони мають рацію, то ж ми вибрали розвиватись:)

Кульчицька Андріана: На жаль, порушень прав людини дуже багато, тому для адвоката робота буде завжди. Думаю, зміни на юридичному ринку є неминучими і реагувати на ці виклики потрібно дуже швидко. Найголовніше – зрозуміти попит. На мою думку, незмінно матимуть попит юристи, які  здійснюють судову практику.

Лінчевський Денис: Не виключаю, що вплив на професію і адвокатську діяльність буде пропорційним впливу на економічний стан в цілому в державі і світі. Сьогоднішня ситуація є викликом для багатьох професій. І адвокатура не є виключенням. Усі ми опинились перед вибором: шукати нові форми та методи роботи, маркетингу або втратити конкурентоспроможність та піти з ринку. Є й позитивні моменти: зокрема, законодавець передбачив можливість участі в судових засіданнях в режимі відеоконференції не лише з приміщення іншого суду, а з будь-якого місця, за умови верифікації через ЕЦП.

Гриценко Людмила: З одного боку, це можливість прибрати все зайве і зупинитися на важливому, з іншого – соціальне дистанціювання однозначно залишить свій слід історії, і я думаю в історії професії також.

З того, що я зараз усвідомила – все, що може були в електронному вигляді – має бути в електронному вигляді і зараз варто бути он-лайн, швидко реагувати на зміни, фокусуватися на пропозиціях та нових рішеннях.

Це точно не час, для того щоб просто пересидіти та перечекати, так як раніше вже не буде, та буде по-іншому. Як саме буде – побачимо, та те, що залежить від нас варто контролювати, корегувати та створювати.

Троценко Ольга: Наскільки серйозно може вплинути нинішня ситуація на професію дуже важко оцінити, але думаю, що доки працюватиме Верховна Рада України – адвокати будуть забезпечені роботою.

Кінах (Чуріна) Яна: Я вважаю, що в цілому формат юридичної професії та адвокатури давно проходить активний період реформування та оновлення. Епідемія лише прискорить цей процес. Наша компанія, наприклад, вже тривалий період часу зберігає матеріали та напрацювання бази клієнтів на гугл-диску, активно використовуємо файлообмінники, аби з будь-якої точки світу мати змогу працювати дистанційно і контролювати свої робочі процеси.

Попов Максим: Я впевнений, що карантин однозначно вплине на переосмислення/сприйняття суспільством професій загалом: почнуть цінувати більше професію лікарів, науковців, дослідників. Що стосується професії адвоката, то, на мою думку, кардинальних змін у професії адвоката не слід очікувати. Юридичні фірми, які скоротили частину персоналу, у свою чергу, знайдуть шляхи виконання такого самого об’єму роботи за рахунок меншого ресурсу.

«Зміниться усвідомлення про час, свободу, спілкування, право вибору»

Що за час карантину зміниться, до чого ніколи більше не будете повертатись? Від чого відмовитись чи навпаки, що запровадите?

Кульчицька Андріана: Я відкрила для себе масу цікавих он-лайн курсів. Думаю, майбутнє – за дистанційним навчанням і вже варто виділяти для цього час.

За час карантину практично не друкувала документи. Я сподіваюсь, що у нас повноцінно запрацює електронний суд і зможемо користуватись цим «благом». Щодо проведення зустрічей, вважаю, онлайн-комунікація є альтернативними заходом, однак, не варто недооцінювати важливість «реальних» зустрічей. Безпосереднє спілкування з клієнтами – надзвичайно важливе для встановлення взаємної довіри, емпатії та налагодження взаєморозуміння.

 Лінчевський Денис: Ситуація надає можливість удосконалити свої навички роботи з сервісами дистанційної роботи, зберігання та обміну даними, використання електронного документообігу. Звісно, такі інструменти слід використовувати і після завершення карантину.

Гриценко Людмила: Весь свій паперовий архів, який я маю за 11 років адвокатської діяльності, планую перевести в електронний. Для цього був потрібен час, зараз він є.

Всі майбутні адвокатські досьє – мають бути в електронному вигляді. Запроваджень точно буде не мало, та зараз саме стадія «щось продумую, а щось «обкатую», тому про це точно трошки пізніше.

Донець Артем: Мабуть, ми дедалі менше будемо повертатись до роздруківки документів та широкого використання послуг «Укрпошти». Кілька партнерів, поки що жартома, питаються один одного: «А навіщо нам офіс?», адже по суті наші співробітники здатні організовувати своє робоче місце будь-де, де є інтернет, ноутбук і бажання працювати. А ось від знищення тон паперу щороку точно будемо відмовлятись – всі перейшли на ЕЦП (КЕП) та хмарні сервіси.

Але трішки сумуємо за смачною кавою в офісі та крутяцькою атмосферою в нашій команді, яка панує впродовж робочого дня. Навіть примудрились провести невеличкі п’ятничні неформальні теревені по відеозв’язку. Було трішки дивно, але весело.

Троценко Ольга: Приділю більше уваги діджиталізації та після карантину запроваджу в роботі правило «електронного пріоритету», яке полягатиме у тому, що будь-яке питання, в першу чергу, має вирішитися за допомогою цифрових можливостей, телефонного та електронного режиму, а вже в другу – паперовими носіями та особистою участю.

Кінах (Чуріна) Яна: Зміниться усвідомлення про час, про свободу, про спілкування, про право вибору. Все зміниться.

Будемо активніше переходити на формат електронного спілкування із держорганами, судами, підприємствами, задля збереження лісів, економії коштів та часу.

«Пам’ятайте лише: ALL YOU NEED IS LAW!»

Дайте кілька порад колегам, як впоратись з ситуацією.

Донець Артем: Розвивайтесь та впроваджуйте сучасні комунікаційні технології, але пам’ятайте – soft skills рулять навіть там, де hard skills вже не можуть.

Набирайтеся «неюридичного досвіду», будьте відкриті до нового досвіду. Адже юридичний бізнес – це все ж таки більше про бізнес. Це стосується не лише самої лише організації робочих процесів, а й пошуку джерел клієнтів, так само, як і нових, підтримки власного ресурсного стану та атмосфери в команді.

Як не дивно, але у віддаленій роботі і організації роботи команди в децентралізованих умовах нічого нового для світу немає, просто український юрбізнес занадто консервативний, та звик до «офіс-краватка-суд-паперове досьє».

Сотні українських фірм, десятки тисяч людей щодня працюють віддалено і при цьому зберігають ефективність і залишаються командою. Так, це ми про IT-бізнес та децентралізовані команди молодих фахівців зі сфери маркетингу, онлайн-сервісів, арт- та івент-бізнесу. Ми добре знайомі з їх організацією праці, так як багатьох з них супроводжуємо. І весь час трішки заздрили, бо ж як ото прийти на роботу (тобто на свою кухну) в піжамі (а іноді і в шортах) та працювати? І ось ми отримали можливість перевірити це на собі. Виявилося, що нам норм.

Колеги, все буде добре! Пам’ятайте лише: ALL YOU NEED IS LAW!

Кульчицька Андріана: Думаю варто себе налаштувати, що ситуація має «тимчасовий характер».

  • Обмежити потік інформації. Я для себе визначила три сайти новини, яких читаю постійно. Також варто обмежити час перебування в соціальних мережах.
  • Вільний час варто використати для реалізації своїх «давно забутих ідей». Думаю, у кожного вони є.
  • Самонавчання стане частиною нової реальності.

Думаю, після закінчення карантину та пережитого стресу хтось знайде нові рішення, нові ідеї для себе або розпочне нове життя.

Лінчевський Денис: Найперше не слід забувати, що існує пост-карантинне життя. Тому цей непростий період слід організувати таким чином, щоб, як мінімум, пандемічна криза не викинула нас «за борт» професії, а, як максимум, зміцнила, оновила та примножила наші професійні та особисті навички.

Гриценко Людмила: Про стандартні поради щодо ізоляції, миття рук, носіння в разі необхідності захисних масок я писати не буду. Це апріорі мається на увазі.

Мабуть, найперше – це дотримуватися інформаційної гігієни. Читати новини тільки в певний час, наприклад в першій половині дня (але не з самого ранку, ранок краще починати не з нових про «коронавірус», а з планів, перспектив чи гарної книги, або заняття йогою) і під вечір ( але не перед сном) і на перевірених каналах/сайтах, а не скрізь, де градус масової істерії підвищується за 5 хв на всі 100 відсотків. Рептильний мозок дуже швидко запускається, а от для того, щоб перейти на конструктив, потрібен час. Доречі, як на мене, новини краще читати, а не дивитися.

Основний месендж – тримати і підтримувати себе в ресурсному стані. Я не про те, що б просто говорити собі мантру  «все дуже добре». Як правило, це не працює.. Я про те, щоб гарно розуміти себе, відчувати рефлексувати і мати можливість допомогти собі. Наприклад, якщо  я відчуваю хвилювання чи роздратування, то я маю проаналізувати і розібратися яка його причина? Яка емоція? Яка ситуація стоїть за цією емоцією? Що я можу змінити в даному випадку? Що не можу змінити? Фокусуюся на тому, що можу змінити. Складаю план дій тощо…

Далі, як у літаку – «спочатку маску собі, далі – дитині))». Тут я маю на увазі наступне – спочатку підтримуємо себе у ресурсному стані, а потім вже працюємо з іншими. Це важливо. Не варто рятувати світ, коли « заряд батарейки ресурсності» близький до нуля.

Друге – це комунікація. Комунікація з клієнтами, колегами, підлеглими, рідними. Вона має бути. Фокус – комунікації – конструктив та роз’яснення, роз’яснення і конструктив. Телефонні дзвінки типу «А Ти чула, що….» – це точно той рудимент, який варто залишити в минулому.  Тому, якщо навіть не дуже позитивні новини є і нам потрібно їх повідомити, ми маємо фокусуватися на тому, що ми в даному випадку можемо зробити/змінити/вчинити… Я абсолютно проти нагнітання масової істерії, але я за те, щоб доступною мовою роз’яснювати наслідки. Важливо, щоб градус токсичності, який зараз присутній в комунікації, після спілкування з Вами – знизився. Це справді важливо.

Трете – дотримуватися режиму дня та панування. Мати план дій на кожен день і розуміти, що частина цього плану може бути підкорегована в процесі дня;

(Мене особисто дисципліна рятує там, де не вистачає мотивації). Під плануванням я маю на увазі спектр запланованого від обсягу роботи на день до розписаного меню на тиждень. (Розписане меню добре допомагає/рятує від зайвих закупок популярними зерновими))

Четверте – гарний час для того, щоб прибрати/розібрати все зайве. Це стосується і справ робочих і справ власних. (Я вірю в те, що розвиток професіонала не можливий без розвитку особистості). Це також гарний час для того, щоб переглянути наявні ресурси та витрати, і подумати над тим, чи потрібно їх перерозприділяти, і якщо потрібно, то як саме. Скласти план.

Як на мене, це гарний час, щоб попрацювати зі своїми цінностями. Виписати важливі, а потім найважливіші з них, і вже відповідно від цінностей – працювати на еволюцією свого бізнесу/справи/діяльності. Це важливо. Якщо віриш, у те, що робиш, завжди шукатимеш ресурси. А якщо не віриш, то можна сфокусуватися на причинах. Це гарний час для того, щоб визначитися. Час для «генерального» прибирання в своєму житті.

П’яте – розвивавати критичне мислення  і не припиняти навчатися. Це актуально не тільки в період карантину, це актуально завжди. Тому, зараз є час для цікавих книг, цікавих документальних фільмів. Можна передивитися лекції викладачів відомих світових університетів. Багато з них є в перекладі. Наприклад – 25 лекція Майкла Сендлера про справедливість. Є дуже багато цікавих вебінарів, частина з яких безкоштовні або мають символічну плату.

Ще хочеться додати – не забувайте про свої тіло. Це можу бути йога, стрейчинг, звичайна зарядка, танці на кухні…

Саме зараз, в епоху пандемії, в людей відбувається певна зміна світогляду і зміна фокусу… Частина людства вже усвідомила свою вразливість, а це однозначно вплине на те, яким наше життя буде завтра. Тому, важливо пам’ятати, що наші дії і рішення, ляжуть в основу створення «нового світу», нового режиму дня, нового графіку роботи, нових домовленостей про взаємодію в сім’ях…

І ну і на останок – найважливіше зараз – це залишатися людьми. Саме зараз найбільш вдалий час для людяності та толерантності. Карантин пройде, а наслідки наших вчинків і нашого вибору залишаться з нами.

Семенюк Ольга: Найголовніше на даний час – тримати свій ресурсний стан в нормі. Саме від цього залежить не тільки розумова діяльність, а й імунітет. Розпочинати потрібно з відновлення фізичного стану, а це значить під час карантину потрібно добре спати, дотримуватись збалансованого харчування, займатися вдома фізичними вправами, провітрювати приміщення.

Також пораджу налагоджувати дистанційну роботу. Зараз проводиться багато вебінарів, де розповідають про інструментарії, які допомагають будувати роботу команди під час карантину. Саме час освоювати нові навички, якщо цього раніше не робили.

І найголовніше – це зберігати спокій. Поширення вірусу, щоденні погані новини, обмеження в «живому» спілкуванні вже є стресовою ситуацією. Тож шукайте баланс і будьте здорові.

Кінах (Чуріна) Яна: Перш за все, зберігайте спокій і продукуйте гарний настрій. Оптимізуйте свій час та встановіть дисципліну в спілкуванні з колегами, аби не втрачати ритм і здатність планувати. Контролюйте дедлайни за допомогою електронної звітності. Запропонуйте клієнтам доєднатись до профільних груп вашої компанії в соцмережах та месенджерах, консультуйте онлайн. Пояснюйте людям, що коли все закінчиться – це буде чудова можливість оптимізувати свій час та цінувати більше моментів проведених із сім’єю. Думайте про професійні цінності та відстоюйте їх. Використовуйте кожну вільну хвилину для саморозвитку, адже час витрачений на те, щоб стати краще, – безцінний.

Попов Максим: 1. Обов’язково виділіть час для pro bono проектів – там завжди є чим займатись і кому допомагати. По-перше, не будете сидіти без діла. По-друге, будете змінювати сприйняття суспільством адвокатів та адвокатської спільноти.

  1. Не бійтесь вивчати та освоювати нові практики/сфери.
  2. Без паніки.

Стадник Семен: Не втрачати соціальні зв’язки з суспільством, критично мислити. Не впадати в паніку, шукати нові можливості. Змінювати свої погляди та стереотипи. Передбачати наперед ситуацію, прогнозувати майбутнє. Шукати щось нове для самореалізації, якщо стара справа (наприклад, адвокація) не надає достатнього прибутку.

 

***

Матеріали, викладені у цій статті — це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Програма «Адвокат майбутнього» — дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 р. і вперше реалізована в межах проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні, Громадською організацією «Адвокат майбутнього», у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД