«Адвокат Майбутнього має всі можливості стати провідником для об’єднання юридичних професій з трикутника правосуддя»

Учасники та експерти першої всеукраїнської Програми професійного розвитку для адвокатів «Адвокат Майбутнього»   провели професійну дискусію на тему «Адвокатура Майбутнього: цінності і бачення».

Програма «Адвокат Майбутнього» є спільнотою адвокатів, що мають на мені не тільки підвищити свій рівень знать та навичок soft skills, а також впроваджувати зміни на користь розвитку професійної спільноти адвокатури в Україні. Під  час тренінгів, в рамках навчальних модулів Програми, учасники разом з експертами обговорюють багато питань, які стосуються адвокатури в цілому, а також шляхів вирішення проблемних моментів. І, оскільки Програма об’єднує учасників з усієї України, стало очевидно, що багато проблем і викликів є спільними для усіх адвокатів. Саме під час дискусій на ці теми, під час обговорення питання цінностей адвокатської спільноти і з’явилася ідея об’єднати зусилля Адвокатів Майбутнього і розробити спільне бачення.

Саме тому учасники Програми за підтримки та участі експертів розробили проект стратегічного документу та ініціювали його обговорення в широкому колі адвокатів – як учасників Програми, так і тих, кому небайдужа ця тема.

Проект Стратегічного документу «Адвокатура Майбутнього», який був запропонований до обговорення та удосконалення, включає в себе 4 розділи:

  1. Розуміння проблем сучасної адвокатури
  2. Бачення Адвокатури Майбутнього
  3. Цінності спільноти
  4. Ключові напрями зусиль

Учасників заходу привітали Президент АПУ Денис Бугай, Голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» Вікторія Мітько, менеджерка проекту «Доступна та  якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть та Провідник програми «Адвокат майбутнього» Андрій Вишневський. Модератором дискусії виступила адвокатка та письменниця Лариса Денисенко.

Зі своїм баченням щодо кожного розділу стратегічного документу виступили учасники Програми «Адвокат Майбутнього» Валерія Коломієць та Олексій Кузьмінський, а також експерти програми Сергій Гончаренко, Дмитро Кухнюк, Олександра Яновська, Ольга Жуковська та Володимир Сущенко.

Захід продовжився роботою всіх учасників дискусії в групах. кожна з яких працювала над обраними питаннями. А саме:

  • проблема низького бар’єру допуску до професії і його підняття;
  • рух від корупційного середовища і залежності адвоката до доброчесності і незалежності;
  • деформація/відновлення цінностей та погіршення/поліпшення якості спільноти;
  • втрата і відновлення здатності до самоочищення професії. Після чого всі групи презентували своє бачення обговорених питань, яким буде доповнено проект стратегічного документу. За результатами дискусії учасники разом з експертами продовжать роботу над розробкою стратегічного документу, який в подальшому буде обговорюватися та вдосконалюватися ще в більш ширшому колі адвокатської спільноти.

К. ю. н., доцент факультету правничих наук Києво-Могилянської академії, експерт програми «Адвокат Майбутнього», заслужений юрист України Володимир Сущенко – «У мене є дві мрії, які народилися досить давно. Перша з них пов’язана з тим, щоб всі представники правничих професій були єдині не лише організаційно і формально, а єдині у своїх цінностях. Лише ціннісний підхід може знайти і підтримку і захист у цьому середовищі. Для мене три головні цінності правничої професії це – права і свободи людини, професіоналізм та відповідальність, не в якості покарання чи заохочення, а як здатність сказати собі «я повинен робити так, як я обіцяв собі і людям», відповідальність за свої думки, слова і вчинки перед собою. Я бачу в Адвокатах Майбутнього потенціал для створення саме ціннісної спільноти, що допоможе адвокатурі вийти на новий якісний рівень».

Адвокатка, учасниця програми «Адвокат Майбутнього» Тетяна Логойда – «Проект платформи розвитку «Адвокатура майбутнього» акцентує увагу на питаннях реформування суміжних правових інститутів, ділової репутації та стандартів правосуддя не лише для адвокатів, а й для суддів та прокурорів. Немає переваги ні перед ким, тому що правосуддя – це саме той трикутник сторін, трьох учасників, які відповідають за те, чи буде досягнута правда, чи буде справедливість. Адвокат майбутнього не станеться, якщо прокурор і суд будуть​ з минулого. Хто вони “агенти змін”?  Це професійна спільнота однодумців різних поколінь адвокатів та колег з науково-академічної сфери, яких об’єднує  цілісність їх цінностей з цінностями правничої професії та готовність не лише обговорювати, а й спільними зусиллями вирішувати проблеми сучасної адвокатури та відшукувати ключові напрямки зусиль до її майбутнього».

Адвокатка, д. ю. н., професор кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, експерт програми «Адвокат Майбутнього» Яновська Олександра – «Якщо увити судову систему у виді трикутнику, то адвокатура буде одним з його кутів. Це має бути адвокатура, яка базується на незалежності, самоврядуванні та професіоналізмі. І, безумовно, на етичності. Без нас – адвокатів – цей трикутник правосуддя не відбудеться. В той же час адвокатура має стати не просто складовою правосуддя, вона має бути отим об’єднуючим фактором, який об’єднає професії. Адже у всіх цивілізованих країнах немає такої окремої професії. Доступ до всіх юридичних професій відбувається саме через адвокатуру. І не має такої прірви між суддями та адвокатами, між адвокатами та прокурорами. Оскільки всі живуть за єдиними законами, етичними правилами та єдиними дисциплінарними нормами. І ми – адвокати – повинні докласти всіх зусиль до одночасного розвитку всіх кутів трикутнику правосуддя. Адвокати мають стати тим провідником метальних змін, які стануть змінами не тільки в середині адвокатури. Адвокат Майбутнього має всі можливості стати саме тим провідником для об’єднання юридичних професій з трикутника правосуддя».

Адвокат, учасник Програми «Адвокат Майбутнього» Микита Нуралін – «Сьогоднішній захід продемонстрував плюралізм та різноманіття думок щодо майбутнього розвитку адвокатури в Україні. Однак головне те, що всі вони обʼєднані однією метою – побудувати якісно нову, незалежну адвокатуру з найкращими цінностями.

Слід відмітити, що запропонована до обговорення стратегії розвитку адвокатури не є монолітним, вже затвердженим документом. Під час заходу було відкореговано запропоновані ідеї та висловлено нові  щодо бачення цінностей адвокатури, які обовʼязково знайдуть своє втілення в новій редакції проекту.

Дана стратегія стане дороговказом для нашої адвокатської спільноти, оскільки буде синтезом ідей великої кількості осіб, зацікавлених як в розвитку адвокатури, так і розвитку себе в цьому інституті».

Адвокатка, керівник Сумського підрозділу Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають БПД Олена Сомок – «Програма «Адвокат майбутнього» об`єднала небайдужих адвокатів, які готові змінюватись самі та змінювати свою адвокатську спільноту. Будучи учасником програми, я отримала можливість відчути себе частиною єдиної команди однодумців.

Останнім часом все актуальнішим для нашої професійної спільноти є питання єдності. Чи здатні ми, адвокати, на сьогодні з честю виконувати свою функцію в системі правосуддя? Для того, щоб зрозуміти куди ми рухаємось, в першу чергу необхідно визначитись з тим, які наші цінності та бачення майбутнього адвокатури. Вважаю, що завдяки сьогоднішній дискусії , ми зробили перші кроки у визначенні цінностей адвокатської спільноти, про яку ми мріємо.

Всі питання, які ми обговорили сьогодні є актуальними та на часі. В державі відбувається реформування системи правосуддя, складовою якої є адвокатура. Для того, щоб реформа адвокатури відбулась, необхідно чітко розуміти –  чого ми прагнемо  та яким є шлях досягнення бажаного».

Адвокат, к. ю. н., старший викладач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, учасник програми «Адвокат Майбутнього» Кузьмінський Олексій – «Сьогоднішня дискусія – це унікальна можливість зібратися однодумцям, колегам для того, щоб по-іншому глянути на напрями руху адвокатури, зрозуміти стан адвокатури на теперішній час. Зрозуміти куди ми рухаємося, які наші цінності і яке наше бачення Адвокатури Майбутнього. І дійсно, сьогоднішня зустріч це зустріч небайдужих людей, які переживають за майбутнє адвокатури».

стаття видання «Юридична практика» http://pravo.ua/news.php?id=0060753

 

Нагадуємо, що програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України (АПУ) та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу (BALAP) за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги, та фінансується Урядом Канади.

 «Адвокат Майбутнього» — перша всеукраїнська програма професійного розвитку для адвокатів, що спрямована на розвиток soft skills. Програма була розроблена канадськими адвокатами та адаптована українськими експертами.

Всього з 707 конкурсантів було обрано 111 адвокатів, які протягом 2017 року пройдуть чотири навчальні модулі, що будуть проходити у Києві, Львові, Харкові та Одеси.

Теми навчальних модулів: робота з клієнтом, взаємодія адвоката із судом та іншими учасниками процесу, комунікація у юридичному співтоваристві та зв’язки з громадськістю і медіа.