Адвокатура майбутнього сьогодення – погляд випускника Програми

4 вересня 2018 року випускник Програми «Адвокат Майбутнього», учасник проекту «Нові лідери», Андрій Осіпов представив своє бачення адвокатури майбутнього у своїй статті для Lb.ua.

Наводимо декілька думок адвоката, викладених у статті.

Напевне, зайвим буде говорити, що наявність незалежної та добре зорганізованої адвокатури є обов’язковою ознакою успішної держави. Адвокатура, як невід’ємна частина правосуддя, є важливою для кожної конкретної людини. І ця важливість не залежить від того чи знає про це певна особа і чи усвідомлює цей факт. Повноцінна адвокатура як своєрідний регулятор системи правосуддя, без перебільшень життєво необхідна, – переконаний адвокат.

Проте, як виявилось, не має страшнішого супротивника для адвоката, ніж інший адвокат на керівній посаді. На сучасному етапі система органів адвокатського самоврядування майже перетворилась на чиновницький механізм, що є централізовано підпорядкованим столичним чиновникам. Подейкують, що регіональні керівники адвокатських органів підписують особисті зобов’язання про підтримку керівників національних органів адвокатського самоврядування. Невже в сучасному світі є можливими середньовічні відносини “сюзерен – васали”? Стан справ такий, що не важко передбачити занепад професії, підпорядкування адвокатури державним органам (наприклад Мінюсту, як це було у СРСР) та монархічний спосіб передачі керівних посад. Чого лише варте корегування Правил адвокатської етики, що було проведене у сумнівний юридичний спосіб та без достатнього обговорення. При цьому сам текст не те, що гірший за попередній – він є шкідливим для адвокатів. Соромно зізнатись, але з Правил спочатку зник принцип чесності і порядності, а тепер вже позбулись і принципу колегіальності, які існували багато років. Франц Кафка сприйняв би цю ситуацію як чудовий сюжет для оповідання.

Переважна більшість проблем адвокатури України спричинені процедурними моментами утворення її представницьких та керівних органів. У цілої низки “адвокатських чиновників” виявилось непереборне бажання узурпації влади. П’ятирічний строк повноважень органів самоврядування є невиправдано великим і не забезпечує нормального процесу оновлення. Адвокатура застрягла у чварах, в судах одних адвокатів проти інших, в судах про оскарження рішень органів адвокатського самоврядування, кримінальних та дисциплінарних провадженнях.

Цілком очевидно, що на сучасному етапі запобіжні процедури демократичного і незалежно формування адвокатських органів не можуть впроваджуватись лише через традиції та професійну повагу. Відтак шлях наведення ладу має бути імперативно визначений у законі. Людство напрацювало багато інструментів запобігання узурпації, підтримання конкуренції та належного функціонування владних органів. На мою думку, ці механізми терміново потрібно запроваджувати. Ось лише деякі з них:

  1. Спосіб утворення органів адвокатського самоврядування: прямі вибори у регіонах, право голосу надається усім адвокатам;
  2. Строк повноважень та ротація: органи адвокатського самоврядування оновлюються щорічно на третину;
  3. Контроль: діяльність атестаційних комісій є повністю відкритою із забезпеченням транслювання процесу складання іспитів;

Я не вірю у безвідносне майбутнє. Я вірю у майбутнє сьогодення. Я вважаю, що кулуарні роздуми та бідкання адвокатів щодо сучасного станом речей в професійному самоврядуванні – це лише відмовка, щоб нічого не робити. Повірте, що чесних, порядних і свідомих адвокатів принципово більше, ніж тих, які через бажання влади готові зруйнувати свою професію, поставити під загрозу правосуддя та справедливість, плазувати перед високопосадовцями. Самий час назвати речі своїми іменами. Конче потрібно почати принципові зміни, які зроблять неможливим чи принаймні надзвичайно складним процес підпорядкування адвокатури державній владі та політичним елітам, забезпечать її справжню незалежність та самоврядність.

Повний текст статті викладений на сайті Lb.ua.

***

Матеріал, викладений у цій статті, – це особисті погляди автора. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.