Верховний Суд визнав дискримінаційним конкурс на переведення суддів

Касаційний адміністративний суд в складі Верховного Суду 9 жовтня задовольнив позов групи суддів місцевих судів, які вважають дискримінаційним проведення конкурсу на переведення тільки для суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання. Їхні інтереси представляли адвокатки Оксана Гузь та Юлія Черватюк.

Юлія є випускницею першого сезону програми «Адвокат Майбутнього», адвокаткою, правозахисницею, експерткою з антидискримінаційних питань.

«Верховний Суд задовольнив позов у справі щодо дискримінації (бажаючих взяти участь у конкурсі на переведення суддів — ред.), попри те, що вчора ВККС скасувала конкурс. І це — дуже важливо. Оскільки наші опоненти подали до суду клопотання про закриття справи, зважаючи на відміну конкурсу», – прокоментувала «Адвокату майбутнього» перебіг судового засідання Юлія Черватюк.

«В Україні, на жаль, дуже мало рішень з констатацією фактів дискримінації. І це рішення, сподіваюсь, стане таким собі «пілотним». Це підтвердження того, що дискримінація стосується не лише незахищених верств населення. Будь-хто може постраждати», – додала Юлія

Раніше «Адвокат майбутнього» повідомляв, що позов подали восьмеро суддів. Вони оскаржували умови конкурсу, оголошеного ВККС 1 серпня, згідно з якими судді, котрі не закінчили кваліфікаційне оцінювання чи у яких закінчився 5-річний термін повноважень, не могли взяти участі в конкурсі на переведення до іншого суду.

Відзначимо, що Вища кваліфікаційна комісія суддів напередодні рішення Касаційного адміністративного суду скасувала конкурс на переведення суддів на 220 вакантних посад у місцевих судах. Всього виявили бажання брати участь у конкурсі 249 суддів.

 

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки авторки. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.