Випускниця в Ефірі Громадського Радіо Про Нові Засоби Національної Гвардії

Адвокатка і випускниця Програми «Адвокат майбутнього», Леся Дубчак, розповіла Громадському радіо про новий порядок та правила застосування відповідних спец засобів Національною гвардією України.

«Нарешті Кабінетом Міністрів прийнято відповідну постанову. Нацгвардія – це не правоохоронний орган, це військове формування з правоохоронними функціями. Тому визначення цього переліку  спеціальних засобів було необхідним для того, щоб Національна гвардія могла повноцінно виконувати ті завдання, які визначені перед нею відповідним законом, але водночас, серед експертного  середовища є певні застереження щодо такого широкого переліку спецзасобів, які нарешті визначені як можливі до застосування Нацгвардією», — говорить Леся Дубчак.

Адвокатка наголосила, що військовослужбовці Нацгвардії зобов’язані попередньо повідомити тих осіб, стосовно яких будуть застосовуватися спецзасоби, про свій намір їх застосувати і переконатися, що особа проінформована. «Якщо людина в натовпі цього не може почути, то має бути використаний гучномовець. І це можливо лише в тому випадку, якщо є реальна загроза життю, здоров’ю фізичних осіб або незастосування може причинити тяжкі наслідки», — говорить Леся Дубчак.

Детальний аналіз нової постанови у матеріалі Громадського радіо.

Погляди представлені у цій статті, є позицією автора статті, і не є офіційною позицією програми «Адвокат майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org.