Випускниця Програми Про Зміни до КПК України Щодо Проведення Обшуку

Вступив в силу Закон про захист бізнесу від “масок-шоу”. Проте частина норм стануть чинними лише за рік. Чи означає це, що до того часу силовикам можна діяти по-старому? Про це розповіла Громадському радіо адвокатка і випускниця Програми Оксана Дитинко.

Цей закон несе зміни не лише для бізнесу, а для всіх учасників кримінального процесу та осіб, до кого приходять з обшуками правоохоронці. Він запроваджує певні позитивні новели і надає більше прав для захисту. Ввели норму, за якою правоохоронці, які проводять обшук, зобов’язані допустити адвоката, не зважаючи на те, коли розпочався обшук і коли приїхав адвокат. Адже ми знаємо, дуже часто з обшуком приходять або дуже рано вранці, або в інший час, коли особа не може себе захищати. Тому прописали норму про адвоката, а якщо адвокат не буде допущений, тобто вся процедура обшуку в кримінальному процесі буде визнана незаконною. Також є обов’язок правоохоронців фіксувати повний процес обшуку на відеозапис, тут напевно будуть проблеми з технічним забезпеченням, не всі правоохоронні органи мають достатньо техніки, для того, щоб забезпечити цей процес. Наприклад, НАБУ, технічно гарно забезпечене, там проблем не виникає. Ще правоохоронці зобов’язані не вилучати техніку, а робити копії інформації з комп’ютерів, ноутбуків, у разі, якщо там є інформація, яка має значення для кримінального провадження.

Треба почати змінювати світогляд правоохоронців, тому що яка їхня мета, вони повинні розслідувати злочин, і приходять на обшук, що встановити сліди злочину, вилучити документи, які мають відношення до справи. Я б краще витрачала кошти для того, щоб навчати розслідувати справи, а не займатися маскі-шоу. Які б ми норми не приймали, скільки б заборон не прописували в кримінально-процесуальному кодексі, ми не зможемо захистити бізнес від зловживань.

Більше читайте у матеріалі Громадського радіо.

Погляди представлені у цій статті, є позицією автора статті, і не є офіційною позицією програми «Адвокат майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org.