Домашнє насильство – як визначити та протидіяти. Тренінг від адвокатів майбутнього.

Ми пишаємося нашими випускниками та раді підримувати ініціативами, які вони започатковують. 21 лютого в Черкасах пройшов один з перших тренінгів, ініційованих випускницями Програми, присвячений дуже болючому та вагому питанню в роботі адвоката і не тільки – особливості участі у справах, повязаних з представництвом інтересів осіб, постраждалих від домашнього насильства.

«Домашнє насильство – це не проблема окремої родини, це проблема цілої країни» – справедливо наголосила Людмила Гриценко у своїй статті. Цю проблему визнає і законодавець. Про це свідчить прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», низки підзаконних актів, внесення відповідних змін до процесуальних кодексів.

Серед важливих подій, які нещодавно відбулися у правовому полі:  криміналізація домашнього насильства та деяких видів гендерно-обумовленого насильства, розширення переліку обтяжуючих та пом’якшуючих обставин, запровадження механізму термінових заборонних та обмежувальних приписів, обмежувальних заходів, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство.

Саме від свідомої та активної позиції правової спільноти, зокрема, залежить, наскільки ефективно працюватимуть законодавчі нововведення та механізми захисту постраждалої особи по даній категорії справ.

«Сьогодні ми не вирішили всіх питань, та ми заклали фундамент, посіяли зерна змін. Від нашої з Вами роботи залежить відношення до судочинства і до держави в цілому» – зазначила одна з адвокаток–учасниць тренінгу.  

Важливо, що черкаська правнича спільнота підтримала проведення тренінгу. А серед спікерів та учасників були судді, адвокати, правоохоронці та представники місцевого самоврядування.

З доповідями виступили судді Придніпровського районного суду міста Черкаси: Сергій Дунаєв, В’ячеслав Піковський та Світлана Позарецька .

Однією з цілей тренінгу було об’єднання правничої спільноти навколо теми запобігання та протидії домашньому насильству. І вона була досягнута. Адже представники всіх суб’єктів, які приймають активну участь під час провадження таких справ, мали можливість дискутувати, обмінюватися думками та ділитися досвідом. І вже разом вони вчилися відрізняти конфлікт від домашнього насильства, працювали над стереотипами, ідентифікували такі випадки та вдосконалювали свої навички спілкування з постраждалими від домашнього насильства.

Тренінг  «Особливості участі адвоката у справах, пов’язаних з представництвом інтересів осіб, постраждалих від домашнього насильства»  відбувся за ініціативи та підготовки випускниць Програми «Адвокат майбутнього» Тамари Бугаєць та Людмили Гииценко.  Дякуємо за ініціативу та завжди раді підтримати!

Тренінг пройшов за підтримки Посольства США в Україні у партнерстві з Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького і Придніпровським районним судом м.Черкаси.

Законодавчі новели потребують згуртування спільноти, аналізу актуальної судової практики та напрацювання ефективних інструментів захисту постраждалої особи від самого початку криміналізації домашнього насильства.

Наступний тренінг із цієї серії пройде у м. Кривий Ріг 26 лютого 2019 року.

ФОТОЗВІТ заходу

***

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконувався Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.