Дотримання принципу неприпустимості конфлікту інтересів як наріжний камінь правил адвокатської етики

Випусник G2 Програми «Адвокат Майбутнього» Андрій Сітніков, заступник голови Ради адвокатів Хмельницької області опублікував статтю на тему «Дотримання принципу неприпустимості конфлікту інтересів як наріжний камінь правил адвокатської етики» у серпневому випуску журналу «Вісник Національної асоціації адвокатів України».

Незалежна, міцна, структурована та професійна адвокатура повинна спиратися на фундамент стійких етичних принципів і наріжним каменем цього фундаменту, на думку автора, є дотримання принципу неприпустимості конфлікту інтересів.

Одна з думок автора: «Конструкція ПАЕ [щодо конфлікту інтересів] для українських адвокатів, на думку автора, є досить ліберальною порівняно з нормами ІВА (International Bar Association) та ССВЕ (Council of Bars and Law Societies of Europe), де таке погодження не передбачене, та, наприклад, Правил етики адвокатів Польщі, де воно прямо заборонено (§ 46. Адвокат не може репрезентувати (представляти) клієнтів, інтереси яких є суперечливими, навіть якщо ці клієнти дають на це згоду. У разі виникнення конфлікту в ході розгляду адвокат зобов’язаний розірвати договір з клієнтом, чиї інтереси перебувають в конфлікті).

При цьому зазначена логіка здається більш переконливою, оскільки клієнт здебільшого перебуває під впливом професійного авторитета адвоката та може не розуміти наслідків надання такої згоди. На думку автора, такий стан має спонукати поважних українських адвокатів застосовувати внутрішні етичні бар’єри, які повинні бути більш високими, ніж писані правила».

З повним текстом статті можна однайомитися за посиланням (стр 14).

Нагадуємо, що професійна етика адвоката є одним із ключових питань, яке розглядається як наскрізна тема протягом всіх чотирьох модулів Програми «Адвокат Майбутьного».  Ми віримо, що дотримання найвищих етичних стандартів є основою професійної діяльності адвоката.

***

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.