Завдяки Проекту, Мої Усвідомлення та Місія в Професії Склалися в Пазл, — Випускниця

«Адвокат Майбутнього» святкує день народження — рівно рік, як розпочалась активна навчальна стадія діяльності Програми. Довгі місяці до цього проходила розробка та підготовка навчальної програми, 17 лютого пройшло грандіозне відкриття Програми, а вже 18-20 лютого 2017 року перша група Адвокатів Майбутнього пройшла свій перший модуль, присвячений питанням роботи з клієнтом.

Випускниця Програми Людмила Гриценко підбила підсумки цього року, та поділилася своїм досвідом становлення, як Адвоката Майбутнього:

«Для мене участь у Програмі «Адвокат Майбутнього» стала своєрідним шляхом в глибину професії через аналіз та рефлексію власної особистості. Хоча вектор розвитку навряд чи можна назвати однонапрямковим. Ні, однозначно було розширення і деталізація. Подивитись на професію, в якій Ти — не побоюсь цього слова — живеш, під новим кутом. Знаєте, коли Ви заходите в якусь кімнату і щось там бачите, а щось не помічаєте взагалі, то в певному часовому проміжку – деяка частина світу залишається поза Вашою увагою. В момент, коли я потрапила в першу сотню учасників цього проекту – я була в професії дев’ятий рік. Можливо це випадковий збіг обставин та 9 років своєї адвокатської діяльності я відмічала у Львові саме на другому модулі Програми…
Після закінчення четвертого модулю і перед врученням сертифікатів, я відверто зізнаюсь собі і читачам, що попередні 9 років я все ж таки не помічала частину світу професії. Саме завдяки проекту — моє усвідомлення та моя місія в професії склалися в пазл.
Ще до участі в проекті я постійно замислювалась над існуванням в кожній професії певних законів. Ну скажімо — навряд чи можна заперечувати що для лікарів актуальний закон «не зашкодь».
Чи актуальний він для адвокатів — однозначно. На сьогодні я навряд чи готова викласти тут повний список таких професійних законів. Я маю певні напрацювання — та всьому свій час. Не зараз. Для кожного професіонала ці закони будуть свої власні, осмислені і проголошені, чи продумані і усвідомлені. Звісно так звані професійні закони мають бути з урахуванням чинного законодавства, актуальної редакції правил адвокатської етики і структури внутрішнього світогляду.

«Розвиток особистості — прямо пропорційний розвитку професіонала.»

Та Програма «Адвокат Майбутнього» дала мені чітке усвідомлення що такі закони є. І що розвиток особистості — прямо пропорційний розвитку професіонала.
Ми, адвокати, інколи так часто захоплюємось вирішенням «чужих» проблем, що періодично забуваємо про наявність своїх. Розумієте — майже 9 повних років в адвокатурі, і ще 7 в статусі помічника судді — я працювала з проблемами, бо в моєму світогляді була саме така категорія.
А потім відбулася зустріч з Андрієм Костіним, експертом Програми, відомим одеським адвокатом і харизматичною особистістю. І наприкінці першого модулю Андрій Костін сказав —  «Клієнт приходить до Вас не з проблемою, а з інтересом вирішити проблему».

«Клієнт приходить до Вас не з проблемою, а з інтересом вирішити проблему.»

… Так, мій світ похитнувся і не рухнув. Він еволюціонував. В мене в голові поступово зникло напруження від того, що я постійно працюю з проблемами людей. Ні, то я так бачила ситуацію. На справді — я працюю з інтересами.
І як наслідок — ми на порозі укладення мирової угоди у дуже складній справі про розподіл майна подружжя ( «заводи — параходи», ті хто в темі — розуміють), в яку я вступила задовго до участі у даному проекті. А знаєте чому — тому що тепер я працюю з інтересами, і інколи такий інтерес клієнту необхідно  «підсвітити». Показати під іншим кутом. Показати як інтерес, а не як проблему…
Ось так легко одна вчасно сказана фраза перетворила мене з борця з проблемами на архітектора компромісу, який працює з інтересами… Чим не соціальний інженер…))) А це зовсім інший рівень світосприйняття.
На кожному модулі ми чули десятки таких фраз. Ці фрази сипались у нашу свідомість і проростали там. Ці фрази перевертали зрозумілі для нас категорії. Надихали. Спонукали задуматись. Ми заглиблювались. Ми вивчали багатоплановість і багатошаровість ситуації. Варіанти різних поглядів на неї варіанти різних її аналізів. Установки — вставки. Наше бачення… (для тих, хто в темі — пральні машинки і капелюхи)…
Я бачу себе наставником, лідером, і навіть експертом в певних категоріях. Та лише в Програмі #АМ я вчилася навичкам, які повинні бути у наставника, ментора. Я філігранила свої навики лідера. Не того лідера, який закликає, свариться і нав’язує, а того, який розуміє — що головне — це люди з якими Ти працюєш… Лідера, який шукає підхід, приймає, мотивує, надихає, усвідомлює рівень відповідальності і не боїться її… лідера, який збирає команду людей в чомусь краще, ніж він сам — щоб вчитися…
Хочу процитувати І. Хакамаду — «Лідерство — це не одноразова акція, це – стиль життя». Для мене після третього модулю #АМ розуміння лідера і лідерства змінилось. Маленькими кроками можна обійти весь світ. М’якість і людяність — це теж сила. Наскільки важливо в найтяжчих ситуаціях зберігати почуття гумору, вміти мислити масштабно і про людей. Вкотре мій власний світ похитнувся і встояв в теплих долонях Ірини Глущенкової.
Тепер я точно знаю, яким тренером я хочу бути. Мені є куди рости. Однозначно.

«Ми будували мости. Мости між серцями, між світоглядами і між професіоналами.»

Тепер про людей. Про 109 особистостей. 109 самодостатніх світів з усієї України. Мистецтво будувати мости. Мости між світами, між людьми, між серцями.
Що сказати про нашу групу? Гуляти не рідними новими цікавими містам, викликати Uber — таксі, вивчати місто, ютитися в місцевих кафешках, грати до ранку в ”крокодила”… можна продовжувати, та глобально — все буде зводитися до того, що ми будували мости. Мости між серцями, між світоглядами і між професіоналами.
ми будували мости. Мости між серцями, між світоглядами і між професіоналами.
..Інший адвокат в судовому процесі перестав бути для мене опонентом. Він став гіпотетичним однодумцем…
Від набору якостей… від нашого внутрішнього світу залежить вміння сказати — «мы с Тобой одной крови…»
Я впевнена, що ми всі пам’ятаємо Чорну пантеру Багіру з мультику Мауглі, яка в свій час знайшла в собі сили і ресурс для побудови мосту…
В її вчинку — було обдумане стратегічне рішення, дія і наслідки… заради майбутнього:
«…Человек — это интересно…
-Кто подаст голос за детеныша…
-….
-Акела… и Ты … свободное племя… Закон джунглей гласит… Закон джунглей гласит, что жизнь детеныша может быть выкуплена…
-Говори, Багира, говори… говори… говори…
-А к словам…, я добавляю быка, только что убитого мной….»

«-где бык то, Багира?
-там, на излучине [волки убегают к излучине]
Табаки: — Я только на минуточку — посмотрю, куда это они пошли. [убегает к излучине] ….»
Можливо, це примітивний приклад, та це однозначно нестандартний, неочікуваний хід. Це цікавий, непередбачуваний крок у вирішенні ситуації (в контексті мультику діє закон джунглів — «Кожен сам за себе») Багіра вийшла за звичні рамки…Мало місце усвідомлене рішення, дія і наслідки…Багіра в мультику побудувала міст, між існуючим законом джунглів, інтересом зграї і інтересами Мауглі.
Ось вона — проста і зрозуміла формула — усвідомлене рішення, дія і наслідки (у відповідності до поставленої цілі). Ось він простий, і відомий нам з дитинства принцип — побудови мостів — робота з інтересом… Бачити інтерес, усвідомлювати його і невеликими кроками, не руйнуючи світи, а охороняючи їх — будувати мости між інтересами…
P.S. Звісно це лише початок і навряд чи це можна назвати повним враженням про Програму «Адвокат Майбутнього»… Ні це лише шматочок вершини айсбергу…».

Шановні учасники другої сотні, Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org.

Погляди представлені у цій статті, є позицією автора статті, і не є офіційною позицією Програми «Адвокат майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні»,  Посольства США в Україні, Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади.