Наталія Маркочева змінила систему закупівлі та розподілу ліків

Учасниця Проргами Наталія Маркочева, не лише завзято бореться з хворобою, а й докорінно змінює заплутану і непрозору систему розподілення ліків серед онкологічних хворих. Як правник, яка зіштовхнулася з дискрімінацією у цій сфері, Наталя виявила порушення конституційного права на рівний доступ до лікування.

Зокрема, за наявності ліків на обліковому сайті, їй особисто відмовляли в доступі до них, оскільки такі ліки безпідствано «притримувались» для інших людей. Крім того, Наталя виявила, що ліки, забезпечені їй державою, продавалися в аптеці при лікарні. Через обізнаність у своїх правах і витребуванні безкоштовних препаратів, від неї почали відмовлятися лікарі.

Адвокатка неодноразово підіймала питання врегульованого розподілення ліків у медіа, а також зверталася за допомогою до правозахисних організацій. Так, Офіс Уповноваженого ВРУ з прав людини, Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги, Українська фундація правової допомоги та Рада адвокатів Одеської області, об’єднавши зусилля, досягли того, що Одеська обласна рада для лікування хворих онкологічного профілю виділила 13 млн. гривень на купівлю необхідного препарату через процедуру тендеру, а його витрати і наявність можна відслідковувати на сайті liky.odesa.ua. Таким чином, вдалося значно покращити прозорість закупівлі та розподілу ліків.

Також, в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун особисто визнала факт незаконного продажу державних ліків у аптеках, і невиконання багатьма медичними установами наказу МОЗ № 509 стосовно щотижневого розміщення інформації про залишки ліків на сайтах медичних закладів.

Окрім цього, за словами Наталії в лікарні почали серйозно ставитися до ведення медичної документації. І це дуже важливо з огляду на те, що пацієнти не лише мають право на вибір закладу, лікаря та методу лікування, але й на перевірку якості наданої медичної допомоги.

Команда Програми «Адвокат Майбутнього» вітає учасницю Наталію Маркочеву з такою важливою перемогою! Ми пишаємося такими сильними членами команди, які не лише стоять на захисті прав людини, а й здатні так впливати на складні і бюрократичні системи. Бажаємо Наталії здоров’я, наснаги і майбутніх успіхів.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org.