Про захист за ст. 130 КУпАП та про захист прав адвокатів поговорили в Дніпрі

Група випускників G3 програми «Адвокат Майбутнього» спільно з Відділенням Асоціації правників України в Дніпропетровській області та Радою адвокатів Дніпропетровської області провели практичний семінар, присвячений окремим аспектам та особливостям захисту по статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення та обговорили тему захисту прав адвокатів у дискусійному форматі.

Під час семінару Артем Донець, адвокат, керуючий партнер АО «Донець і партнери», та Алла Ширант, адвокатка,  к.ю.н., випускниця курсу УГСПЛ «Стандарти прав людини в практиці адвокатiв i суддiв», розповіли про один з найпоширеніших видів адміністративних правопорушень, передбачений статтею 130 КУпАП, – керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів.

У своєму виступі Артем Донець розповів про особливості захисту за ст.130 КУпАП на досудовій стадії та в суді. Доповідач повідомив учасникам статистику Харківської області щодо кількості складених та зареєстрованих патрульною поліцію протоколів за фактом вчинення адміністративного правопорушення, відповідальність за які передбачено статтею 130 КУпАП.

Аналізуючи статистику, Артем розповів учасникам про найчастіші помилки/зловживання працівників патрульної поліції та надав поради, що потрібно робити в таких ситуаціях такій особі та захиснику.

Також доповідач надав учасникам алгоритм дій захисника на досудовій стадії. Наприклад, було розглянуто питання дослідження протоколу та матеріалів, направлених до суду. Серед найважливіших:

  • чи була відмова від перевірки на стан сп’яніння на місці зупинки, чи взагалі (в тому числі і у медичному закладі)?;
  • чи відповідає бланк протоколу бланку, затвердженого Додатком 1 Порядку оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення?
  • чи уповноважений поліцейський складати адмінпротоколи, та чи має він відповідну освіту і кваліфікацію?
  • які відомості були вказані свідками у поясненнях (вільні пояснення чи підписаний текст\бланк)?
  • чи були застосовані до клієнта заходи забезпечення провадження у справі про адміністративне правопорушення?

Окремо Артем Донець акцентував увагу на інструментах захисту, серед яких: адвокатський запит, протокол опитування адвокатом, клопотання про повну аудіо-фіксацію процесу.

Алла Ширант, розповідаючи про особливості підготовки до захисту по ст.130 КУпАП задля подальшого звернення до ЄСПЛ, наголосила на тому, що: «Захист по статті 130 КУпАП ускладнюється відсутністю належних гарантій захисту від обвинувачення на рівні приписів КУпАП, оскільки цей кодекс є одним з найстаріших і не враховує сучасні стандарти захисту прав людини. Саме тому в цьому випадку доцільно застосовувати норми Конвенції про захист прав людини nа основоположних свобод, а також практику ЄСПЛ, оскільки ці стандарти захисту є вищими за національні».

Семінар продовжила дискусія на тему захисту прав адвокатів. У дискусії, окрім Артема Донця та Алли Ширант, взяли участь представники Ради адвокатів Дніпропетровської області: Олексій Савчук та Наталя Жмайло, які також є членами комітету захисту професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності РАДО.

Адвокати Дніпропетровщини поділилися успішними справами із захисту прав адвокатів, наголосили на деяких важливих аспектах у процесі захисту, а також надали поради для захисту від порушення прав адвокатів.

Окрім цього, Алла Ширант розповіла про розробку Європейської конвенції про професію адвоката. Цілу низку питань, які мають принципове значення для професії адвоката, можна знайти лише в не європейських документах, які є необов’язковими для виконання. Тому найбільш очевидна цінність Конвенції про професію адвоката буде полягати в її обов’язковому характері для країн–членів Ради Європи. Перетворення існуючих необов’язкових стандартів в документи, що мають обов’язкову силу, стане важливим політичним сигналом, що підкреслить значимість професії адвоката. Уряди  держав-членів Ради Європи будуть зобов’язані вживати більш ефективних заходів для того, щоб гарантувати безпеку і незалежність представників професії. Більш детально про роботу над Конвенцією ви можете прочитати у №1 журналу Вісник Одеської адвокатури.

Адвокати майбутнього висловлюють вдячність Відділенню Асоціації правників України в Дніпропетровській області та Раді адвокатів Дніпропетровської області за співпрацю, а учасникам за плідну дискусію, роботу в групах та цікаві запитання.

ФОТОЗВІТ ЗАХОДУ – за посиланням.

 

***

Матеріали, викладений у цій статті – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.