Світлана Сергеєва: Медіація. Досвід Німеччини.

Cьогодні в Україні стрімко розвивається медіація. Ще кілька років тому багато фахівців та пересічних громадян, якщо не просто не знали терміну «медіація» та його сенсу, то щонайменше скептично посміхалися, говорячи про те, що для нашого менталітету та реалій не підходить медіація як спосіб вирішення конфліктів. Зараз ми бачимо, як медіація входить у правове поле України. Незважаючи на те, що попереду багато роботи, ми розуміємо, що медіація знайде своє місце.

На нашу думку, цікавим є дослідження досвіду впровадження та правового регулювання медіації у Німеччині – країні, що вже пройшла шлях, на якому зараз перебуває Україна. Німеччина – це одна з тих держав світу, де медіація давно та успішно практикується. Відсутність спеціалізованого закону про медіацію жодним чином цьому не заважала.

Наразі в Україні розглядається проект Закону «Про медіацію», відбувається всеукраїнське обговорення Кодексу етики медіатора, формується правове підґрунтя задля впровадження, успішного та ефективного використання медіації. Тому доцільним є проведення аналізу правових норм, що регулюють медіацію у Німеччині.

Спеціалізований Закон про медіацію з’явився у Німеччині лише у 2012 р. Він став логічним продовженням імплементації Директиви №2008/52/ЄС Європейського Парламенту «Про деякі аспекти посередництва (медіації) у цивільних та комерційних справах». Директива розповсюджувала свою дію на транскордонні спори держав-членів, але не виключала того, що держави-члени можуть застосовувати її положення до процесів медіації всередині своїх держав (п. 8 Директиви).

Проте до 2012 р. норми щодо медіації були присутні у цивільно-процесуальному, сімейному законодавстві, в окремих актах федеральних земель. Наприклад, §135 Закону «Про провадження з сімейних справ і справ добровільної юрисдикції» говорить, що суд може зобов’язати подружжя отримати консультацію про медіацію (посередництво) або інші засоби альтернативного вирішення спору.

Цивільно-процесуальний кодекс Німеччини також містить низку норм, які стосуються процедури примирення, врегулювання спору, медіації.

Продовження статті читайте на сайті Юридичної Газети.

Матеріал, викладений у цій статті – це особисті погляди учасників Програми. Вони не є офіційною позицією Програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади»

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org.