Спільні стандарти: основний акцент семінару у Черкасах

13 жовтня 2018 року у м. Черкаси відбувся черговий семінар на тему: «Методологія та практика у справах з КУпАП в аспекті статті 130» та експертна дискусія з питань єдності правничої професії.

На відкритті заходу до учасників звернулися Олексій Кузьмінський, випускник Програми «Адвокат Майбутнього», член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (представник Черкаської області) та Дар`я Писаренко, менеджерка Програми «Адвокат Майбутнього».

З особливостями захисту за ст.130 КУпАП на досудовій стадії та в суді учасників ознайомив Артем Донець, випускник Програми «Адвокат Майбутнього». У свою чергу, Алла Ширант, випускниця Програми «Адвокат Майбутнього», розповіла про особливості підготовки до захисту по ст.130 КУпАП задля подальшого звернення до ЄСПЛ.

До експертної дискусії щодо єдності правничої професії долучилися випускники Програми «Адвокат Майбутнього» Людмила Гриценко, та Артем Донець, а також учасник Програми Олексій Шамов.

Формулюючи своє бачення єдності в професії, учасники акцентували увагу на тому, що мають бути спільні стандарти для вступу в професію, спільні навчання, спільна ідеологія та переживання, що єднають.

Людмила Гриценко озвучила думку, що ставлення до інших представників правничої професії (прокурорів, суддів) впливає на ефективність комунікації. І саме адвокати можуть вплинути на заміну старих деструктивних стереотипів на і сформувати нові установки.

У ході розмови адвокати сформували власні рекомендації та поділилися спостереженнями щодо єдності правничої професії:

–  бачити в кожному представнику правничої професії, перш за все, людину і говорити як з професіоналом. Не конкурувати, а робити кроки назустріч. Спрямовувати дискусію в діалог, а діалог в конструктивний діалог;

– адвокат може бути архітектором компромісу, якщо працюватиме не з особистостями, а з інтересами, точніше, з пошуком спільної точки дотику.

– є позитивні приклади комунікації між представниками різних категорій правничих професій, яка починається в форматі протистояння та еволюціонує в професійний діалог. Головне – взяти на себе відповідальність за комунікацію і працювати в колі свого впливу, спрямовуючи комунікацію до спільного результату.

За підсумками експертної дискусії ми виокремили п’ять обставин, які є передумовою єдності правничої професії:  

  1. Однакові вимоги щодо доступу до правничої професії для суддів/прокурорів/адвокатів.
  2. Відмова від деструктивних установок щодо уявлень про представників інших правничих професій, формулювання спільних цінностей.
  3. Спільні навчання/тренінги з підвищення кваліфікації з усіма представниками правничої професії – адвокатами, суддями, прокурорами тощо.
  4. Усвідомлення адвокатами того, що їх комунікаціями з клієнтами є їх внеском в формування авторитету як адвокатури, так і правосуддя в цілому.
  5. Усвідомлення адвокатами того, про програш не обов’язково є результатом корумпованості і некомпетентності суду, або ж особистим прорахунком. Рішення по справі може бути й результатом здійснення справедливого правосуддя.

***

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди спікерів заходу. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.