«Сам факт звернення суддів із позовом до ВККС – це важливий крок для формування практики захисту суддів», – Юлія Черватюк

Якщо у суддів не буде гарантій для незалежної та безпечної діяльності, не варто розраховувати на підвищення рівня доступу громадян до правосуддя. Про це заявила випускниця програми «Адвокат майбутнього» Юлія Черватюк, коментуючи рішення Верховного Суду щодо справи про дискримінацію суддів.

Нагадаємо, 9 жовтня Верховний Суд визнав протиправним та скасував рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що давало право брати участь у конкурсі на переведення з одного суду в інший тільки тим суддям, котрі закінчили кваліфікаційне оцінювання. Юлія Черватюк була однією із адвокаток, що захищала права суддів. Про це ми писали на нашому сайті 9 жовтня.

«Якщо у суддів не буде гарантій для незалежної та безпечної діяльності, не варто розраховувати на підвищення рівня доступу громадян до правосуддя. Сам факт звернення суддів із позовом до ВККС – це важливий крок для формування практики захисту суддів і повернення належних гарантій їх діяльності. І Верховний Суд у своєму рішенні підтвердив кричущий факт свавілля щодо суддів, на який потрібно негайно звернути увагу і вжити заходів для його усунення», – зазначила Юлія.

За її словами, своїм рішенням Верховний Суд встановив, що ВККС поставила у нерівні умови осіб, які мають однаковий статус судді. А це – порушення ст.24 Конституції (громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом), а також законів України: «Про судоустрій та статус суддів» та «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

«Фактично суд встановив факт дискримінаційного поводження щодо суддів і став на захист людської гідності та рівних можливостей щодо вибору професії і роду трудової діяльності», – зазначила вона, додавши, що таке судове рішення є пілотним і може стати прикладом для інших судів щодо встановлення фактів дискримінації.

На думку Юлії, діяльність таких органів як ВККС повинна проходити антидискримінаційну експертизу, як це передбачено Постановою Кабміну щодо органів самоврядування. Адже зловживання дискреційними повноваженнями, якими наділена комісія, може призвести до протиправних, дискримінаційних рішень.

Як підмітила адвокатка, вкрай необхідно підвищувати рівень поінформованості, в першу чергу, юристів з антидискримінаційних питань. Оскільки дискримінація не завжди може означати порушення права, але бути застосованою за припущеними ознаками, що призводить до обмеження особи у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами (ст. 1 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні»).

І головне, на думку Юлії, – «сьогодні адвокатам, правникам, правозахисникам вкрай необхідно стати на захист правосуддя в Україні. Згуртувавши усі наші можливості і ресурси, як от в цій справі, яку ми вели PRO-BONO (безкоштовно в інтересах суспільства)».

Повну версію рішення Верховного Суду в антидискримінаційній справі читайте за посиланням.

 

Матеріали, викладені у цій статті – це особисті думки авторки. Вони не є офіційною позицією ГО  «Адвокат майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Шановні учасники, ми нагадуємо, що Програма «Адвокат Майбутнього» рада отримувати та ділитися з усією спільнотою Програми Вашими успіхами та подіями професійного життя. Чекаємо на Ваші повідомлення за адресою: info@tomorrowslawyer.org

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.