Четвертий міжнародний форум з медіації у Львові

5-6 жовтня у м. Львів відбувся Четвертий міжнародний форум з медіації, під час якого близько вісімдесяти медіаторів з усієї України обговорили цікавинки розвитку медіації в нашій країні та з-за кордону. Організатором форуму виступив Львівський центр медіації.

І нам дуже приємно, що адвокати майбутнього активно брали участь не лише у самому Форумі, але й долучилися до його організації!

«Цього року ми обрали дуже амбітний слоган для Форуму – «Наважтесь на щастя». А й справді, бути щасливим не так і просто. Потрібно наважитись слухати і чути себе та свої емоції для розуміння того, що ти хочеш насправді. Крім цього, потрібно мати силу слідувати своїм бажанням попри усі шаблони, звички, стереотипи та інші соціальні чинники. Медіація – це не просто спосіб вирішення конфліктів, вона може суттєво допомогти стати нам щасливішими», – звернулася з вітальним словом до учасників Форуму адвокатка, директорка Львівського центру медіації Анна Лиско.

До вітальних слів долучився Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з розвитку, який вказав на важливість постійного та конструктивного пошуку взаємовигідних рішень. Він зауважив, що кращих результатів вдається досягати не за допомогою штрафів, а через діалог з іншою стороною та усвідомлення необхідності спільних дій.

Роксолана Костур, голова Відділення Асоціації правників України у Львівській області, партнер АО «Матвіїв і партнери» наголосила на актуальності медіації та переговорів. Адвокатка зазначила, що запровадження такої культури є дуже важливим для правників в цілому.

Луїза Романадзе, віце-президентка Української академії медіації, учасниця Програми «Адвокат Майбутнього», у своїй вітальній промові звернула увагу на те, що коли ми впускаємо медіацію до свого серця, ми по-іншому починаємо ставитися до оточення, до ситуацій, які виникають в нашому житті. Ми починаємо бачити людину, а не просто іншу сторону конфлікту. «Найкращий спір той, що не дійшов до суду. У такий спосіб збережено час, відносини і ми отримуємо кращий результат», – переконана вона.

У мотиваційній конференції, яка продовжила роботу форуму, взяли участь поет, журналіст та співзасновник Освітнього центру з прав людини Володимир Бєглов і заступник голови Ради адвокатів Одеської області, експерт Програми «Адвокат Майбутнього» Андрій Костін.

Говорячи про різні аспекти, спікери висловили думку, що бути щасливим без довіри неможливо. І позитивні зміни можуть втілюватися лише за наявності довіри.

Інша доповідачка – Ганна Гавриш, тренерка з ораторського та акторського мистецтв,  звернула увагу на ресурс конфлікту. Маючи акторський досвід, вона зауважила, що без конфлікту не існує розвиту сюжету, конфлікт дозволяє побачити героя сповна, він спонукає до дії, дає розвиток. У театрі, як і в житті, нема поганих героїв, є недостатньо розкриті. Як і після вистави, так і після медіації – людина виходить з внутрішніми змінами. Учасники Форуму мали змоги відпрацювати підходи, які є спільними для медіації та для театру, а саме паузи, створення атмосфери, та вправу «два стільці», яка допомагає увійти у різні позиції та краще зрозуміти кожну зі сторін.

По обіді відбулась дискусія на тему «Інновації в медіації: бути чи не бути». В дискусії взяли участь Алекс Азаров, медіатор, магістр медіації та вирішення конфліктів (Australian Centre for Peace & Conflict, University of Queensland), який розповів про досвід медіації по телефону та Skype, яка дає змогу ощадити час та почуватися у безпеці та навіть медіацію з аватарами (спеціально створеними віртуальними героями).  Також Алекс зазначив, що у світі пробують залучати до медіації штучний інтелект, який здатний розпізнавати емоції.

Світлана Петрова, голова правління ГО «Центр права та посередництва», розповіла про застосування медіації у різних несподіваних сферах, зокрема, і в креативних індустріях.

Під час дискусії медіатор Ольга Ніколаєва, розповіла про роботу першого онлайн суду в світі. За її словами, судові засідання у режимі онлайн можуть зменшити навантаження на суддів. Також Ольга розповіла про стан запровадження пілотного проекту з онлайн вирішення конфліктів в Україні. Втім, на думку інших практикуючих медіаторів, онлайн медіація підходить для житлових, корпоративних спорів, але не є дуже вдалим форматом для сімейних.

***

В суботу 6 жовтня одночасно пройшли два заходи. Одним із них став захід з підвищення кваліфікації адвокатів, який провели адвокати – учасники Програми «Адвокат Майбутнього». Про інструменти ефективної комунікації та про переваги запровадження їх до своєї щоденної практики адвокатам розповів Роман Шпирка.

Луїза Романадзе представила медіацію як інструмент у роботі адвоката. Вона зосередила увагу на деяких положеннях проекту Закону України «Про медіацію», якій був прийнятий в першому читанні.

Про медіацію в корпоративних спорах, її особливості та переваги розповіла Марина Саєнко.  Вона надала поради, як залучати бізнес до медіації та долати їх початковий скепсис. У свою чергу, Світлана Ільницька та Анна Лиско зосередили свою увагу на медіації в адміністративних спорах з суб’єктами господарювання.

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди спікерів заходу. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.