Дата 21.06.2019
Місце проведення м. Дніпро, вул. Узвіз Крутогірний, 8. Університет митної справи
Категорія учасників адвокати, судді, правоохоронці

Семінар-тренінг «Домашнє насильство: особливості представництва постраждалих»

Домашнє насильство – це не проблема окремої родини, це проблема цілої країни. Актуальність та своєчасність теми підтверджується активними діями законодавця у даному напрямку – прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», численних підзаконних НПА на виконання основного закону, внесення змін до КУпАП, ЦПК, КПК та КК, у тому числі: криміналізація домашнього насильства та деяких видів гендерно-обумовленого насильства, розширення переліку обтяжуючих та пом’якшуючих обставин, запровадження механізму термінових заборонних та обмежувальних приписів, обмежувальних заходів, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство, тощо. Саме від свідомої та активної позиції дотичних суб’єктів залежить наскільки ефективно працюватимуть законодавчі нововведення та механізми захисту постраждалої особи по даній категорії справ. Участь у даному семінар-тренінгу дасть можливість учасникам відрізняти конфлікт від домашнього насильства, ідентифікувати різні форми насильства, усвідомити важливість наявності нульової толерантності до проявів різного виду домашнього насильства. Впродовж заходу учасники матимуть можливість напрацювати дієві інструменти надання професійної правничої допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та познайомитися з особливостями роботи з такою категорією клієнтів. Законодавчі новели потребують згуртування всіх дотичних суб’єктів, аналізу актуальної судової практики та напрацювання ефективних інструментів захисту постраждалої особи від самого початку криміналізації домашнього насильства.

Запрошуємо Вас відвідати 21 червня 2019 року семінар-тренінг на тему «Особливості участі адвоката у справах, пов’язаних з представництвом інтересів осіб, постраждалих від домашнього насильства».

Семінар-Тренінг проводиться Програмою «Адвокат майбутнього» у співпраці з Радою адвокатів Дніпропетровської області. Захід проходить за підтримки Посольства США в Україні.

Семінар-тренінг є ініціативою випускниць Програми «Адвокат майбутнього» та тренерок заходу – адвокаток Тамари Бугаєць (Адвокатське бюро «Тамари Бугаєць») та Людмили Гриценко (Юридична група «Право»).

Запрошуємо адвокатів, суддів, поліцейських та представників інших професій відвідати захід.

Семінар-Тренінг проходитиме за адресою: м. Дніпро, вул. Узвіз Крутогірний, 8. Університету митної справи. 21 червня 2019 року з 9:00 до 18:00.

Участь у заході є безкоштовною. Всього зможуть взяти участь 35 осіб. Реєстрація буде закрита автоматично після заповнення анкети 35 учасниками.

Метою семінар-тренінгу є:

• об’єднання правничої спільноти навколо теми запобігання та протидії домашньому насильству;
• робота над стереотипами щодо домашнього насильства;
• розуміння та ідентифікація кожної форми домашнього насильства;
• розуміння чим відрізняється конфлікт від насильства;
• обговорення особливостей притягнення кривдника до відповідальності, зокрема, за ст. 173-2 КУпАП та
ст. 126-1 КК;
• обговорення дієвих способів захисту (представництва інтересів) постраждалої особи шляхом застосування
термінового заборонного та обмежувального приписів;
• обмін досвідом між колегами;
• напрацювання єдиної практики.

Орієнтовний розклад заходу:

9.00 – 9.30 Реєстрація учасників

9.30-10.10 Вступ

10.10-11.40 Сесія 1. Домашнє насильство: фокус на Soft Skills.
Відмінність конфлікту від домашнього насильства. Робота над стереотипами. Ідентифікація кожного випадку домашнього насильства. Особливості спілкування з постраждалими від домашнього насильства.

11.40-12.00 Перерва

12.00-13.30 Сесія 2. Домашнє насильство: фокус на Hard Skills.
Законодавче визначення понять: «домашнє насильство», «фізичне насильство», «психологічне насильство», «економічне насильство», «сексуальне насильство». Юридичний аналіз структури норм. Новели законодавства.

13:30-14:20 Перерва

14:20-16:20 Сесія 3. Особливості притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства. Огляд судової практики

16:20-16:40 Перерва

16:40-17:30 Сесія 4. Терміновий заборонний та обмежувальний приписи: що має знати адвокат та практика застосування

Доповідь Мазуренко Вячеслава Вадимовича – судді-спікера Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

17:30-18:00 Підбиття підсумків
Зворотній зв’язок. Анкетування
Інформуємо Вас про те, що здійснюватиметься обробка Ваших персональних даних як учасника заходу з метою забезпечення Вашої участі у ньому та відповідно до цілей і мети обробки персональних даних, передбачених Положенням про обробку та захист персональних даних ГО «Адвокат Майбутнього» («Положення»). Детальніше із Положенням можна ознайомитися за посиланням http://tomorrowslawyer.org/захист-персональних-данних/. Заповнюючи цю реєстраційну форму Ви даєте згоду на збір, обробку та використання Ваших персональних даних, а також опублікування зроблених під час заходу фото і відео із Вашим зображенням на сайті, у соціальних мережах та друкованих виданнях.