Дата 05.02.2020 - 06.02.2020
Місце проведення м. Київ, Конгрес-готель «Пуща»
Категорія учасників учасники та випускники Програми

тренінгу з МГП «Російська агресія та міжнародне гуманітарне право»

5 – 6  лютого 2020 року Програма «Адвокат Майбутнього» за підтримки Посольства США в Україні проводить міжмодульний захід — тренінг з міжнародного гуманітарного права на тему «Російська агресія та міжнародне гуманітарне право».

Тренінг, зокрема, включає опрацювання таких питань:

  • Історії МГП ( війни в історії людства та як було створено правила ведення воєнних дій);
  • Поняття та структура МГП, Принципи МГП, Застосування за часовим та територіальним принципом;
  • Види збройних конфліктів (міжнародний; неміжнародний; змішаний; окупація; анексія);
  • Крим ( початок збройного конфлікту, кваліфікація; учасники збройного конфлікту; обов’язки держави окупанта);
  • Модерована дискусія: Римський статут та Міжнародний кримінальний суд;
  • Схід (практика: кваліфікація конфлікту; учасники ЗК)
  • Національна практика (статті 110 – посягання на територіальну цілісність; 111 – державна зрада, 438 – порушення законів та звичаїв війни);
  • Зв’язок МГП з іншими сферами: МКП та МППЛ.

Тренінг був розроблений тренерами та експертами разом з командою програми. При розробці тренінгу використані авторські матеріали експертів тренінгу Української Гельсінської спілки з прав людини для тренерів з Міжнародного гуманітарного права.

Тренерами та експертами міжмодульного тренінгу стали підготовлені Українською Гельсінською спілкою з прав людини тренери з  Міжнародного гуманітарного права:

АНДРІЙ ЯКОВЛЄВАдвокат, учасник третього сезону Програми «Адвокат майбутнього», підготовлений тренер з Міжнародного гуманітарного права. З 2017 року займається правозахисною діяльністю. Співпрацює з Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини та правозахисною організацією «Регіональний центр прав людини», має практичний досвід з представництва інтересів потерпілих від збройного конфлікту в Європейському Суді та на національному рівні.

АНАСТАСІЯ МАРТИНОВСЬКА – Адвокатка, Голова правозахисної організації «Регіональний центр прав людини», яка спеціалізується на вирішенні складних правових питань, що виникли через окупацію Кримського півострова. Як адвокатка Української Гельсінської спілки з прав людини з 2014 року спеціалізується на поданні скарг до Європейського суду з прав людини у зв’язку з порушенням прав людини на непідконтрольній території, здійснює менторство над кримськими юристами та адвокатами, відповідальна за кримський напрямок Центру стратегічних справ.

РОМАН МАРТИНОВСЬКИЙ – Адвокат, провідний експерт правозахисної організації «Регіональний центр прав людини». Голова Правління Української Фундації правової допомоги. Член Робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій у складі Комісії з питань правової реформи. Має досвід проведення кількох десятків семінарів та тренінгів для адвокатів, суддів прокурорів, правозахисників і державних службовців. Близько 20 років досвіду представництва інтересів у Європейському суді з прав людини та досвід підготовки і подання повідомлень до Міжнародного кримінального суду в контексті вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності на окупованій території Криму.