Розмова про реформу адвокатури з Олексієм Філатовим

«Наша репутація залежить від того, хто з нами в одній професії. 

Тому це наш з вами інтерес, щоб якість адвокатів була високою» 

Олексій Філатов

2 листопада 2018 року у м. Києві учасники та випускники Програми «Адвокат Майбутнього» мали нагоду зустрітися із Олексієм Філатовим, заступником Голови Адміністрації Президента України, координатором Ради з питань судово реформи. Зустріч була присвячена обговоренню проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 та його альтернатив.

Описуючи основні етапи судової реформи, Олексій Філатов нагадав, що адвокатам було на конституційному рівні надано виключне право на представництво інтересів клієнтів в судах. Причиною такого кроку стала потреба в якості правосуддя і забезпеченні змагальності процесу. Водночас, це право накладає і обов’язки на адвоката. Є два підходи, за одним із них країна живе уже багато років: ми маємо багато прав, які не виконуються, але й відповідальності на собі так само не відчуваємо. Інший підхід – ви маєте багато можливостей, однак і несете відповідальність за кожен  крок. Головне, що ми маємо зробити – забезпечити ідеологію балансу: ми даємо всі права, які можливо, даємо доступ до багатьох речей, але всі ці права необхідно здійснювати відповідально. Адвокатура – це не державний інститут. У адвоката є обов’язок перед правосуддям, який, як правило, превалює перед обов’язком перед клієнтом. У нас зараз адвокатура є «міністерством», є керівники «управлінь», співробітники і маса адвокатів, яким комфортно так існувати. Але комфорт закінчується, коли у вас виникають проблеми і ви можете навіть позбутися права на здійснення адвокатської діяльності. Тому другим основним принципом реформи адвокатури є децентралізація та самоврядність. І третій принцип – ми маємо забезпечити якісний склад адвокатури, чого можна досягти шляхом якісних змін у доступі до професії.

«Наша репутація залежить від того, хто з нами в одній професії. Тому це наш з вами інтерес, щоб якість адвокатів була високою», – наголосив Олексій Філатов.

Відповідаючи на питання щодо оновлення Правил адвокатської етики, координатор Ради з питань судової реформи зазначив, що спочатку треба перезавантажити систему адвокатського самоврядування, яку мають сформувати гідні представники професії, які вже потім будуть приймати нові редакції Правил адвокатської етики з урахуванням кращих світових стандартів.

Хто вручатиме повідомлення про підозру адвокатові? Перехідні положення Кримінального – процесуального кодексу України та проекту Закону про адвокатуру містять різні положення, які входять в конфлікт між собою. Цим питанням поцікавився адвокат Дмитро Остапенко. У відповідь Олексій Філатов вказав на необхідність внесення змін до перехідних положень КПК на користь норм, які містяться в проекті закону.

Одне з найдискусійних питань законопроекту є питання трудового договору з адвокатом. «Це питання конфлікту інтересів та статусу, престижу професії. Врешті решт, ми вийшли з експертами Ради Європи на компроміс. Їх позиція була однозначною: адвокату має бути заборонено займатися будь-чим, окрім адвокатської діяльності. Наразі в законопроекті відображене наступне: якщо адвокат вирішив, що він працює за трудовим договором з організацією, яка не є адвокатським об’єднанням (бюро), то він зберігає певні права адвоката (наприклад, представляти свого роботодавця в судах), не здійснюючи адвокатську діяльність, але маючи статус адвоката. Тобто, якщо адвокат працює за трудовим договором, він має певні права, але немає певних гарантій. Наприклад, у відносинах з роботодавцем на адвоката не розповсюджується адвокатська таємниця. Якщо ж адвокат хоче мати гарантії адвоката, він може перейти від трудових відносин до цивільно-правових для подальшої роботи за договором про надання правової допомоги. І при цьому здійснювати незалежну адвокатську діяльність не підпорядковуючись правилам трудового розпорядку і не маючи керівника», – зазначив Олексій Філатов.

Чи є ризик у розповсюдженні ПАЕ на адвокатів, які перебувають на державній службі? Чи не є це можливістю органів адвокатського самоврядування здійснювати тиск на адвоката, який перебуває на державній службі? – поставив питання керівник Програми Андрій Вишневський. На що пан Олексій зауважив: «Не виключаю такого впливу, але і не вважаю цей вплив ризиком. Для чого існує державне регулювання інституту адвокатури? Для чого ми адвокатуру підняли на конституційний рівень і зробили її разом з прокуратурою та судом однією з трьох складових системи правосуддя? Тому, що від якісного функціонування інституту адвокатури залежить якість функціонування системи правосуддя в цілому. Це переважаючий всі інші міркування публічний інтерес. Якщо ми хочемо, щоб адвокат належним чином поводив себе в судовому процесі, щоби мистецтво адвоката полягало у якісному представленні свого клієнта/роботодавця, якщо ми хочемо стимулювати переведення судового процесу в площину інтелектуальної дискусії між однією та іншою стороною, і закріпити роль судді як арбітра у цій дискусії, ми маємо стимулювати адвокатів займатися своєю справою професійно, незалежно від того, кого він представляє: податкову інспекцію чи платника податків. І в цьому випадку на представника податкової інспекції також має розповсюджуватися обов’язок не зловживати своїми процесуальними правами. А якщо він буде ними зловживати, посилаючись на вказівку начальника (безпідставне оскарження рішень, наприклад), у такому випадку хтось має на це відреагувати. Тому, звільняючи від відповідальності одну сторону, ми поставили би в дискримінаційне положення представника платника податків (адвоката), на якого розповсюджується ПАЕ і дисциплінарна відповідальність. Таким чином буде збережена змагальність і рівність сторін».

 

 

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди спікера заходу. Вони не є офіційною позицією Програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.