Як удосконалити територіальну організацію судової влади в Україні

Як удосконалити територіальну організацію судової влади в Україні,

аби подолати бар’єри у доступі до правосуддя, спричинені війною?

Команда експертів ГО «Адвокат майбутнього» презентувала дослідження про можливі сценарії та критерії удосконалення територіальної організації судової влади в Україні (текст дослідження), які допоможуть подолати бар’єри у доступі до правосуддя, спричинені війною.

Інвестувати надалі в діючу судову систему без кардинальної зміни підходу до її територіальної організації може бути неефективно. Це підтверджують дані щодо рівня затребуваності наявних послуг правосуддя в суспільстві та соціо-демографічних змін внаслідок війни. Більше того, підтвердження затребуваності в змінах територіальної організації правосуддя зафіксовані в Стратегії розвитку системи правосуддя на 2021-2023 роки, де йдеться про перегляд мережі місцевих судів з урахуванням адміністративно-територіальної реформи, економічної обґрунтованості, кількості звернень та з урахуванням інших важливих критеріїв.

Способом вирішення цих проблем можуть бути децентралізація правосуддя, більше залучення громадян та місцевих територіальних громад до відправлення судочинства та його цифровізація. Також говорили сьогодні про партисипативність суспільства у системі правосуддя. В результати національного опитування ми дізнались, що суспільство позитивно сприймає ідею запровадження інституту мирових суддів, які б розглядали спори всередині громади, обиралися громадою та були їй підзвітні.

Ці пропозиції розроблені Громадською організацією «Адвокат майбутнього» на основі проведених
– досліджень наявних бар’єрів доступу до правосуддя в Україні (посилання)
– національних досліджень суспільної думки щодо можливостей захисту прав та інтересів громадян, а також (посилання)
– відповідного міжнародного досвіду (посилання).

Дослідження підготовлено Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у рамках проєкту «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС», який реалізовується консорціумом провідних громадських організацій за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст матеріалів не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.