Ефективний судовий захист – чи всі можливості ви використовуєте?

28 жовтня 2018 року у м. Києві у межах І Форуму адвокатів майбутнього експерти практики ділилися порадами щодо організації судового захисту у форматі 3D. Модератором виступила Марина Саєнко, учасниця Програми «Адвокат Майбутнього».

Про методологію доказування у кримінальному та адміністративному процесі розповів Артем Донець, випускник Програми «Адвокат Майбутнього». «Для ефективного доказування необхідно змінити саму парадигму цього процесу», – переконаний адвокат.

Він вказав на те, що адвокат може виконувати всі дії (окрім НСРД), притаманні органам розслідування, для збирання доказів та закликав колег-адвокатів більш активно впроваджувати практику самостійного фіксування адвокатами фактів, що мають доказове значення.

Віталій Уркевич, суддя Верховного Суду, представив міжнародний досвід та найближчі перспективи у впровадженні сучасних методів управління в суді. Він розповів, як відбувається документообіг у Верховному Суді та як цей процес можна покращити. Крім того, Віталій Уркевич ознайомив присутніх із системою електронного судочинства в США та автоматизованою системою діловодства суду, яка існує в Литві.

«Що стосується перспектив України в питанні електронного суду: законом передбачено створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Нині триває процес її розробки. Коли ЄСІТС запрацює, то вона буде потужною системою, в якій накопичуватиметься великий обсяг інформації», – наголосив суддя.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Віктор Пророк звернув увагу, зокрема, на те, яким має бути зміст і форма касаційних скарг, що подають адвокати. Він сказав, що інколи вони зазначають у скаргах багато зайвої, а трапляється – і недостовірної інформації.

«Щоб судді ВС прочитали і правильно сприйняли зміст касаційних скарг, то останні повинні бути короткими, простими та зрозумілими. Увага в цих скаргах має акцентуватися на порушеннях у застосуванні судами нижчих інстанцій норм процесуального права, які призвели до ухвалення неправильного рішення по суті, або на конкретному порушенні чи неправильному застосуванні норм матеріального права», – порадив учасникам форуму Віктор Пророк.

Адвокатка Андріана Кульчицька вказала на необхідність застосовування правила  «належного урядування» з практики ЄСПЛ в реаліях нашого судочинства. Вона назвала низку справ, зокрема: «Стретч проти Сполученого Королівства» (не можна позбавити людину права власності, якщо в процесі його набуття були допущені порушення адміністративних процедур) та «Лелас проти Хорватії» (знання юридичних тонкощів адміністративних процедур не є обов’язком пересічного громадянина).

Дякуємо адвокату Дмитру Остапенку за допомогу у підготовці матеріалу!

Читати далі:

Поради адвокатам у кримінальному процесі – нотатки з першої сесії форуму.

Секрети побудови успішної практики – нотатки з третьої сесії форуму.

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.