Поради адвокатам у кримінальному процесі – нотатки з І Форуму адвокатів майбутнього

28 жовтня 2018 року у м. Києві у межах І Форуму адвокатів майбутнього відбулася дискусія з актуальних питань кримінального процесу за участі суддів та адвокатів.

Модератором виступила Марина Старовойтова, заступниця голови правління ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», випускниця Програми «Адвокат Майбутнього».

Cудді Верховного Суду висвітлили актуальні питання кримінального процесу, управління в суді та подання касаційних скарг

Так, суддя Великої Палати Верховного Суду Олександра Яновська розповіла учасникам заходу про правові позиції Великої палати Верховного Суду (ВП ВС) у кримінальних справах. За її словами, одна з категорій справ, які надходять на розгляд ВП ВС, – у зв’язку з прийняттям рішення Європейським судом з прав людини, який встановив певні порушення. Коли заявник отримує рішення ЄСПЛ, то вважає, що будуть переглянуті судові рішення, прийняті щодо нього національними судами.

«Надходить така заява про перегляд до Великої Палати Верховного Суду, і тут виникає велика проблема. Як відомо, способом виконання рішення ЄСПЛ є система вжиття заходів загального та індивідуального характеру. Що стосується такого заходу індивідуального характеру, як скасування судових рішень та їх перегляд, то його можна застосовувати лише за певних умов», – наголосила суддя.

Вона звернула увагу учасників форуму на рекомендацію Комітету Міністрів Ради Європи (2000 року), присвячену питанням щодо виконання рішень ЄСПЛ, зокрема й тому, коли суд може застосовувати такий захід індивідуального характеру, як перегляд судових рішень (наприклад, у разі порушення ст. 6 «Право на справедливий суд» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

Олександра Яновська по-дружньому порадила адвокатам зважати на такі рекомендації, адже часто захисники, звертаючись до ВП ВС про перегляд судового рішення, коли реальних підстав для перегляду немає, дають людям безпідставні надії.

Також суддя розповіла про дві важливі й актуальні для юридичної спільноти правові позиції: щодо застосування «закону Савченко» та стосовно можливості оскарження в апеляційному порядку тих ухвал слідчих суддів, право на оскарження яких не передбачено у Кримінальному процесуальному кодексі України.

Суддя Касаційного кримінального суду у складі ВС Надія Стефанів виступила з доповіддю «Виправдувальний вирок: чи є майбутнє?». За її словами, станом на 1 вересня 2018 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень міститься 185 судових рішень ККС ВС щодо виправдувальних вироків та його ухвал про закриття провадження з реабілітуючих підстав.

«За результатами касаційного перегляду більшість судових рішень, відповідно до яких обвинувачені були виправдані, залишено без змін. Адже ВС дотримується позиції, що суди першої та апеляційної інстанцій, які перевіряють докази, надають їм оцінку, мають більше можливостей для встановлення фактичних обставин справ, які для ВС уже є беззаперечними», – наголосила Надія Стефанів.

Вона детально поінформувала про основні підстави, коли ККС ВС залишає судові рішення без змін, пояснила, в яких випадках судові рішення скасовуються та направляються на новий розгляд у суди першої чи апеляційної інстанцій, а коли – змінюються в частині підстав виправдання.

Віра Левко, слідча суддя Дніпровського районного суду міста Києва, звернула увагу адвокатів на прикрі помилки захисту в кримінальному процесі:

  • КПК не передбачає можливості встановити обов’язок з’являтися до слідчого/прокурора за першою вимогою (можливо лише періодично).
  • Цілодобовий домашній арешт не застосовується до єдиного годувальника, на утриманні якого перебувають інші особи.
  • Необізнаність захисника про особу підзахисного виглядає непрофесійно;
  • Замість тактики неявки на запобіжний захід краще давайте якісний змагальний процес.

У свою чергу, Тарас Безпалий, учасник Програми «Адвокат Майбутнього», у своїй доповіді вказав на відсутність інформації щодо існування судової практики про скасування повідомлень про підозру. Вручення повідомлення про підозру спеціальним суб’єктам (адвокати, судді, прокурори) можливе лише Генпрокурором або його заступниками (передоручення не допускається). Порушення процедури повідомлення про підозру є підставою для повернення обвинувального акту.

На завершення сесії Євген Грушовець, випускник Програми «Адвокат Майбутнього» надав поради адвокатам щодо дій у випадку зловживання кваліфікацією. За його словами, зловживання кваліфікацією є розповсюдженою тактикою тиску сторони обвинувачення на клієнта.

«Захисту необхідно перехопити ініціативу та задавати власний темп розслідуванню», – переконаний адвокат. Замовленням науково-правових висновків можна ставити під сумнів кваліфікацію, обрану слідчим. Варто повідомляти прокурора про порушення вимог підслідності. Також можна ініціювати кримінальне провадження проти слідчого/прокурора за ст. 372 КК (притягнення завідомо невинуватої особи до кримінальної відповідальності). Ще один зі способів – заявлення відводу слідчому/прокурору. Більш того, можна подавати скарги на прокурора до КДКП та до прокурора вищого рівня у порядку ст. 308 КПК (недотримання розумних строків).

Дякуємо прес-службі Верховного Суду та адвокатові Дмитру Остапенку за допомогу у підготовці матеріалу!

Читати далі:

Ефективний судовий захист – поради від експертів другої сесії форуму.

Секрети побудови успішної практики – нотатки з третьої сесії форуму.

***

Матеріали, викладені у цій статті, – це особисті погляди авторів. Вони не є офіційною позицією програми «Адвокат Майбутнього», Асоціації правників України, Всеукраїнського об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», Канадського бюро міжнародної освіти або Уряду Канади та Посольства США в Україні.

«Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті.

Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 рр. за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. У 2018 р. Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти.