Медіація. Базові навички. Роль адвоката під час медіації

У європейських країнах 80% спорів, що перебувають у провадженні суду і передаються на медіацію, вирішуються без судового розгляду. В США медіація – безумовний атрибут правової системи. В Україні поступово медіація стає все більш помітним та необхідним інструментом в адвокатській діяльності.

Медіація нерідко стає єдиним ефективним способом вирішення спорів. І саме залучення адвокатами медіатора може допомогти швидко вирішити спір та задовольнити інтереси обох сторін. Важливо, що на відміну від формального судового процесу, під час медіації сторони доходять згоди самостійно.

27-28 червня 2018 року Програма «Адвокат Майбутнього» за підтримки Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» провела дводенний міжмодульний тренінг для 24 адвокатів другої сотні на тему «Медіація. Базові навички. Роль адвоката під час медіації». Тренінг проводили досвідчені медіатори та тренери Роман Коваль та Альона Горова.

Тренінг був присвячений базовим темам, які охоплює процес медіації:

  • підходи до вирішення конфліктів;
  • роль адвоката під час медіації;
  • різниця між позиціями та інтересами в процесі медіації;
  • стратегія роботи з упередженнями під час медіації;
  • принципи медіації та етика медіатора.

Приємно, що адвокатам під час тренінгу стали в нагоді знання, отримані під час навчання в програмі «Адвокат Майбутнього». Так, адже вже починаючи з першого модуля учасники Програми опановували емоційний      інтелект та шляхи вирішення конфліктів.

Роман Коваль, тренер: «Дуже приємно було працювати з Адвокатами Майбутнього, адже в тренінгу брали участь дійсно зацікавлені та вмотивованіучасники Програми. Серед них були й адвокати, які бачать себе в ролі медіатора в майбутньому або ж мають бажання допомагати стороні у процесі медіації. Тобто, не лише в змагальному, але і в співробітницькому підході. Ми побачили 24 адвокатів, які відкинули стереотипи про те, що медіатор та адвокат є конкурентами, та підтвердили, що ми можемо не лише співробітничати, ми також можемо бути корисними один одному і нашим клієнтам».

«Для мене цінним було те, що адвокати побачили користь у використанні медіаційних інструментів і технік в своїй роботі. Це дуже круто, коли адвокат все більше переорієнтовується на роботу з інтересами сторін», – зазначила у своєму відгуку тренерка Альна Горова.

Учасники тренінгу зазначали, що вбачають велику роль медіації в своїй подальшій роботі: «Маю велике бажання, аби медіація зайняла достойне місце як інструмент вирішення спорів. Це дозволить не лише частково розвантажити судову систему, але й прискорить вирішення спорів, зробивши процес максимально безболісним».

«В адвокатській практиці ми часто вдаємося до переговорів. І нерідко саме участі медіатора не вистачає для ефективного завершення переговорів. Сподіваюсь, адвокати з часом все частіше будуть пропонувати своїм клієнтам залучати медіаторів для вирішення спорів», – зазначив учасник тренінгу.

«Для себе, як для адвокатки, зробила два найважливіші висновки: по-перше, медіація – не ворог адвокатській діяльності, а навпаки. І, по-друге, якщо адвокат захоче перевтілитися в медіатора – важливо вміти «вимикати» в собі адвоката», – прокоментувала учасниця Програми.

ФОТОЗВІТ тренінгу розміщений за посиланням.

 Хочете дізнатися більше про переваги медіації та як їх використовувати на практиці? Тоді вам допоможе підбірка літератури від наших тренерів:

Програма «Адвокат Майбутнього» реалізується Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти. Програма «Адвокат Майбутнього» була розроблена протягом 2016-2017 років за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» з експертним внеском Канадської асоціації юристів. Погляди учасників та експертів Програми не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів Програми «Адвокат Майбутнього».