Інновації, професія та дизайн. Що спільного з юристами?

Що таке «юрня» та як вона шкодить професії, корисні інструменти, які не використовують адвокати, навички кодування та просування особистого бренду, розуміння прекрасного в дизайні та професії майбутнього —  адвокати сформулювали для колег кілька порад, як не стати динозавром у професії майбутнього.

Про це докладно – у матеріалі тижневика «Юридична газета».

Порада 1 «Ні — юрні»

Відмовитися від «юрні». Це непотрібні документи, пункти договорів та певні юридичні процеси, які історично вимагають юристи, але відповідно до закону їх не потрібно робити. Під цим поняттям також ховаються складні, обтяжені юридичними конструкціями та повні канцелярських зворотів тексти. Такі тексти важко читати та розуміти. Загалом, вони не мають сенсу.

«Наша професійна деформація дуже сильно впливає на наше життя. Коли ми виходимо і починаємо спілкуватися з людьми, які не мають юридичної освіти, виникає непорозуміння. Вони не розуміють нас, а ми не розуміємо їх. Як приклад, можна навести спілкування юристів та програмістів на хакатонах. Юридичний сленг — це чудово, але варто розуміти, як його використовувати й де це буде доречно».

Проблема в тому, що у юристів укорінилося уявлення, що оплата праці прямо залежить від того, наскільки складно та фахово була сформульована проблема. Однак клієнти вже хочуть іншого. Вони прагнуть простих та чітких відповідей, хочуть розуміти ситуацію, яку вирішує юрист. Так само погодження непотрібних положень договору займає багато часу та затягує його підписання. В епоху стрімких процесів це заважає роботі, гальмує бізнес.

Порада 2 «Програми»

Використовувати сучасні інструменти та програми. Наприклад, Google docs для колективної роботи з документами — безкоштовний та зручний інструмент. Notion — програма, в якій можна організувати завдання, проекти та робочі процеси (від поточних справ до довгострокового планування). Програма Trello — як організація бази знань, контенту або навіть процесуальних документів. Будь-яку програму варто обирати з перспективою зручності для щоденного використання, тоді вона матиме сенс та принесе користь. Хороший інструмент — це той, яким користуються люди, який є для них корисним.

Порада 3 «Дизайн»

Навіщо дизайн у юриспруденції? Це не про естетику, це про зручність. Ми вже звикли, що документи великі, написані незрозумілою мовою. Наше завдання, коли ми дизайнуємо процеси та документи — зробити так, щоб людям було зручно ними користуватися. Ми повинні думати про користувача, який читатиме наш документ.

Для того щоб зробити перші кроки у дизайні, потрібно опанувати підхід людей до читання документів. Наприклад, коли ви стрибаєте очима із заголовка до тексту, вам потрібна відстань між цими блоками для зручності читання або абзаци, оскільки довгі блоки тексту складні для сприйняття. До слова, на сайті Prometheus є безкоштовні курси з дизайн-мислення.

Дизайн може стосуватися не лише документів, але й процедур. Часто клієнти просто не розуміють певні процеси та потребують покрокову інструкцію, складену простою мовою. Водночас не варто забувати про зміст юридичних документів. Форма не має перетворюватися на річ у собі.

Читайте більше за посиланням

***

Третя щорічна конференція випускників та учасників Програми «Адвокат майбутнього» була приурочена до старту третього сезону Програми «Адвокат майбутнього». Впродовж року сотня учасників, відібрана на конкурсній основі, вдосконалюватиме свої soft skills та формуватиме нове покоління агентів змін у суспільстві.

Матеріал, викладений у цій статті — це особисті думки автора. Вони не є офіційною позицією ГО «Адвокат Майбутнього», ВГО «Асоціація правників України», ВГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають БПД» та Посольства США в Україні.

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.