Дніпро: тренінг про антикорупцію в земельних відносинах

Одна з характерних особливостей адвокатів нашої спільноти – це проактивність та готовність ділитися знаннями та досвідом. Адвокати передають отримані знання на тренінгах, які проводять у різних куточках країни. Власне, готовність до такої діяльності є однією з основних критерії відбору кандидатів на навчання у Програмі.

18 лютого 2019 року у м. Дніпро відбувся тренінг на тему «Антикорупція у земельних правовідносинах», у якому взяли участь адвокати, юристи та державні службовці.

Захід пройшов за ініціативи випускників Програми «Адвокат майбутнього» Олексія Шамова та Людмили Гриценко за підтримки Посольства США в Україні та у співпраці з Молодіжним комітетом Ради адвокатів Дніпропетровської області.

Адвокати не лише ініціювали захід, але й виступили тренерами для колег. Простою мовою, на конкретних прикладах та кейсах Олексій і Людмила допомогли учасникам тренінгу «прокачати» свої знання і стати впевненим учасником цих правовідносин.

Важливо, що учасниками тренінгу стали три представники органів місцевого самоврядування. Різностороння обізнаність посадових осіб органів-розпорядників земель з процедурою приватизації земель дозволить уникнути найбільш поширених помилок цих органів та враховувати права і можливості заявників. Відтак, місією тренінгу, окрім поширення позитивних практик, стало налагодження конструктивного діалогу між усіма учасниками процедури приватизації земель.

Протягом тренінгу учасники:

  • напрацювали ефективні механізми та стратегії активних позицій адвокатів по даній категорії справ;
  • аналізували, які стереотипи існують щодо гарантій держави;
  • визначали роль адвоката у правовому супроводі земельних відносин;
  • визначали роль суду в процедурі приватизації земель;
  • обговорили особливості застосування ст.ст.118,121 ЗК України.

Але найважливіше – це обмін досвідом між колегами, формування єдиної практики протягом тренінгу та пошук конструктивного діалогу між різними суб’єктами земельних правовідносин.

Принагідно дякуємо Молодіжному комітету Ради адвокатів Дніпропетровської області та окремо Голові комітету Олені Антонюк за сприяння у проведенні заходу.

КОМЕНТАРІ

Олексій Шамов

«Формат тренінгу передбачає взаємне збагачення інформацією на обрану тему. Саме це й відбулось з нами у Дніпрі. Зворотній зв‘язок від деяких учасників у дечому розширив межі існуючих напрацювань. Від цього не можна не отримувати задоволення! Вочевидь, успішний досвід співпраці Програми «Адвокат майбутнього» та Молодіжного комітету Ради адвокатів Дніпропетровської області відкриває нові можливості для взаємодії на користь професійного росту адвокатської спільноти!»

 Людмила Гриценко

«Тренінг побудований таким чином, що міні лекції чергуються з практичними багатошаровими кейсами (на закріплення інформації і як місточки до наступної міні-лекції). Учасники в групах вирішували завдання спільно, фіксували свої результати на листі для фліпчарту і потім презентували. Конкуренції не було, були різні варіанти вирішення, були пропозиції і була співпраця. Як для мене – це рівень. Рівень і місцевої організації і рівень тренінгу в цілому.

В Дніпро хочеться повертатися. З молодіжним комітетом хочеться продовжити співпрацю. Ми були на одній хвилі. Як для мене – це вагомий крок в формуванні свідомої професійної спільноти!»

Фотозвіт заходу 

***

Програма «Адвокат Майбутнього» – дієва мережа адвокатів, що об’єднує лідерів думок адвокатури, які надають правничу допомогу відповідно до найвищих етичних стандартів, є агентами змін у суспільстві та лідерами у професійній спільноті. 

Програма «Адвокат майбутнього» була започаткована у 2016 році і вперше реалізована у рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що виконувався Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Наразі вона впроваджується і розвивається за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Громадською організацією «Адвокат майбутнього» у партнерстві з Асоціацією правників України та Всеукраїнським об’єднанням адвокатів БПД.